دوران بارداری از جمله دورانی است که ممکن است درد ها و بیماری های زیادی به تهدید سلامت مادر و فرزند بپردازند. ازجمله این عوامل مزاحم سوزش معده و سر دل است که سبب آزار مادر می شود که تحت تاثیر عواملی به وجود می آید. برای رهایی از این عارضه با دکتر سلام همراه باشید.
علاوه بر این، رشد رحم باعث ایجاد فشار بر روی معده می شود و اسید را به سمت مری باز می گرداند. روش های موثر و امنی برای متوقف کردن این شرایط وجود دارد. در ادامه با برخی از این موارد آشنا می شوید.
وعده های غذایی خود را کوچک تر کنید:
اگر صبح زود از این شرایط رنج می برید، مصرف وعده غذایی کوچک می تواند مشکل شما را تا حدودی حل کند. اما اگر اشتهای خوبی دارید مطمئن شوید که قبل از احساس سیری ، دست از غذا خوردن می کشید. به جای اینکه در روز سه وعده غذایی بخورید سعی کنید وعده های خود را به پنج یا شش بخش تقسیم کنید.
آرام تر غذا بخورید:
تند غذاخوردن نیز می تواند منجر به ایجاد سوزش سر دل و سوءهاضمه شود. سعی کنید به هنگام غذا خوردن آرام باشید و از وعده غذایی خود لذت ببرید. این شرایط به شما کمک می کند از مصرف بیش از اندازه غذاها نیز خودداری کنید.
مایعات را به صورت کنترل شده بنوشید:
به جای اینکه به همراه وعده غذایی خود یک لیوان بزرگ شیر بخورید، بهتر است در طول وعده غذایی خود مایعات را بگنجانید و آن را به صورت کنترل شده بنوشید. سعی کنید مایعات مورد نیاز بدن خود را از طریق مصرف نوشیدنی ها در بین وعده های غذایی تامین کنید.
بعد از خوردن وعده غذایی خود بایستید یا بنشینید:
بعد از خوردن وعده غذایی خود کمی پیاده روی کنید، کارهای خانه را انجام دهید یا کتابی بخوانید. فقط به خاطر داشته باشید که نباید دراز بکشید. از خم شدن نیز پرهیز کنید. هر دوی این موارد به بازگشت اسید به مری کمک می کند.
قبل از رفتن به رختخواب، غذا نخورید:
مصرف یک وعده غذایی سنگین و رفتن به رتختخواب می تواند باعث ایجاد سوزش سر دل شود. حداقل سه ساعت قبل از خواب چیزی نخورید. همچنین از خوردن مایعات قبل از خوابیدن خودداری کنید.
شب به هنگام خواب، سر و قسمت فوقانی قفسه سینه را کمی بالاتر بیاورید:
بیشتر افرادی که مبتلا به بیماری ریفلاکس اسید معده هستند ، با این شرایط می توانند بیماری خود را کنترل کنند.
محرک های خود را بشناسید:
بیشتر افراد معتقدند مصرف چربی، کافئین، شکلات و مرکبات ممکن است برای زنان بارداری که مبتلا به سوزش سر دل هستند مفید نباشد. البته محرک هایی که در برخی از افراد باعث ایجاد سوزش می شود ممکن است برای دیگران یکسان نباشد. این گزینه در هر فردی متفاوت است. بنابراین به جای اینکه از مصرف غذاهای خاص اجتناب کنید، سعی کنید محرک های خود را به دقت بشناسید و مصرف آنها را محدود نمایید.
از لباس های راحت و شل استفاده کنید:
پوشیدن لباس های تنگ ممکن است فشار زیادی بر روی معده ایجاد کند و ریفلاکس اسید را بدتر نماید. به همین خاطر بهتر است از لباس های راحت استفاده کنید.
زنجبیل را امتحان کنید:
برخی از افراد با مصرف زنجبیل شرایط بهتری را تجربه می کنند. این ادویه همچنین می تواند با تهوع و استفراغ مبارزه کند که همراه سوزش سر دل این شرایط نیز دیده می شود. اگرچه شواهد علمی برای مصرف زنجبیل به عنوان یک گزینه درمانی در این شرایط وجود ندارد اما مصرف آن برای زنان باردار بی ضرر است.
از آنتی اسیدها استفاده کنید:
اگر تغییر در سبک زندگی باعث بهبود شرایط نشد، آنتی اسیدهایی که بدون نسخه به فروش می رسند ممکن است نشانه های شما را بهتر کند. آنتی اسیدهای حاوی کلسیم یا منیزیم را می توان در دوران بارداری مورد استفاده قرار داد. از مصرف آنتی اسیدهایی که حاوی آلومینیوم هستند خودداری کنید زیرا می تواند باعث ایجاد یبوست شود و در دوز بالا سمی خواهد بود. از مصرف سدیم بیکربنات ( جوش شیرین) نیز خودداری کنید زیرا می تواند باعث ایجاد تورم شود.
در مورد مسدودکننده های H2 فکر کنید:
اگر مصرف آنتی اسید مفید نبود، ممکن است به داروهای قوی تری نیاز داشته باشید. اولین گزینه انتخابی شما به احتمال زیاد یک مسدودکننده H2 همچون تاگامت یا زانتک خواهد بود.این داروها تولید اسید معده را سرکوب می کنند. تمامی مسدود کننده های H2 موجود در بازار بدون نسخه نیز ارائه می شوند اما بهتر است قبل از مصرف این نوع داروها با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
مهارکننده های پمپ پروتون:
اگر سایر گزینه های درمانی کمکی به شما نکرد، مهار کننده های پمپ پروتون (PPI) می تواند مفید باشد. این داروها، سرکوب کننده های قدرتمند اسید هستند . اگرچه مهارکننده های پمپ پروتون برای بیشتر زنان باردار خطری ندارد اما مطالعات انجام شده بر روی حیوانات نشان داده است که امپرازول( نوعی داروی مهار کننده پمپ پروتون) می تواند به جنین در حال رشد آسیب وارد کند. به همین خاطر بهتر است این داروها نیز خودسرانه مصرف نشود. اگر قصد مصرف این داروها را دارید حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
منبع: دانشنامه پزشکی