958

دوره ی بارداری دوره ی بسیار حساسی است . مادر باید حواسش به همه چیز باشد ، مهم ترین مسئله ، تغذیه ی خودش و جنین است. در صورتی که فرد با فقدان مواد معدنی و ویتامین مواجه شود ، م سلامت خودش و هم سلامت نوزاد به خطر خواهد افتاد.

کاهش ریزمغذی ها، ویتامین ها و املاح در دوران بارداری امری طبیعی است. با این حال به منظور پیشگیری از بروز هر نوع اختلال در رشد جنین لازم است کمبود ها برطرف شوند. مصرف ۵ ویتامین و املاح از ابتدای بارداری تا انتها برای هر خانم بارداری لازم و ضروری است. با ما همراه باشید تا آن ها را به شما معرفی کنیم.

 

 

 

ویتامینB۹ یا فولیک اسید

 

ویتامین B۹که با نام فولات یا فولیک اسید نیز شناخته می شود از جمله اصلی ترین ویتامین هایی است که حتی قبل از اقدام به بارداری نیز باید به مدت ۳ ماه مصرف شود. این ویتامین نقش ویژه ای در رشد سیستم عصبی و مغزی جنین دارد و کمبود آن می تواند باعث اختلال های عصبی در جنین شده و احتمال زایمان زودرس و فشارخون بالا را در بارداری افزایش دهد. میزان نیاز خانم باردار به اسیدفولیک روزانه ۴۰۰ میلی گرم است. این ویتامین در سبزی های برگ سبز (اسفناج، کلم، کاهو،….) گردو، آووکادو، بادام، طالبی و تخم مرغ وجود دارد.

 

ید

 

ید از جمله ریزمغذی های ضروری دوران بارداری است که در کارکرد بهتر غده تیروئید دخیل است. هورمون های غده تیروئید به واسطه ید در تکامل مغز جنین نقش دارند. در ضمن بعد از تولد، کودک همچنان به ذخایر ید نیاز دارد تا زمانی که خود بتواند هورمون های تیروئید را تولید کند. میزان نیاز خانم باردار به ید ۲۰۰ میلی گرم در روز است. بهترین منابع ید آبزیان، لبنیات، تخم مرغ و نمک یددار است.

 

کلسیم

 

کلسیم ماده ضروری برای رشد استخوان ها و دندان کودکان است. در صورتی که مادری در طول بارداری به اندازه کافی کلسیم دریافت نکند، جنین از ذخایر استخوانی مادر کلسیم برمی دارد و این مسئله احتمالی پوکی استخوان را در مادر افزایش می دهد. میزان نیاز خانم باردار به کلسیم از ۳ ماهه سوم روزانه یک گرم است. لبنیات به خصوص پنیر، ماست و شیر منابع خوب کلسیم هستند. مصرف ۳ تا۴ محصول لبنی در روز می تواند نیاز بدن به کلسیم را برطرف کند.

 

 

 

ویتامین D

 

ویتامین D در جذب کلسیم نقش دارد و به این ماده کمک می کند تا در استخوان استقرار یابد. مصرف به اندازه ویتامین D در طول بارداری باعث پرشدن ذخایر بدن کودک در یک ماهه اول زندگی می شود. میزان نیاز بدن به ویتامین D در دوران بارداری روزانه ۱۰ میلی گرم است. میزان ویتامین D موجود در موادغذایی بسیار اندک است. ماهی آزاد، ساردین، زرده تخم مرغ، جوانه گندم و کره مقدار کمی ویتامین D دارند اما منبع اصلی نور خورشید است. وقتی نور خورشید به پوست ما می تابد بدن مان ویتامین D می سازد. البته به دلیل آلوده بودن هوا معمولا در طول بارداری ویتامین D به صورت مکمل تجویز می شود.

 

آهن

 

بیشتر زنان باردار دچار فقر آهن و کم خونی ناشی از آن هستند. دلیل خستگی و کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت ها هم کمبود آهن است. میزان نیاز بدن به آهن در بارداری ۲۵ تا ۳۵ میلی گرم در روز به خصوص در ۶ ماه آخر بارداری است. گوشت قرمز، ماهی، سبزی های خشک و تخم مرغ حاوی مقادیر قابل توجهی آهن هستند.

 

مصرف ویتامینC همراه با موادغذایی حاوی آهن، جذب این ماده را افزایش می دهد. در عوض مصرف چای، قهوه و کولا ها بعد از صرف غذاهای حاوی آهن، جذب آن را پایین می آورد.