اگر در مورد نارسایی مزمن کلیوی و همچنین دیالیز نیاز به اطلاعات بیشتر دارید این بخش از سایت دکتر سلام را مطالعه کنید. از دست دادن فعاليت و عملكرد كليه در طي يك دوره زماني كوتاه مدت كمتر از 3 ماه را نارسائي حاد كليوي گويند در صورتيكه بيش از 3 ماه به طول بيانجامد نارسائي مزمن كليوي گفته ميشود. نارسائي حاد كليوي با درمان مناسب معمولاً قابل برگشت ميباشد در حاليكه در نارسائي كليوي برگشت پذير نميباشد . بیماران با نارسایی مزمن کلیوی نیاز به استفاده از درمانهای جایگزین کلیوی (همودیالیز، دیالیز صفاقی، پیوند کلیه) تا پایان عمر هستند.
علایم: بیمارانی که کلیه آنها از کار افتاده است در اکثر ارگانهای بدن دچار عوارض میشوند. این علایم شامل: ضعف و خستگي، حساسيت به سرما، كم خوني، افزايش حساسيت به خونريزي، خارش، خشكي پوست، پوسته پوسته شدن، تهوع، استفراغ، زخم معده، خونريزي معده، افزايش فشار خون، افزايش سكتههاي مغزی، افزايش سكته قلبي، تورم دور چشم، تجمع آب اضافي در ريه، ناتواني جنسي و …
تشخیص نارسایی کلیوی :
با آزمایش خون و اندازهگیری میزان کراتینین و محاسبه کلیرانس کراتینین میباشد. همچنین سونوگرافی و سایر بررسیهای پاراکلینیک به کمک میآید. در مبتلایان به نارسایی حاد کلیه وقتی که کلیرانس کراتینین کلیه به کمتر از 20 – 15 میلیلیتر در دقیقه کاهش مییابد درمان جایگزین کلیوی شروع میشود.
درمان بیماری نارسایی کلیوی:
استفاده از یک روش دیالیز (همودیالیز یا دیالیز صفاقی) برای برقراری تعادل آب و الکترولیتهای بدن و دفع سموم از بدن ضروری میباشد. همچنین این بیماران نیاز به دریافت دارو نیز دارند. در صورتیکه بیمار شرایط لازم برای پیوند کلیه را داشته باشد، در لیست انتظار پیوند قرار میگیرد.
دیالیز: فرآیندی است که در تصفیه خون بیماران دچار نارسایی کلیه استفاده میشود.
انواع دیالیز: همودیالیز شایعترین روش درمان جایگزین کلیه در بیماران کلیوی میباشد. در این روش خون، از یک مسیر عروقی به درون دستگاه دیالیز پمپ میگردد. خون از درون صافی دیالیز گذشته و در سمت مقابل، مایع دیالیز که حاوی کلراید سدیم، بیکربنات و غلظتهای مختلفی از پتاسیم است، حرکت میکند. بطور متوسط هر بیمار به 4 ساعت دیالیز به صورت سه بار در هفته نیاز دارد.
دیالیز صفاقی: یکی از شیوههای درمان جایگزینی کلیه است که تقریبا از دو دهه پیش به دلیل سهولت و مناسب بودن رواج فزایندهای یافته است. در دیالیز صفاقی، غشای صفاق به عنوان یک صافی عمل میکند و نیاز به خروج خون از بدن نمیباشد. کلیه مراحل انجام دیالیز در منزل بیمار صورت می پذیرد و بیمار برای چکاپ ماهیانه به بخش دیالیز صفاقی مراجعه میکند.