با بالا رفتن سن ، کم کم مشکلات گوناگونی به سراغ فرد می آید ، از مشکلات سلامتی گرفته تا بیماری های جنسی. بیشتر این مسائل به این دلیل رخ می دهد که فرد در دوران جوانی مراقبت ها و نکات تغذیه ای را به درستی رعایت نکرده است.
سن که بالا می رود مشکلات، خودشان را بیشتر نشان می دهند، اما سن مقصر همه این دردها و مشکلات نیست آنچه در طول زندگی خود خورده یا نخورده اید و جوری که باید زندگی می کرده و نکرده اید، اکنون دارد کار دستتان می دهد.
اگر سن شما از ۵۰ گذشته است در مورد آنچه بخورید یا نخورید باید دقت بیشتری داشته باشید. در پیش گرفتن یک روش مناسب تغذیه ای که علاوه بر تامین نیازهای شما حاوی مقادیر زیاد انرژی نباشد و شما را دچار سوءتغذیه نکند عمرتان را طولانی تر خواهد کرد.
تحقیقات اخیر نشان داده است آسیب سلول های کلیوی مهم ترین علت ابتلا به فشار خون در افراد مسن است.
بهترین راه برای جلوگیری از آسیب سلول های کلیوی، اصلاح رژیم غذایی و استفاده از میوه ها و سبزیجات و دانه های کامل غلات، حبوبات، مغزها و دانه ها و خودداری از مصرف دانه های تصفیه شده و بدون پوسته غلات و جلوگیری از افزایش وزن است.بهبود تغذیه تا حد زیادی قادر است مشکلات سالمندی را تخفیف دهد.
سالخوردگی جنسی
این تصور هنوز وجود دارد که در اثر بالا رفتن سن، میل و توان جنسی کاهش می یابد، اما خوب است بدانید تحقیقاتی که در برزیل انجام گرفته نشان داده است بیشتر مردان مسنی که دچار ناتوانی جنسی می شوند در خونشان سطحی نرمال از تستوسترون دارند.
باید گفت تغذیه مسئول مشکلات سالخوردگی یا ناتوانی جنسی است. تغذیه که سبب دیابت یا تصلب شرایین می شود اغلب ناکامی های شما را در روابط زناشویی رقم می زند.
از این رو همه مردانی که به نوعی دچار ناتوانایی در رسیدن به حالت نعوظ یا نگه داری آن هستند باید برای تعیین میزان کلسترول و قند خون خود آزمایش بدهند. پایین بودن سطح تستوسترون و وجود تومور مغزی احتمالات بعدی است که باید آزمایش شود.
یک رژیم غذایی کم کالری، کم چرب و کم کربوهیدرات می تواند به این دسته از سالمندان کمک کند. اگر لازم باشد پزشک برای شما دارو هم تجویز می کند تا کلسترول و قند خونتان کنترل شود.
یائسگی را مایوس کنید
اگر بتوانید در سال های دهه پنجم زندگی خود روش تغذیه ای مناسبی پی بگیرید یائسگی را مایوس خواهید کرد. تغییرات هورمونی، شما را در معرض ابتلا به پوکی استخوان، دیابت، فشار خون بالا، بیماری های قلبی ـ عروقی و سرطان قرار می دهد و حتی ممکن است شما را افسرده و پرخاشگر کند، اما امروز برای هر مشکلی راه حلی وجود دارد.
بله! باز هم تغذیه جواب معماست.
برای کاهش اثرات یائسگی از همین الان مواد غذایی ای را که کمتر تصفیه شده اند در اولویت قرار دهید و مصرف غذاهای صنعتی و آماده را کم کنید. مصرف نمک را محدود کنید.
غذاهای شور، تخمه، چیپس، پنیرشور و سوسیس و کالباس را کنار بگذارید.می توانید برای دفع شوری پنیر آن را ۲۴ ساعت قبل از مصرف در آب سرد بگذارید تا نمک اضافی اش گرفته شود.
چربی های حیوانی را محدود کنید و برای پخت و پز از روغن های گیاهی استفاده کنید. پروتئین های گیاهی چون حبوبات، سویا و ماهی را جایگزین گوشت های چرب گوسفند و گوساله کنید.
مصرف سویا به میزان ۳۵ تا ۵۰ میلی گرم در روز موجب کاهش گر گرفتگی و پیشگیری از پوکی استخوان و سرطان پستان در زنان یائسه می شود.
به جای این که همه چیز بخورید برنامه و انضباط تغذیه ای داشته باشید! کاهش مصرف سدیم، پروتئین و کافئین می تواند به حفظ ذخائر کلسیم کمک کند.
از مصرف سیگار، الکل و ترشی زیاد پرهیز کنید.یائسگی معمولا اضافه وزن را در پی دارد. اطلاعات و آگاهی باعث می شود این پدیده را به خوبی مدیریت کنید. باید تحرک داشته باشید! ژیمناستیک، شنا، یوگا و پیاده روی ورزش های مناسبی هستند.
ورزش، آزاد شدن اندورفین را زیاد می کند که به بهبود درد و خوشحالی افراد منجر می شود. برای کم کردن وزن حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
سالمندی، تغذیه و پروستات
آقایان سالمند نیز بعد از دهه پنجم زندگی مشکلاتی را تجربه می کنند که سرطان پروستات یکی از آنهاست. بتازگی محققان دریافته اند که شیوه درست و متناسب تغذیه می تواند این مشکل را مهار کند.
به طور مختصر باید گفت: رژیم کم چرب، محدودیت مصرف لبنیات و گوشت قرمز، افزایش مصرف سویا، چای سبز، گوجه فرنگی، سبزی هایی چون گل کلم، بروکلی و یک لیوان آب انار و نه میوه آن برای جلوگیری از سرطان پروستات مفید است.
دریافت زیاد چربی رژیم غذایی، رشد تومور سرطان پروستات را افزایش می دهد و دریافت کم چربی، به کاهش آن کمک می کند.
همچنین رژیم غذایی کم چرب و پُرفیبر، به همراه ۴۰ گرم پروتئین سویا در روز می تواند رشد سلول های سرطانی پروستات را مهار کند. اسید چرب امگا ۳ در ماهی های چرب خطر سرطان پروستات را کاهش می دهد.
ویتامینE نیز از طریق اثرات آنتی اکسیدانی و آنتی پروستاگلاندینی خود موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات می شود.
گفتنی است آووکادو، مغزها، کره بادام زمینی، تخم مرغ و لوبیای سویا از منابع خوب ویتامین E هستند. سلنیوم که در غذاهای دریایی، قلوه، جگر، گوشت و ماکیان یافت می شود از دیگر موانع رشد سلول های سرطانی است.
سطوح بالای ویتامین D نیز در گردش خون اثر حفاظتی را در برابر سرطان پروستات دارد. غنی ترین منبع ویتامین D روغن ماهی است.
همچنین به مقدار کم و متغیری در کره، زرده تخم مرغ، خامه و جگر یافت می شود. لبنیات و گوشت قرمز خطر این بیماری را افزایش می دهد، اما پروتئین سویا شما را در قبال این بیماری محافظت می کند.
برخی مواد موجود در گوجه فرنگی و فرآورده های آن نیز سلول های پروستات را در برابر حمله عوامل سرطانزا محافظت می کند.
لیکوپن موجود در این میوه با کاهش تکثیر سلول های پروستات سرطانی، حجم تومور را کوچک تر می کند. مصرف یک وعده کلم در طول روز سرطان را دست به سر می کند و مصرف ۳.۵ تا ۴ فنجان چای سبز، ۳ بار در روز، به مدت حداقل شش ماه ژن های سرطانی را از بین می برد. نوشیدن یک لیوان آب انار در روز نیز شما را از سرطان محافظت می کند.