افسردگی در دوران بلوغ چقدر شایع است؟
تخمین زده شده که دو درصد از بچه های زیر ۱۰ سال، افسردگی را تجربه می کنند و بین سنین ۱۰ تا ۱۴ سال، به طو میانگین میزان افسردگی به ۵ تا ۸ درصد افزایش پیدا می کند. اگرچه میزان افسردگی پیش از بلوغ، در پسرها بیشتر از دخترهاست، اما در دوران بلوغ، میزان افسردگی برای دخترها دو برابر پسرها می شود.
چرا در دوران بلوغ، افسردگی بیشتر می شود؟
تئوری های گوناگونی در مورد افزایش افسردگی در زمان بلوغ وجود دارد، اما محققان در این مورد توافق چندانی حاصل نکرده اند:
– هورمون ها: استروژن، که هورمون جنسی زنانه است، ارتباط با افسردگی دارد. میزان این هورمون در دخترها در زمان بلوغ به میزان بسیار زیادی افزایش می یابد که می تواند باعث افزایش افسردگی در آنها شود. اما در مورد پسرها این قضیه برعکس است، یعنی تستوسترون که هورمون جنسی مردانه است و در دوران بلوغ پسرها افزایش می یابد، هیچ ارتباطی با افسردگی ندارد.
نوسانات خلق و خو، گوشه گیری و دور شدن از پدر و مادر و همخوانی با همسالان و گرایش بیشتر به آنها، جزء رفتارهای طبیعی دوران بلوغ هستند
– مرحله تکامل جسمی: برخی مطالعات نشان می دهد تغییر و تکامل های جسمی در اواسط دوران بلوغ، باعث افزایش میزان افسردگی می شود.
– زمان شروع بلوغ: یک سری از پژوهش ها نیز نشان می دهند زمان شروع بلوغ روی میزان افسردگی تاثیر دارد، یعنی بلوغ زود هنگام یا دیرهنگام، موجب بروز علائم شدیدتری از افسردگی می شود.
– حوادث استرس زای زندگی: در دوران بلوغ، فعالیت های آموزشی و روابط اجتماعی، پیچیده تر و دشوارتر می شوند که می تواند استرس برانگیز باشد. بعضی از بچه ها بیشتر در معرض افسردگی هستند که دلیلش حوادث استرس برانگیز در زندگی آنهاست.
علائم افسردگی در زمان بلوغ
بلوغ، زمان منحصر بفردی است که به طور طبیعی تغییراتی در ظاهر و رفتار فرد رخ می دهد. به همین دلیل، والدین، معلمان و سرپرست ها باید نسبت به علائم افسردگی نوجوانان آگاه باشند، چون تشخیص و تمایز آن از تغییرات طبیعی رفتاری تا حدودی دشوار است.
نوسانات خلق و خو، گوشه گیری و دورشدن از پدر و مادر و همخوانی با همسالان و گرایش بیشتر به آنها، رفتارهای طبیعی دوران بلوغ هستند. اما رفتارهایی که سبب آسیب به خود شده، اجتناب از رفتن به مدرسه، افت تحصیلی، انجام رفتارهای پرخطر، شکایت های مداوم از وضعیت ظاهری خود، ارتکاب جرم، گریه های بی دلیل، احساس طردشدن و اینکه کسی او را درک نمی کند، از دست دادن علاقه مندی ها، تغییرات وزنی، دلبستگی بیش از حد به یکی از والدین، نگرانی بابت مرگ والدین، اختلالات خواب، خستگی های بی دلیل و عدم تمرکز و بی دقتی می توانند از علائم افسردگی باشند.
چه زمانی باید کمک بخواهید
برای تعیین علت دقیق افزایش افسردگی در دوران بلوغ به تحقیقات بیشتری نیاز است، با این وجود، تغییرات روحی و رفتاری را در فرزندتان نادیده نگیرید، چون به هر حال شواهد و آمار نشان می دهد که احتمال بروز افسردگی در دوران بلوغ افزایش می یابد.
بنابراین هر رفتار توجیه ناپذیر یا جدید را در فرزندتان بررسی کنید و از کمک خواستن از پزشک متخصص نهراسید. پزشک می تواند، دلایل احتمالی را بررسی کرده و نظر دهد که آیا این دگرگونی ها طبیعی و بخشی از بلوغ هستند و یا از علائم افسردگی می باشند. تشخیص به موقع و درمان افسردگی ضروری است، مخصوصا برای بچه ها.
منبع: بامداد