امروزه انواع بسیار گوناگونی از سرکه ها وارد بازار شده است ، یکی از قدیمی ترین این انواع ، سرکه سیب نام دارد. از گذشته تا کنون بسیاری از اطبای سنتی و همچنین پزشکان امروزی این ماده را سرشار از فواید درمانی می دانند.
از سال ها پیش بسیاری از محققان به خواص معجزه آسای سرکه سیب پی برده بودند. این محصول در حال حاضر فرآورده ای شناخته شده است و فواید بسیاری دارد؛ یکی از این فواید لاغری و کاهش وزن است…
افزایش وزن و چاقی معضلی است که نسل امروز با آن دست و پنجه نرم می کند و مبتلایان به آن برای رهایی از چاقی دست به اقدام های مختلفی مانند ورزش، رژیم درمانی و مصرف برخی از محصولات موجود در بازار مانند سرکه سیب می زنند. در این مطلب می خواهیم بدانیم سرکه سیب چگونه باعث کاهش وزن می شود و اینکه هر کسی می تواند آن را مصرف کند یا نه. با دکتر رضا راست منش، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،
در این باره گفت وگو کرده ایم.
مهم ترین خاصیت سرکه سیب چیست؟
سرکه سیب حاوی ماده ای به نام پلی فنول است که باعث کاهش وزن می شود. پلی فنل ها گروه بزرگی از مولکول های حلقوی و متنوع هستند که با مکانیسم های مختلفی به کاهش وزن و کلسترول خون کمک می کنند. این ماده غذایی به علت خاصیت آنتی اکسیدانی تقریبا در موارد بسیاری مانند جلوگیری از ابتلا به بیماری های مزمن در سالمندان نظیر پیرچشمی، آرتریت روماتویید و پیری پوست نقش مثبتی دارد بنابراین فقط برای کاهش وزن به کار نمی رود.
افرادی که دچار افزایش وزن هستند، روزانه چقدر می توانند از این سرکه استفاده کنند تا نتیجه مطلوبی بگیرند؟
برای مشاهده اثر سرکه سیب در کاهش وزن، لازم است یک استکان تا یک لیوان از آن در روز مصرف شود اما مصرف روزانه آن به دلیل خاصیت اسیدی سرکه عملی نیست و اگر هم عملی باشد، نباید فراموش کنیم که مصرف زیاد آن باعث افزایش اشتها و میل به خوردن می شود، به طوری که حتی ممکن است به ضرر فرد هم تمام شود و نتیجه معکوسی بگیرد.
پس چگونه باید آن را مصرف کرد؟
محصولی به نام قرص سرکه سیب در بازار وجود دارد که کمتر خاصیت اسیدی دارد. قرص سرکه سیب از عصاره خشک سرکه سیب به دست می آید که در اثر تبخیر میزان مواد اسیدی آن بسیار کم می شود و فقط پلی فنول های کاهنده وزن در آن باقی می مانند. در هر عدد قرص ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلی گرم ماده موثره کاهنده وزن وجود دارد. کپسول سرکه سیب نیز موجود است ولی محتویات هر دو یکی است و فقط در میزان پلی فنول و سرعت رها شدن محتویات، اندکی تفاوت دارد. اینکه برای بیماری کپسول و برای دیگری قرص تجویز می شود به این دلیل است که بعضی بیماران ترجیح می دهند قرص مصرف کنند و برخی دیگر با مصرف کپسول راحت تر هستند.
همان طور که اشاره کردید با تبدیل سرکه سیب به قرص، خاصیت اسیدی آن کمتر می شود. آیا می توان گفت همه افراد می توانند از آن استفاده کنند؟
شایعه های بی اساسی در این باره وجود دارد که سرکه سیب زیان دارد. گاهی فرد ناآگاهی حرف نادرستی را بیان می کند و شایعه با سرعت پخش می شود و دیگران نیز به دلیل ترس از عوارض جانبی، از مصرف آن حتی اگر پزشک برایشان تجویز کرده باشد، امتناع می کنند. یکی از این شایعات رایج، صدمه به پرز روده یا پرز معده است در صورتی که همان گونه که گفتم در محتویات قرص یا کپسول، قسمت اسیدی حذف شده است و فقط پلی فنول های کاهنده وزن باقی مانده اند. حتی شنیده می شود که افراد مبتلا به بیماری های کبدی، آرتریت روماتویید و میگرن نباید این قرص ها را مصرف کنند در حالی که پلی فنول ها خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی دارند و نه تنها صدمه ای به بیمار نمی زنند بلکه مفید هم هستند. در مورد مصرف چای ها و دمنوش های گیاهی هم تصورهای غلطی وجود دارد. چای و دمنوش های گیاهی هم آنتی اکسیدان های فراوان و تازه دارند که مصرفشان به سالم ماندن پرزهای روده کمک می کند.
حرف آخر؟
همیشه درصدی از افراد یک جامعه دچار حساسیت و آلرژی به یک ماده غذایی هستند، این ماده غذایی ممکن است سرکه، قرص سرکه سیب یا چای های گیاهی و دمنوش ها باشد بنابراین این افراد در صورت بروز حساسیت و آلرژی حتما باید از مصرف این گروه از خوراکی ها اجتناب کنند. اگر بیمار مبتلا به آسم قرص سرکه سیب مصرف کند، دچار تشدید حمله های آسمی خواهد شد بنابراین این بیماران به هیچ وجه نباید سرکه یا قرص سیب مصرف کنند. البته سایر افراد نیز باید با مشورت پزشک معالج در صورت لزوم این قرص را مصرف کنند و مصرف خودسرانه آن درست نیست. اما به طور کلی قرص های سرکه سیب کاملا بی خطر هستند و یکی از روش های مفید برای کاهش اشتها در افراد دچار اضافه وزن محسوب می شوند اما نکته اینجاست که این قرص باید در کنار کنترل کالری دریافتی یعنی پیروی از یک رژیم غذایی محدود از انرژی و افزایش فعالیت بدنی و البته زیرنظر متخصص مصرف شود.
ایاسرکه سیب راناشتابایدخورد اگرناشتاباشد به معده اسیب نمیرساند متشکرم
با سلام:
برای شروع، یک قاشق چای خوری سرکه سیب را به یک لیوان آب اضافه کنید و روزی یک بار از آن بنوشید. سپس، میزان سرکه سیب و دفعات نوشیدن آن را افزایش دهید.
• بهترین گزینه این است که دو قاشق چای خوری سرکه سیب را به یک لیوان آب اضافه کنید و روزی یک تا سه بار از آن بنوشید.
• برای شروع سوخت و ساز و احساس سیری بیشتر، بهترین کار این است که آن را یک ساعت قبل از غذا بنوشید. می توانید آن را همراه با پیش غذا و یا هر روز صبح با معده ی خالی، بنوشید.
سرکه سیب بسیار اسیدی است بنابراین حتماً باید آن را با آب رقیق کنید تا از آسیب به مینای دندان، بافت دهان و گلو و دیواره ی معده جلوگیری شود. هیچ گاه سرکه سیب را به تنهایی و بدون آب ننوشید.
برخی از افراد با طعم ترش سرکه سیب مشکل دارند. می توانید هر بار، کمی عسل به آب و سرکه اضافه کنید و یا می توانید آن را با چای خود بنوشید. صبر کنید تا چای کمی سرد شود و سپس، سرکه را به آن اضافه کنید و بنوشید.
می توانید در غذاهای خود از سرکه استفاده کنید. آن را به سوپ های خود اضافه کنید و یا به جای سس، بر روی سالادهای خود بریزید.