1418036641171_1006-th3

هر سال میزان بارش ها کمتر و منابع زیر زمینی آب محدودتر می شود و این موضوع تبدیل به یک نگرانی جدی شده است به همین علت کنفرانس بین‌المللی آب و محیط زیست در هزاره جدید با محوریت آموزش و ظرفیت‌سازی در حوزه آب، ۱۳ تا ۱۵ آذرماه در دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا، کنفرانس بین‌المللی آب و محیط زیست با همکاری موسسه تبادلات فرهنگی آلمان، دانشگاه آلمان و دانشگاه هلند در تاریخ ۱۳ تا ۱۵ آذرماه ۱۳۹۵ در مجموعه تالارهای کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

برگزاری این کنفرانس برای اولین بار در ایران و منطقه با تمرکز بر موضوعات آموزش و ظرفیت سازی در حوزه آب صورت می‌گیرد. کنفرانس‌های متعددی درخصوص جنبه‌های مختلف فنی و اقتصادی آب در سال‌های اخیر در کشور برگزار شده است، اما مباحث آموزش و ظرفیت‌سازی در این کنفرانس‌ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. روشن است که بدون آموزش و ظرفیت‌سازی مناسب دستیابی به توسعه پایدار و حکمرانی خوب آب میسر نخواهد بود.

همچنین بدون داشتن جامعه‌ای آگاه از ضرورت حفاظت و استفاده صحیح از منابع آب و بدون حضور نیروی انسانی متخصص و آگاه از شرایط روز محیط زیست و ظرفیت‌های سازمانی و اجتماعی مناسب، توسعه منابع آب به اهداف عالیه خود دست نخواهد یافت.

بررسی تجربیات ملی و بین‌المللی در مورد آموزش آب و محیط زیست نشان می‌دهد اگرچه دوره‌های آموزشی در دانشگاه‌های کشور در برخی زمینه‌ها نظیر جنبه‌های فنی مدیریت و برنامه‌ریزی آب و محیط زیست هم‌سطح دوره‌های معتبر بین‌المللی توسعه داده شده‌اند، ولی در برخی زمینه‌ها نیز نظیر آموزش محیط زیست شکاف نسبتا عمیقی بین آموزش عالی در کشور و برخی دانشگاه‌های معتبر بین‌المللی وجود دارد.

بدیهی است که آموزش عالی در حوزه‌های آب و محیط زیست متناسب با الزامات آموزشی دستیابی به توسعه پایدار طراحی نشده است. بنابراین کنفرانس بین‌المللی آب و محیط زیست که با محوریت آموزش و ظرفیت سازی برگزار می‌شود، با ایجاد فضای همفکری بین متخصصین رشته‌های مختلف به دنبال شناسایی این خلأهاست. مجموعه برنامه‌های تدارک دیده شده در این کنفرانس شامل جلسات ارائه مقالات، میزگردهای تخصصی و کارگاه‌های آموزشی است که حاصل تلاش مستمر دانشگاه‌های مختلف و نمایندگان دستگاه‌های اجرائی است. همچنین در این کنفرانس مشارکت متخصصین تراز اول آب از زمینه‌های مختلف علوم زیستی، زمین شناسی، علوم اجتماعی، مهندسی آب و کشاورزی، اقتصاد، روابط بین‌المللی، علوم حوزوی، روانشناسی و جامعه شناسی از داخل و خارج از کشور جلب شده است.

موضوعات مورد بحث در جلسات ارائه مقالات کنفرانس شامل ظرفیت‌سازی و توسعه برنامه‌های آموزشی برای سازگاری با تغییر اقلیم، ظرفیت سازی برای دستیابی به توسعه پایدار، فرهنگ‌سازی و افزایش آگاهی‌های عمومی برای بازیافت آب است. همچنین در مباحث مربوط به آموزش عالی آب برای دستیابی به توسعه پایدار، آموزش آب برای معلمان و دانش‌آموزان مدارس، ظرفیت سازی فرابخشی برای فرهنگ سازی و آموزش در زمینه حفاظت آب و مصرف صحیح منابع آب از دیگر موضوعات مورد بحث در جلسات ارائه مقالات خواهد بود.

در این کنفرانس توجه خاصی به آموزش آب در کتب درسی مدارس و ظرفیت سازی برای تربیت معلمان آگاه از مسائل روز محیط زیست کشور شده است. بنابراین مقایسه محتوای کتب درسی ایران از منظر آب با برخی از کشورهای توسعه یافته، موضوع یکی از محورهای کنفرانس است.

همچنین میزگردهای تخصصی که در این کنفرانس برگزار می‌شود، زمینه تبادل نظر تصمیم سازان در دستگاه‌های مختلف دولتی در حوزه‌های آموزش، آب و محیط زیست و متخصصان داخلی و خارجی را در زمینه‌های تجربیات بین‌المللی در زمینه همکاری پژوهشی بین دانشگاه‌ها و صنعت، دانش بومی آب و جایگاه آن در آموزش عالی مدرن، ارتقای ظرفیت‌های آموزش عالی و آموزش حین خدمت در زمینه دیپلماسی آب و مدیریت منابع آب مشترک فراهم می‌کنند.

در این کنفرانس ۱۰ پایگاه تخصصی با مشارکت متخصصان بین‌المللی در زمینه‌های آشنایی با چگونگی سازماندهی محتوای علوم تجربی ابتدایی، تجربیات بین‌المللی کاربرد مفهوم آب مجازی و رد پای آب برای ارتقای آگاهی‌های عمومی و ظرفیت سازی، ظرفیت سازی برای مدیریت خشکسالی با تکیه بر تجربیات پروژه مدیریت خشکسالی اتحادیه اروپا و … برگزار می‌شوند.

در این کنفرانس سخنرانانی از کشورهای آلمان، هلند، پاکستان، افغانستان، قبرس، آمریکا، چین و تونس ارائه مطلب خواهند داشت.

منبع/ایسنا