havayealode

هوای آلوده تاثیرات منفی زیادی بر روی جسم شما می شود.آلاینده های موجود در هوا باعث آزاد شدن رادیکالهای آزاد در بدن می گردند.مهم ترین نکته برای حفظ سلامتی در این هوای کثیف استفاده از یک سبد غذایی سالم است.

دکتر منصور رضایی، متخصص تغذیه، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رییس دپارتمان تغذیه بیمارستان مسیح دانشوری، درباره اهمیت تغذیه خوب در روزهایی که هوا آلوده است به مردم توصیه‌های جدی دارد.

او می‌گوید:در هنگام آلودگی هوا، مردم باید در سبد غذایی خود، برخی مواد غذایی را بیشتر خریداری و مصرف کنند، مواد غذایی که بتوانند اثرات و عوارض مواد سمی موجود در هوا را خنثی کنند.

این متخصص تغذیه، البته قبل از توصیه‌های لازم برای چگونگی تغذیه مردم در روزهای آلودگی هوا، درباره چگونگی عملکرد اندام‌های مختلف بدن برای سم‌زدایی هم چنین توضیح می‌دهد: پنج ارگان در بدن وجود دارد که کار سم‌زدایی را در بدن انجام می‌دهند. وظیفه این ارگا‌ن‌ها آن است که در برابر آلاینده‌هایی که وجود دارند چه آلاینده‌هایی که از بیرون وارد بدن می‌شود و چه سایر آلاینده‌هایی که در بدن تولید می‌شوند، واکنش مناسب نشان دهند و عمل سم‌زدایی لازم را بموقع انجام دهند.

به گفته او پوست از طریق تعریق، کلیه از طریق ادرار، کبد از طریق صفرا، ریه از طریق خلط و روده از طریق مدفوع، سموم مختلف را از بدن خارج می‌کنند.

تاکید بر مصرف مایعات و پرهیز از مصرف غذاهای خشک

رییس دپارتمان تغذیه بیمارستان مسیح دانشوری در ادامه درباره بایدها و نبایدهای تغذیه ای در روزهای آلوده می‌گوید: چون تمام راه‌های دفع سموم به کمک مایعات امکان پذیر است مردم این روزها، آب و مایعات بیش از همیشه مصرف کنند.

او تاکید می‌کند: آب، شیر کم‌چرب، دوغ و غذاهای آبکی، بیشتر مصرف شود و غذاهای خشک کمتر، مردم سوپ و آش را در سفره‌های خود حتما داشته باشند.

ضرورت مصرف لبنیات

به گفته رضایی، چون در لبنیات، فسفر، منیزیم و کلسیم وجود دارد بنابراین، مصرف لبنیات این روزها بیش از همیشه ضروری است چرا که لبنیات سموم را خنثی می‌کند و علاوه براین سبب می‌شود که دستگاه تنفس کمتر آسیب ببیند. بنابراین این روزها حتی اگر هوا سرد هم بود و عطش هم نداشتید، آب و مایعات و غذاهای آبکی زیاد مصرف کنید. نوشیدن آب، کمک می‌کند تا کلیه‌ها املاح اضافی و ذرات آلوده و آلاینده‌ها را به سرعت و در زمان کمتری از بدن خارج و سم‌زدایی کنند.

مواد معدنی

متخصص تغذیه توصیه می‌کند: مردم در سبد غذایی خود از مواد معدنی هم وفور استفاده کنند.چرا که مواد معدنی، انواع فلزات‌سنگین، سرب، جیوه، ارسنیک، کادیوم و آلومینیوم را از بدن خارج می‌کند.

به گفته این استاد دانشگاه، مواد معدنی درغذاهای حاوی آهن، ید، منیزیم، روی، سلنیوم و کلسیم وجود دارد.

تاکید بر مصرف ماهی و ماکیان

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی می‌گوید: در روزهایی که هوا آلوده‌ست مردم نباید از گوشت قرمز استفاده کنند چرا که مصرف گوشت قرمز، بار و زحمت کلیه را زیاد می‌کند. بنابراین از خانواده گوشت‌ها، بهتر است مردم از ماهی و ماکیان بیش از گوشت قرمز استفاده کنند. ماکیان و ماهی چربی غیر اشباع هم دارند.

خانواده غلات

رضایی از خانواده غلات، بر مصرف جو، بیش از همه تاکید و اضافه می‌کند: از خانواده غلات، مردم بهتر است در روزهایی که هوا آلوده است به جای مصرف برنج و نان از جو استفاده کنند. جو را می‌توانند در سوپ و آش اضافه کنند. جو حاوی املاح و فیبر است.

چه میوه‌ها و چه سبزیجاتی؟

این استاد دانشگاه بر مصرف میوه و سبزیجات هم مثل همیشه تاکید دارد اما سفارش می‌کند که در خانواده میوه‌ها و سبزیجات مردم از تمام میوه‌های فصل بیشتر از روزهای دیگر استفاده کنند. مصرف خرمالو، انار، نارنگی و سایر مرکبات در این روزها اولویت دارد.

سبزیجات حاوی ترکیبات گوگردی

رضایی اضافه می‌کند: در خانواده سبزیجات، مصرف سبزیجات حاوی ترکیبات گوگردی توصیه می‌شود چرا که این نوع سبزیجات، به سرعت آلاینده‌ها را از بدن خارج می‌کند.

سیر، پیاز، تره‌فرنگی

توصیه دیگر این متخصص تغذیه، مصرف از سبزیجات توام با ترکیبات گوگردی است. در این میان، مصرف سیر، پیاز، تره فرنگی و کلم بیش از همه توصیه می‌شود چون این سبزیجات، به دلیل ترکیبات گوگرد خود می‌توانند از مخاط دستگاه تنفسی بیشتر محافظت کنند.
علاوه بر این، مردم تمام سبزیجانی که برگ سبز تیره دارند را در سبد غذایی خود بگنجانند، چون حاوی کلر وفیل هستند و کار سم‌زدایی را بهتر انجام می‌دهند.

مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی بر مصرف غذاهایی که حاوی آنتی اکسیدان هستند هم تاکید دارد. او می‌گوید: در هنگام آلودگی هوا، مقدار زیادی رادیکال آزاد در بدن تولید می‌شود که برای بدن بسیار مضر است و سبب بیماری‌هایی چون انواع سرطان و بیماری‌های مزمن دیگر می‌شود. برای کاهش عواقب ناشی از رادیکال‌های آزاد که این روزها زیاد تولید می‌شوند، مردم حتما باید مواد حاوی آنتی اکسیدان را در سبد غذایی خود اضافه کنند.

رییس دپارتمان تغذیه بیمارستان مسیح دانشوری البته توصیه جدی دیگری هم دارد و آن اینکه مردم در این روزها، تشنه و گرسنه نباشند حتما پنج وعده غذای سبک بخورند. تازه‌خوری و از مصرف انواع کنسروها و غذاهای فریزری هم خودداری کنند.

 

سلامت نیوز