937

تعطیلات نوروز زمان خوبی است که افراد از لحاظ روحی به خود استراحت بدهند و اعصاب خود را تقویت کنند. تغذیه ی مناسب و رژیم غذایی می تواند باعث کاهش استرس شود. در ادامه به معرفی 8 ماده غذایی که استرس را از بین می برد می پردازیم.

حال که سال جدیدی را آغاز کرده ایم بهتر است با چند ترفند ساده و مصرف مواد غذایی مفید از میزان اضطراب و استرس روزانه کم کرده و روی آرامش را دوباره در کوران کار، تحصیل و رقابت های حرفه ای ببینیم.

 

در این میان استفاده از رژیم های غذایی سرشار از پروتئین کم چرب و میوه ها و سبزیجات تازه می تواند راهگشا باشد.

 

برای آشنایی بیشتر با این مواد غذایی همچون همیشه با سیب سرخ جام جم همراه باشید. این پیشنهادها برگرفته از مطالب منتشر شده در نشریه ریدرز دایجست و پایگاه اینترنتی لیوینگ ول است.

 

سبزیجات سبز

 

کاهو، اسفناج، کلم بروکلی، کلم پیچ و دیگر سبزیجاتی که رنگ سبز تیره دارند، سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی مفیدی هستند که می توان برای مقابله با فشار های عصبی آنها را در برنامه غذایی روزانه گنجانید. توصیه کارشناسان همواره مصرف خام این سبزیجات به صورت سالاد است. اگر وقت درست کردن سالاد را ندارید، می توانید از سبزی خوردن که از گذشته های دور به طور سنتی در برنامه غذایی مردم ایران زمین وجود داشته نیز استفاده کنید. تازه، بهار نیز فصل روییدن سبزی های کوهی خودرویی است که با آب باران رشد می کنند و طعم و بویی متفاوت و لذت بخش دارند؛ از آنها غافل نشوید!

 

پرتقال

 

تحقیقات روان پزشکان آلمانی نشان می دهد مصرف مقادیر مناسبی مواد غذایی حاوی ویتامین C نه تنها به کاهش میزان استرس می انجامد، بلکه سطح فشار خون و کورتیزول را پس از موقعیت های پرتنش کنترل کرده و به سطح عادی باز می گرداند. پیش از این نیز ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن شهره بود. اگر در فصل گرم سال به پرتقال دسترسی ندارید، می توانید از دیگر عضو خانواده بزرگ مرکبات، یعنی لیمو ترش استفاده کنید که سرشار از این ویتامین است.

 

بوقلمون

 

گوشت بوقلمون حاوی آمینو اسیدهای تریپتوفان (L Tryptophan) است. این اسیدهای چرب موجب آزادسازی سراتونین می شود که مسئول بروز احساس سرخوشی در ذهن است. به همین دلیل بسیاری از افراد پس از مصرف این گوشت احساس راحتی و آسودگی خاطر می کنند. گوشت بوقلمون دارای پروتئین بالا، حداقل چربی اشباع و کمترین سطح کلسترول است همچنین منبع خوبی از ویتامین های B۱ ، A B۱۲، B۶ ، B۳ و املاحی چون سلنیوم، منیزیم، مس، آهن، روی و پتاسیم است.

 

ماهی آزاد

 

ماهی و در کل مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگاـ۳ بدن را در برابر بروز بیماری های قلبی محافظت می کنند. ماهی آزاد نسبت به دیگر ماهی ها از چربی بیشتری برخوردار است و سرشار از امگاـ۳، پروتئین و ویتامین D است. جالب این که نتایج تحقیقی که درباره ارتباط مصرف ماهی آزاد و بیماری های دیابت و سوخت و ساز بدن صورت گرفته، نشان می دهد مقادیر امگاـ۳ موجود در این ماهی از بالا رفتن هورمون های استرس زای کورتیزول و آدرنالین جلوگیری می کند. بهتر است ماهی را به صورت کبابی یا بخارپز مصرف کرده و سعی کنید از سرخ کردن این ماده مغذی اجتناب کنید.

 

اسفناج

 

آیا می دانید کمبود املاح معدنی نظیر منیزیم به سر دردهای شدید میگرنی و بروز احساس خستگی در فرد منجر می شود. کارشناسان تغذیه توصیه می کنند با مصرف روزانه یک فنجان اسفناج تازه می توان تا ۴۰ درصد نیاز روزانه به منیزیم را بخوبی تأمین کرد. اسفناج که گیاهی بومی ایران است منبع غنی از مواد آنتی اکسیدان بوده و سرشار از آهن، کلسیم، سدیم، پتاسیم، ید، مس، منیزیم، لسیتین، کلروفیل، کاروتن، اسید اگزالیک و اسید آرسنیک است. اگر تمایلی به اسفناج پخته ندارید، می توانید قدری اسفناج خام را به سالاد اضافه کنید و در کنار خواص بسیار، از طعم و مزه معرکه این گیاه لذت ببرید!

 

میوه های خشک

 

میوه های خشک منبع خوبی از فیبرهای غذایی و انواع ویتامین ها و املاح ضد اضطراب و استرس است. در ماه های سرد که دسترسی به میوه تازه ممکن نیست، می توان از این منبع غذایی ارزشمند استفاده کرد. زردآلوی خشک یا قیسی سرشار از منیزیم است و ماده ای طبیعی برای آرامش عضلات به شمار می رود. خرما، انجیر خشک، تخم کدو و تخمه آفتابگردان، بادام، پسته و گردو نیز مملو از ویتامین های «B و E» هستند که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند. جالب است بدانید گردو و پسته برای کاهش فشار خون مفید هستند.

 

آووکادو

 

این میوه گران قیمت گرمسیری که چند سالی است در شمال کشور چهار فصل خودمان نیز کشت می شود، دارای تأثیرات مثبت بسیاری برای​بدن است. چربی های اشباع نشده و پتاسیم موجود در آووکادو نه تنها به پایین ماندن سطح فشار خون کمک زیادی می کند؛ بلکه یکی از بهترین راه ها برای کاهش اضطراب و استرس در فرد است. جالب این که میزان پتاسیم موجود در آووکادو بیشتر از موز است.

 

سیب زمینی شیرین

 

سیب زمینی شیرین یکی از منابع مهم آنتی اکسیدان هایی نظیر بتاکاروتن، ویتامین «C، E و D» بوده و سرشار از مواد معدنی چون منگنز و آهن است. همچنین سیب زمینی شیرین مملو از فیبرهای غذایی است و می تواند در کاهش اضطراب به کار آید و بخوبی نیاز روزانه بدن به کربوهیدرات ها را مرتفع کند. از این گذشته وجود مقادیر زیادی از پتاسیم به کاهش فشار خون کمک می کند. سیب زمینی شیرین به آرامش عضلات، ثبات اعصاب و تعادل عملکردهای شناختی فرد می انجامد.