دوره ی نوجوانی یکی از حساس ترین مرحله های زندگی است که تا حدود زیادی شخصیت افراد در این دوره شکل می گیرد.در این دوره انتخاب های مهمی توسط فرد صورت می گیرد که از آن جمله می توان انتخاب رشته را نام برد.اهمیت این دوره به قدری است که ریشه بسیاری از اختلالات شخصیتی را باید در سنین نوجوانی جستجو کرد.
عطیه رضایی روانشناس بالینی با بیان اینکه نوجوانی دوره برنامه ریزی برای انتخاب مسیر زندگی است، اظهار داشت: وجود تنش، بحران و طلاق در خانواده نوجوان را وارد سردرگمی و اضطراب می کند و از اهداف اساسی این سن غافل می سازد.
رضایی بیان کرد: در دوره نوجوانی راه ها و انتخاب های متفاوتی در مسیر زندگی فرد قرار می گیرد و نوجوان در این سن دچار سردرگمی و چالش هایی متعدد می شود.
این روانشناس بالینی عنوان کرد: نقش خانواده و نظام آموزشی در دوران نوجوانی بسیار حائز اهمیت است و این 2 نهاد می توانند با آموزش، همکاری و برنامه ریزی صحیح طوفان پر آشوب نوجوانی را مدیریت کنند.
وی افزود: در دوره نوجوانی تغییرات بسیاری در خلق و خو و رفتار فرد ایجاد می شود و به دلیل وجود تعارض ها و انتخاب های متعدد و مهم زندگی، کمک و مشاوره به نوجوان ضرورت پیدا می کند.
رضایی با تاکید بر اینکه توجه به نیازهای نوجوانان در خانواده حائز اهمیت است، بیان کرد: نقش خانواده در مدیریت و شناسایی نیازها و مسائل مطرح در دوره نوجوانی و همراهی همدلانه با وی در کاهش آسیب های دوره نوجوانی بسیار مهم است، همچنین تاثیر مدرسه در به حداقل رساندن آسیب های دوره نوجوانی به دلیل تعامل روزانه فرد با محیط آموزشی غیر قابل انکار است.
این روانشناس بالینی تاکید کرد: نوجوانی یکی از مهم ترین دوره های زندگی فرد است که فرد نحوه انتخاب صحیح را در این سنین می آموزد، همچنین نوجوانی مقدمه و پیش زمینه ای برای ورود به مرحله جوانی است.
وی اظهار داشت: آسیب های ناشی از ارتباطات در خانواده و فضای آموزشی در دوره نوجوانی جبران ناپذیر است، توجه به نوجوان و نیازهای وی و پاسخگویی صحیح به آن می تواند زمینه ساز موفقیت در بزرگسالی باشد.
رضایی اشاره کرد: داشتن انتخاب صحیح را نوجوانان با کمک، تجربه و نظارت والدین می توانند بیاموزند، البته نظارت خانواده ها بر نوجوانان نباید حالت کنترل کننده داشته باشد.
این روانشناس بالینی با بیان اینکه تاثیرپذیری نوجوانان از خانواده زیاد است، تصریح کرد: آموزش مهارت زندگی و مهارت نه گفتن به نوجوان در این سنین بسیار حائز اهمیت است. بستر بسیاری از اختلالات شخصیتی، روانی، ضعف ها، اختلال مصرف مواد مخدر، افسردگی و اضطراب را باید در این سنین جستجو کرد.
وی بیان کرد: اکثر اختلالات دوران جوانی ناشی از آسیب های وارد شده در سنین پایین است و متاسفانه نظارت و تحقیقی در خصوص آسیب های ناشی از دوره نوجوانی وجود ندارد و عملا این قشر از جامعه مغفول مانده است.
این روانشناس بالینی یادآور شد: واکنش ها و میزان آسیب پذیری نوجوانان دختر و پسر در برابر چالش های دوره نوجوانی متفاوت است. از آنجا که دخترها اغلب مغلوب احساساتشان میشوند در برخی شرایط شکننده تر هستند. آموزش مهارت های زندگی و نحوه رویارویی و برخورد با مسائل به نوجوانان تا حدود زیادی می تواند در مدیریت بحران دوره نوجوانی موثر باشد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان