یکی از موادی که باعث بروز بیماری های مختلف می شود و سلامت بدن را به خطر می اندازد ، نمک است. همه ی ما با مضرات آن آشنا هستیم . در این مطلب قصد داریم به شما مواد غذایی را معرفی کنیم که به صورت پنهان ، نمک زیادی را در خود جای داده اند.
یعنی بدن ما برای تعادل آب و الکترولیت ها، حفظ قدرت عضله ها و عملکرد عصب هایش به این میزان سدیم در طول روز نیاز دارد. پس تمام افراد، به جز آنها که منع پزشکی دارند، باید روزانه ۱ قاشق چایخوری نمک مصرف کنند تا نیاز بدنشان به سدیم تامین شود. البته متاسفانه میزان مصرف نمک و سدیم دریافتی بیشتر مردم، خیلی بالاتر از این مقدار است زیرا آنها فقط نمکی که مصرف می کنند، در نظر می گیرند در حالی که بسیاری از خوراکی ها دارای سدیم فراوان هستند. می پرسید کدام یک؟ بهتر است ادامه همین مطلب را مطالعه کنید.
۱. غلات صبحانه
برخی از انواع غلات صبحانه که بیشتر ما آنها را با نام کورن فلکس می شناسیم، حاوی سدیم هستند. اگر برچسب این محصولات را به دقت بخوانید، متوجه می شوید در هریک فنجان از بعضی از آنها حدود ۲۵۰ میلی گرم سدیم وجود دارد، بنابراین موقع خرید غلات صبحانه، حواستان را جمع کنید و انواع بدون سدیم آنها را از قفسه بردارید.
۲. غذاهای فریزشده
بسیاری از غذاهای آماده و نیمه آماده فریزشده مانند انواع پیتزا، همبرگر، ناگت، کباب لقمه و حتی سبزی های فریزشده حاضری، حاوی مقادیر قابل توجهی نمک و سدیم هستند. به همین دلیل باید برچسبشان را پیش از خرید یا مصرف به دقت بخوانید تا متوجه شوید که با یک وعده مصرف آنها، چه مقدار سدیم دریافت خواهیدکرد و این سدیم دریافتی را از حجم نمک مصرفی روزانه تان کم کنید. ضمن اینکه حتما باید برندهای مختلف غذاهای آماده را با یکدیگر مقایسه و آنها که سدیم کمتری دارند، خریداری کنید.
۳. آب سبزی ها
هریک فنجان آب انواع سبزی ها مانند آب گوجه فرنگی یا آب سبزی های ترکیبی که بیشتر برای پخت سوپ، استفاده می شود هم حاوی ۵۰۰ ۴۵۰ میلی گرم سدیم است. به همین دلیل توصیه می شود تا می توانید از سبزی های تازه برای پخت غذا استفاده کنید و اگر مجبور به خرید این محصولات هستید، برندهایی را که سدیم کمتری دارند، انتخاب کنید.
۴. کنسرو سبزیجات
شاید استفاده از نخودفرنگی، ذرت، هویج، قارچ، لوبیا و… کنسروشده، کاری بسیار ساده در زندگی های امروزی باشد اما بد نیست بدانید تمام موادغذایی کنسروی و حتی رب ها و سس ها حاوی مقادیر قابل توجهی سدیم هستند. مثلا یک فنجان ذرت کنسروشده حدود ۷۰۰ میلی گرم سدیم دارد. به همین دلیل توصیه می شود یا کنسروهایی که عبارت «بدون نمک» یا «کم سدیم» روی آنها نوشته شده است، بخرید یا به جای استفاده مداوم از غذاهای کنسروی، کمی به سلامتتان اهمیت دهید و خودتان اقدام به خرید و پخت سبزی های تازه در منزل کنید. یادتان باشد که کنسرو برای شرایط سخت و بحرانی که امکان دسترسی به موادغذایی تازه وجود ندارد، تولید شده است.
۵. سوپ های حاضری
انواع سوپ های حاضری از سوپ جو و قارچ گرفته تا سوپ سبزیجات و گوجه فرنگی، همه و همه سرشار از نمک و سدیم هستند. نکته قابل تامل در مورد این محصولات، افزودن نمک هنگام طبخ نهایی به آنهاست که باعث می شود حجم سدیم دریافتی بدن در یک وعده غذایی، بسیار بالاتر از حد انتظار رود. به همین دلیل باید به این ۳ توصیه درباره سوپ های حاضری توجه کنید تا میزان سدیم دریافتی بدنتان پس از مصرف آنها بالا نرود؛ اول، برچسب محصول را پیش از خرید بخوانید و انواعی که کمترین میزان نمک و سدیم را دارند، انتخاب کنید. دوم اینکه خودتان در منزل، کمی سبزی های تازه مانند قارچ، جعفری، گشنیز، گوجه فرنگی یا هویج به این سوپ ها اضافه کنید. سوم،به هیچ وجه داخل آنها نمک نریزید و برای بالا رفتن ارزش تغذیه ای شان در صورت تمایل به جای آب، آنها را با شیر بجوشانید و آماده خوردن کنید.
۶. مغزها و دانه های بوداده
بیشتر ما ترجیح می دهیم به جای خرید یک پاکت ۲۵۰ گرمی از انواع مغز یا دانه های خام، یک پاکت کوچک تر و البته گران تر از انواع بوداده آنها را برای خود یا فرزندمان تهیه کنیم. این در حالی است که میزان نمک و سدیم مغزها و دانه های بوداده، بسیار بالاتر از نمک و سدیم موجود در انواع خام یا حتی تنوری آنهاست. به همین دلیل هیچ وقت خرید بادام یا بادام زمینی شور به انواع خام و تنوری (برشته) آنها برتری و اولویتی ندارد. مغزها و دانه های خام، می توانند برای بدنمان بسیار مفید باشند در صورتی که انواع شور آنها، نه تنها فایده چند انی برایمان ندارند بلکه ممکن است مصرف مداومشان سلامتمان را هم به خطر بیندازند.