آیا ضربان قلب شما نامنظم میباشد؟شاید شما هم فکر کنید که نامنظمی قلب به این معناست که قلب تان خیلی کند یا خیلی تند می تپد،اما این طرز تفکر اشتباه است.معنای نامنظمی قلب این است که قلب بصورت طبیعی تپشش را ادامه نمیدهد.آریتمی قلب نام این وضعیت است که میتواند بی خطر باشد یا اینکه خطراتی مهم را در پی داشته باشد.
علل و انواع آریتمی
حتی اگر قلبتان سالم باشد ممکن است دچار آریتمی شوید. آریتمی میتواند بنا به دلایل زیر رخ دهد:
بیماری قلبی / عدم تعادل الکترولیت (مانند سدیم یا پتاسیم) در خون شما / تغییراتی در عضلات قلب / آسیب ناشی از حمله قلبی / روند التیام بعد از جراحی قلب
انواع آریتمی قلب به شرح زیر است:
انقباضهای دهلیزی زودهنگام؛ انقباضهای زودهنگام که در حفرههای بالایی قلب یعنی در دهلیزها آغاز میشود. این انقباضها بیضرر بوده و در کل به درمان نیاز ندارند.
انقباضهای بطنی زودهنگام (PVCs)؛ که جزو شایعترین موارد آریتمی محسوب میشوند. در واقع آنها را باید «ضربان قلب جهشی» نامید که هر از گاهی دچار آن میشویم. این حالت به استرس یا مصرف زیاد کافئین یا نیکوتین ارتباط پیدا میکند. اما گاهی اوقات، ممکن است بیماری قلبی و یا عدم تعادل الکترولیت مسبب آن باشد. اگر میزان PVCs شما زیاد باشد یا دچار علائم مرتبط با آن باشید، حتما به متخصص قلب مراجعه کنید.
فیبریلاسیون دهلیزی؛ این نوع ضربان نامنظم قلب باعث میشود حفرههای بالایی قلب به شکل غیرعادی منقبض شود.
فلاتر دهلیزی؛ نوعی آریتمی که معمولا نسبت به فیبریلاسیون دهلیزی، منظمتر است. این نوع آریتمی اغلب در افرادی که بیماری قلبی داشته و در نخستین هفته بعد از جراحی قلب رخ میدهد. این آریتمی معمولا به فیبریلاسیون دهلیزی تغییر مییابد.
تاکیکاردیای (تندتپشی) حملهی مافوق بطنی (PSVT)؛ ضربان تند قلب که اغلب با ریتم منظم همراه بوده و معمولا در حفرههای تحتانی قلب و یا بطنها آغاز میشود. این نوع آریتمی به ناگهان شروع شده و بعد پایان مییابد.
تاکیکاردیای مجرایی فرعی؛ ممکن است به خاطر وجود مجرای اضافی بین حفرههای فوقانی و تحتانی قلب، ضربان قلبتان تند شود. این وضعیت درست به مانند این است که یک راه اضافی دیگر به راههای عادی مسیر خانهتان اضافه شود، بنابراین خوردروها میتوانند با سرعت بیشتری برانند. وقتی چنین اتفاقی برای قلب میافتد، ریتم تپش قلب تند میشود که دکترها آن را تاکیکاردیا یا تندتپشی مینامند. این ضربان که ریتم قلب شما را کنترل میکند در اطراف قلب خیلی سریع در جریان بوده و تپش آن را به شکلی غیرعادی تند میکند.
تاکیکاردیای برگشتی گره دهلیزیبطنی؛ این هم نوع دیگری از تندتپشی است. علت این مسئله وجود مجراهای زیاد در بخشی از قلب به نام گره دهلیزیبطنی بوده که میتواند منجر به تپش قلب، ضعیف شدن و نارسایی آن شود. در موارد دیگر، شما میتوانید به سادگی با دمِ عمیق و تحمل فشار به سمت پایین، آن را متوقف سازید. برخی مواد مخدر هم میتوانند ریتم قلب را متوقف کنند.
تاکیکاردیای بطنی؛ به ضربان تند قلب گفته شده که از حفرههای تحتانی آن آغاز میشود. از آنجایی که قلب در این وضعیت خیلی تند میتپد، خون کافی به آن نرسیده و آن را پُر نمیکند. این مسئله میتواند مسبب آریتمی حاد شود خصوصا در افرادی که بیماری قلبی دارند و با سایر علائم مرتبط است.
فیبریلاسیون بطنی؛ این وضعیت زمانی رخ میدهد که حفرههای تحتانی قلب مرتعش شده و نتوانند خون را به تمام بدن پمپاژ کنند. این نوع بیماری اورژانسی بوده که باید آن را در مراکز احیای قلبیریوی درمان نمود.
سندروم طولانی کیوتی؛ این سندروم میتواند منجر به آریتمی خطرناک و مرگ ناگهانی شود. پزشکان میتوانند آن را با استفاده از داروها و یا ابزارهایی به نام الکتروشوک درمان کنند.
اختلالات آریتمی قلب؛ که به ریتم کُند قلب گفته شده و میتواند به خاطر بیماری در سیستم الکتریکی قلب رخ دهد. اگر دچار این وضعیت شدید حتما با پزشک تماس بگیرید.
اختلال عملکرد گره سینوسی؛ این نوع ضربان کُند قلب به خاطر وجود مشکلی در گره سینوسی قلب رخ میدهد. برخی افرادی که دچار این نوع آریتمی هستند به دستگاه تپشآرا نیازمندند.
اختلال انسداد قلبی؛ در این وضعیت، تأخیر یا انسداد کامل پالسهای الکتریکی هنگام عبور از گره سینوسی قلب به حفرههای تحتانی آن رخ میدهد. قلب در این شرایط به طور نامنظمی تپیده و اغلب کند میزند. در موارد حاد، باید از دستگاه تپشآرا استفاده کنید.
منبع : الو دکتر