یکی از مسائل بسیار مهم در مسئله ی بارداری ، زمان مناسب برای اقدام به آن است. برخی از فصول با بارداری زیاد سازگار نیست. تابستان یکی از فصل هایی است که دوره ی بارداری را برای فرد سخت می کند ، چرا که گرما باعث ایجاد مشکلاتی در فرد می شود.
درواقع تغییر های هورمونی باعث می شوند عوارض ناشی از گرما در دوران بارداری دوچندان شود اما راه حل های ساده ای وجود دارد که به شما کمک می کند در اوج روزهای گرم، بارداری لذت بخشی را تجربه کنید.
لباس نخی، خنک و گشاد بپوشید
گرما باعث می شود بیش از پیش احساس خستگی کنید. برای مقابله با این مشکل، لباس های نخی خنک و گشاد بپوشید. بهتر است جنس لباس از نخ یا ابریشم باشد و لباس های چسبناک، تنگ و نایلونی نپوشید. رنگ های روشن و به خصوص سفید بهتر از رنگ های تیره هستند.
در سایه راه بروید
کلاه های لبه دار یا کلاه های بزرگ حصیری به سر بگذارید تا نه تنها صورتتان در برابر نور آفتاب محافظت شود و احتمال بروز لک بارداری کاهش یابد بلکه دچار سردرد و حالت تهوع هم نشوید. سعی کنید تا جای ممکن در سایه راه بروید. اضافه وزن، گرما و تابیدن نورآفتاب روی بدنتان می تواند زمینه ساز سرگیجه و حالت خواب آلودگی و تهوع در شما شود.
عینک آفتابی بزنید
در طول بارداری چشم ها نسبت به هر زمان دیگری حساس تر است دلیل آن هم تولید کمتر اشک است. برای پیشگیری از سوزش چشم و سردرد و دیگر مشکلات مربوط به آن حتما در خارج از خانه عینک آفتابی به چشم بزنید. بهترین عینک ها، آنهایی هستند که چشم و ابروها را کاملا می پوشانند.
وعده ها را مختصر اما متعدد کنید
در روزهای گرم، طبیعی است که دچار کم اشتهایی شوید. برای آنکه به اندازه و متعادل موادغذایی مصرف کنید، حجم وعده ها را کم و تعداد آنها را زیاد کنید.
مراقب پاهایتان باشید
گرما از دلایل سنگین شدن پاها و بروز مشکلات جریان خون و بروز واریس و همورویید به خصوص اواخر بارداری است. برای پیشگیری از بروز این مشکلات، در ساعت های گرم روز بیشتر استراحت کنید، بخوابید و پاها را کمی بالاتر از بدنتان نگه دارید. کفش های باز و راحت بپوشید، هرازگاهی دوش آب خنک بگیرید و پاهایتان را زیر دوش دورانی ماساژ دهید. پیاده روی در ساعت های خنک روز نیز بهترین راه پیشگیری از سنگینی پاها و واریس است.
بیشتر آب بنوشید
در دوران بارداری باید روزانه حداقل ۲ لیتر آب نوشید و در گرمای شدید این میزان باید به ۵/۲ لیتر در روز برسد. نوشیدن آب نه تنها برای سلامت جنین مهم است بلکه تا حد زیادی جلوی گرمازدگی و سردرد و سرگیجه را می گیرد. اگر بیرون می روید، حتما یک بطری آب همراه داشته باشید و مرتب آب بنوشید و هرازگاهی مقداری از آن را به صورت و گردنتان بمالید تا از حرارت بدنتان کاسته شود.
بیشتر میوه و سبزی بخورید
میوه و سبزی های خام یا پخته، کامل یا به شکل آبمیوه و… به هر شکل که می توانید، میوه و سبزی بخورید تا ویتامین ها، موادمعدنی و فیبر موردنیاز بدنتان تامین شود. میوه و سبزی به حفظ رطوبت بدن کمک و هضم غذا را آسان می کند و از اضافه وزن مفرط پیشگیری خواهدکرد. مصرف میوه و سبزی هیچ ضرری برای سلامت جنین ندارد و باعث زیبایی رنگ پوست او خواهد شد.
مراقب رژیم غذایی تان باشید
توکسوپلاسموز از بیماری هایی است که می تواند بر سلامت جنین اثر منفی بگذارد پس بهتر است مراقب آنچه خام می خورید، باشید. میوه و سبزی ها باید خوب شسته و ضدعفونی شوند. اگر به رستوران می روید، سالاد و سبزی های خام مصرف نکنید. از مصرف شیر، ماست و پنیر محلی پرهیز و انواع پاستوریزه لبنیات را مصرف کنید.
مراقب سرماخوردگی باشید
گرمای هوا، دوش آب خنک و باد کولر در کنار هم می تواند باعث شود خیلی راحت سرما بخورید. سعی کنید مراقب سلامت خود باشید. آب خیلی خنک ننوشید و بعد از حمام بدون پوشش مناسب و خشک کردن موها جلوی کولر دراز نکشید.
کمتر سوار اتومبیل شوید
گرچه مسافرت با اتومبیل راحت است اما برای خانم باردار چندان ایده آل نیست، به خصوص در تابستان. لرزش های اتومبیل می تواند باعث بروز انقباض های رحمی شود. حالت نشسته هم برای طولانی مدت باعث گرفتگی عضلات می شود. سعی کنید تا جای ممکن با اتومبیل به سفر نروید و اگر مجبورید هرچند ساعت یک بار توقف کنید و به پاهایتان استراحت دهید. سفر با هواپیما را هم به خصوص در ۳ ماهه آخر بارداری توصیه نمی کنیم زیرا حین پرواز خطر بروز لخته در عروق پا افزایش می یابد. برای پیشگیری، سعی کنید هرازگاهی پاهایتان را تکان دهید و کمی راه بروید. شاید قطار بهترین وسیله برای سفر باشد.
از گرما دور بمانید
به دنبال گرمای هوا در فصل تابستان، تعریق افزایش می یابد. با کمترین فعالیت بدنی نواحی زیر بغل، بین پاها، زیر سینه ها و زیر شکم عرق می کند که این خود می تواند باعث ناراحتی خانم باردار شود. در صورت رعایت?نکردن بهداشت هم زمینه ساز رشد قارچ و بیماری های پوستی خواهد شد. از سوی دیگر، افزایش درجه حرارت بدن، کم آبی و در برخی شرایط کاهش آب کیسه آب را در پی دارد که خود عامل زایمان زودرس یا نقص عضو جنینی است. برای پیشگیری، توصیه می شود بین ساعت های ۱۳ تا ۱۶ در خانه بمانید و استراحت کنید و دوش آب ولرم بگیرید.
ضدآفتاب بزنید
برای یک خانم باردار، اشعه های مضر آفتاب بیشتر می تواند مساله ساز باشد. در طول بارداری به دلیل تغییرات هورمونی، پوست حساس تر است و ممکن است در اثر مواجهه طولانی با نورآفتاب دچار سوختگی یا حساسیت های غیرمعمول شود. از سوی دیگر، احتمال بروز ماسک بارداری در این دوران بیشتر خواهد بود پس بهتر است در منزل بمانید و جز در مواقع ضروری، در ساعات اوج گرما، از منزل خارج نشوید. اگر در مواجهه طولانی با نورآفتاب باشید، ممکن است لک های قهوه های رنگی دورچشم و لب های شما ظاهر شود. بهترین کار این است که در طول روز حداقل ۳ مرتبه از کرم های ضدآفتاب با SPF حداقل ۳۰ و برای تضمین سلامت جنین، از انواعی که بدون بو و بدون الکل و مواد نگهدارنده هستند، استفاده کنید. به تاریخ انقضا نیز توجه داشته باشید و ۶ ماه بعد از باز شدن در محصول دیگر آن را به کار نبرید.
مراقب حشره کش ها باشید
تابستان باعث افزایش تعداد حشره ها می شود بنابراین معمولا حشره کش ها به کار می روند اما حشره کش ها حاوی موادی سمی هستند که می توانند بر سلامت شما و جنینتان اثر منفی بگذارند. اگر پشه ها و سایر حشرات آزارتان می دهند، از پزشک یا داروساز بخواهید انواع مناسب حشره کش را به شما معرفی کنند. ترجیحا لباس های بلند بپوشید و از پشه بند استفاده کنید تا نیازی به حشره کش نباشد.