89

بارها گفته ایم که صبحانه نقش بسیار مهمی را در سلامت بدن ایفا می کند ، این بار هم موضوع مطلب ما به همین مسئله مربوط می شود. طی تحقیقات انجام شده محققان به این نتیجه رسیدند که بروز حملات قلبی در آقایانی که صبحانه نمی خورند 27 درصد بیشتر از کسانی است که صبحانه کامل می خورند.

 

محققان هاروارد می گویند نتایج این مطالعه، یافته های پیشین را درباره ارتباط عادت های غذایی و افزایش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، تایید می کند.

 

اریک ریم، یکی از استادان دپارتمان بیماری های مسری و تغذیه در دانشگاه هاروارد می گوید: «افرادی که از خیر خوردن صبحانه می گذرند، بیشتر در معرض چاقی، اختلال فشارخون، افزایش کلسترول و ابتلا به قندخون هستند. برای مثال مطالعات قبلی نشان داده اند این گروه از افراد، ۱۵ درصد بیشتر به چاقی دچار می شوند و ۲۱ درصد بیشتر ممکن است به دیابت نوع ۲ مبتلا شوند.»

 

بنا به نتایج مطالعه اخیر که در نشریه Circulation منتشر شده، این افراد به عادت های ناسالم دیگر، از قبیل سیگار کشیدن و ورزش نکردن، بیشتر تمایل دارند. دکتر سوزان اشتاین بائوم، متخصص قلب و عروق در بیمارستان لنوکس هیل نیویورک سیتی، می گوید: «معمولا به کیفیت، نوع و مقدار موادغذایی ای که یک فرد باید مصرف کند، توجه می شود و کسی به چگونه غذا خوردن کاری ندارد. این مطالعه چیزی درباره نوع غذا نمی گوید و تنها درباره سبک زندگی و عادت های ماست. بخشی از کاری که برای مراقبت از قلب?مان باید انجام بدهیم، این است که صبحانه بخوریم، زیرا این عادت باعث می شود از دیگر عادت های ناسالم پرهیز کنیم.»

 

در این گزارش تازه، اطلاعات مربوط به ۲۷هزار مرد، عادت های غذایی آنها و وضعیت جسمی شان از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۸ تحلیل شده است. بنا بر این گزارش، ۱۵۷۲ نفر از افراد مورد مطالعه، طی این مدت، دچار بیماری قلبی شده اند. همچنین این مطالعه نشان می دهد مردانی که شب دیروقت، غذای مختصری می خورند، ۵۵ درصد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی هستند.

 

ریم می گوید: «چند دلیل احتمالی برای این موضوع وجود دارد. مطالعه هاروارد نشان می دهد کسانی که صبحانه نمی خورند، تا چند ساعت در طول روز، چیزی نمی خورند و در نتیجه وقتی می خواهند غذا بخورند، با یک وعده غذای پرکالری، جشن می گیرند. مطالعات پیشین نشان داده وعده های غذایی مفصل، در مقایسه با خوراکی های مختصر، می تواند باعث بالا رفتن فشارخون و افزایش کلسترول شود.» وی ادامه می دهد: «وعده های غذایی پرکالری، فشار زیادی به بدن افراد وارد می کند و بدن نمی تواند این میزان کالری دریافتی را به صورت بهینه مصرف کند.»

 

نوع غذایی که شخص در این وعده ها مصرف می کند نیز یک عامل تعیین کننده است. ریم می گوید: «صبحانه وعده ای است که معمولا در آن خوراکی های سالم تری مصرف می شود. فرد با کنار گذاشتن وعده ای که اغلب در آن میوه و لبنیات مصرف می شود، مقدار زیادی از غذای سالم و مورد نیاز بدنش را از رژیم غذایی اش حذف می کند.»

 

این مطالعه همچنین نشان می دهد مردان جوان تمایل بیشتری برای نخوردن صبحانه دارند و این موضوع می تواند توضیح دیگری به دست دهد. ریم می گوید: «ممکن است مردانی که صبحانه نمی خورند، اغلب شغلی پر از استرس داشته باشند و مجبور باشند صبح زود سر کارشان حاضر شوند و در طول روز هم فرصت و آرامش کافی برای خوردن غذا نداشته باشند. هیچ چیز به اندازه استرس برای قلب ضرر ندارد و معمولا با عادت های بدی مانند سیگار کشیدن همراه است.»

 

در این مطالعه وضعیت زنان بررسی نشده، ولی سوزان اشتاین بائوم معتقد است سلامت زنانی که صبحانه نمی خورند هم از الگویی مشابه پیروی می کند. او می گوید: «مطالعه مشابهی که فقط زنان را مورد بررسی قرار دهد، انجام نشده ولی من فکر می کنم اگر چنین مطالعه ای صورت بگیرد، نتایج مشابهی به دست خواهد آمد.»این مطالعه نشان می دهد این باور قدیمی که خوردن صبحانه می تواند باعث تندرستی فرد شود، درست است. ریم می گوید: «برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، توصیه های زیادی می شود. مثلا گفته می شود ورزش و ترک سیگار می تواند به حفظ سلامت قلب کمک کند اما همه می دانیم ترک سیگار یا همیشه ورزش کردن، کار ساده ای نیست و معمولا در حد همان توصیه باقی می ماند ولی صبحانه خوردن کار ساده و کم خرجی است و در ضمن، وقت زیادی هم از شما نمی گیرد. پس به خاطر داشته باشید یک صبحانه مختصر، پیش از آنکه روزتان را شروع کنید، به میزان قابل توجهی در تندرستی شما تاثیر دارد.»