قهوه نوشیدنی است که باور های درست و غلط بسیاری در رابطه با آن بین مردم وجود دارد. بسیاری از مردم بر این باورند که میزان زیادی نیکوتین و کافئین در آن وجود دارد و عده ای نیز بر این باورند که مصرف آن اعتیاد آور است.
متخصصان تغذیه معتقدند برای بهره بردن از خواص قهوه می توانیم حدود ۳ ۲ فنجان از آن را در طول روز بنوشیم اما نوشیدن بیشتر از این مقدار مجاز نیست…
چرا؟ به دلیل اینکه بیشتر ما قهوه را با شکر مصرف می کنیم و استفاده بیش از اندازه شکر در طول روز می تواند باعث چاقی و حتی بالا رفتن قند خون شود. ضمن اینکه قهوه دارای کافئین و جزو نوشیدنی های مدر است بنابراین زیاده روی در مصرف آن، به خصوص در روزهای گرم سال، بدن را با کمبود آب مواجه می کند. در نهایت هم اینکه ممکن است کافئین فراوان موجود در قهوه باعث ایجاد اختلال در خواب شود. البته این اتفاق برای افرادی که عادت به نوشیدن قهوه شبانه دارند، بیشتر می افتد. با این مقدمه، در ادامه ۸ پرسش را در مورد قهوه مطرح می کنیم.
۱. کافئین قهوه های فوری بیشتر است یا دانه های پودر شده قهوه؟
کافئین موجود در دانه های پودر شده قهوه به مراتب از کافئین قهوه های فوری بیشتر است. یک فنجان قهوه که با پودر طبیعی و خالص قهوه تهیه شده باشد، حدود ۱۱۵ میلی گرم کافئین دارد، در حالی که کافئین موجود در یک فنجان قهوه فوری حدود ۶۵ میلی گرم است.
۲. وقتی عبارت «فاقد کافئین» روی بسته بندی قهوه های فوری یا معمولی درج می شود، یعنی این قهوه ها اصلا کافئین ندارند؟
نه، حتی قهوه های Decaf یا فاقد کافئین هم حاوی مقدار بسیار اندکی کافئین هستند. کافئین موجود در هر ۱۰ ۵ فنجان از قهوه های فاقد کافئین، به اندازه کافئین موجود در یک فنجان قهوه معمولی است.
۳. آیا اعتیاد به مصرف قهوه وجود دارد؟
اگر قهوه را به میزان متعادلی در طول روز مصرف کنیم، نه. خیلی از افراد معتقدند کافئین موجود در قهوه باعث ایجاد وابستگی و اعتیاد به این نوشیدنی می شود. کافئین مانند نیکوتین، نوعی محرک است که می تواند باعث تحریک و برانگیخته شدن سلول های عصبی شود. این در حالی است که مصرف هر مقدار نیکوتین از طریق استعمال دخانیات می تواند باعث ایجاد وابستگی و اعتیاد شود اما مصرف متعادل خوراکی های حاوی کافئین مانند قهوه یا نسکافه، وابستگی و اعتیاد روانی ایجاد نمی کند. با این حال دیده شده که بدن برخی افراد به کافئین موجود در قهوه هم واکنش نشان می دهد و اگر صبحشان را با نوشیدن یک فنجان قهوه آغاز نکنند، دچار علایمی مانند سردرد، خستگی، نداشتن تمرکز کافی و دردهای عضلانی می شوند.
۴. مصرف متعادل قهوه در طول روز چه فایده ای برای بدن دارد؟
مصرف متعادل قهوه (حدود ۳۰۰ ۲۰۰ میلی گرم در طول روز) می تواند خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲، پارکینسون، سنگ کیسه صفرا و بیماری های کبدی را تا حدی کاهش دهد. البته به شرطی که قهوه را با شکر فراوان یا شیر بسیار پرچرب و خامه میل نکنید.
۵. آیا درست است که می گویند خانم های باردار باید کمتر قهوه بخورند؟
بله، تحقیقات بسیار زیادی درباره مصرف قهوه در دوران بارداری انجام شده و محققان به این نتیجه رسیده اند که خانم های باردار باید کمتر قهوه بنوشند. نتایج برخی از این تحقیقات نشان می دهد رابطه مستقیمی بین افزایش دریافت کافئین از طریق مصرف قهوه و خطر سقط جنین و کاهش رشد جنین وجود دارد. انجمن تغذیه آمریکا به خانم های باردار پیشنهاد می کند کمتر از ۳۰۰ میلی گرم قهوه در طول روز مصرف کنند.
۶. آیا امکان انتقال کافئین موجود در قهوه از طریق شیر مادر به کودک شیرخوار وجود دارد؟
بله، مقداری از کافئین موجود در قهوه می تواند از طریق شیر مادر به فرزند او منتقل شود. انجمن کودکان آمریکا در این باره می گوید: «نوشیدن یک فنجان قهوه صبحگاهی، مشکلی برای فرزند شیرخوار مادران شیرده ایجاد نمی کند اما زیاده روی در نوشیدن قهوه به وسیله مادر می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در شیرخواران مانند اختلال در خواب، کج خلقی، عصبانیت و حتی کاهش کیفیت شیر خوردن آنها شود.
۷. اثر کافئین موجود در قهوه تا چند ساعت در بدن باقی می ماند؟
بیشتر از ۵ ساعت. وقتی شما یک فنجان قهوه غلیظ می خورید، اثر آن بیش از ۵ ساعت در بدنتان باقی می ماند. به همین دلیل وقتی سر شب یک فنجان قهوه می نوشید، نمی توانید به سادگی در ساعت های ابتدایی شب به خواب بروید.
۸. ویژگی یک قهوه خوب چیست؟
رنگ تیره و طعم تلخ. اگر قهوه را آسیاب شده می خرید، باید دقت داشته باشید که هنگام دم کردن، کمی روغن خوشبو پس بدهد و عطر و طعمی کاملا تلخ داشته باشد. رنگ قهوه های خالص، قهوه ای تیره و بسیار شفاف است اما قهوه هایی که ناخالصی دارند یا از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند، طعم خاک یا خاک چوب می دهند و رنگشان هم قهوه ای روشن است.