حتما برای شما هم پیش آمده است که در روز هایی که هوا آلوده است در خانه تان می مانید تا از خطرات و بیماری ها در امان باشید و با خود فکر می کنید که دیگر هیچ خطری شما را تهدید نمی کند! طی آخرین نتایج تحقیقاتی محققان به آماری تعجب برانگیز دست یافتند که نشان می دهد هوای داخل منزل 3 برابر آلوده تر از فضای بیرون است! اما چگونه می توان با این امر مقابله کرد؟ با دکتر سلام همراه باشید.
موضوع آلودگی هوا در خانهها بحثی است که همواره مورد توجه بوده و برخی از کارشناسان معتقدند آلودگی هوا در منازل باعث بروز بیماریهایی همچون آسم، آلرژی و سرگیجه میشود.رئیس انجمن مردم نهاد مدیریت سبز ایران مدعی است که آلودگی هوا در داخل خانهها سه برابر فضای بیرونی است.
برنامه این هفته سرزمین ما به موضوع آلودگیهای خانگی، معرفی عوامل ایجاد و راههای مقابله و دفع آنها و همچنین پیشگیری از این آلودگیها اختصاص داشت.
مجید سرایداریان رئیس انجمن مردم نهاد مدیریت سبز ایران با بیان اینکه از بحث مدیریت اقتصادی باید به پیامدهای محیط زیستی آن توجه کنیم به بحث آلودگیهای خانگی اشاره و اظهار کرد: رسانهها در روزهایی که هوا آلوده است به مردم تاکید میکنند که از تردد در فضاهای باز (خیابانها) خودداری کنند و در خانه بمانند.
وی با بیان اینکه در آزمایشگاهها نتایج بررسیها نشان میدهد که حجم آلودگی در داخل خانهها سه برابر فضای بیرونی است، افزود: در برخی از موارد و آیتمها میزان آلودگیها حتی به هزار برابر بیشتر هم میرسد.
وی با بیان اینکه به این موضوع در ساختمانهای مسکونی (سندروم بیماری خانهها) گفته میشود، اضافه کرد: این بیماری اپیدمی است و اکثر ساختمانها فارغ از نوساز یا قدیمی بودن به آن دچار هستند که البته این موضوع خاص کشور ما هم نیست و تمام جوامع با آن روبرو خواهند بود.
رئیس انجمن مردم نهاد مدیریت سبز ایران با بیان اینکه در طراحی ساختمانها باید به این موضوع توجه ویژه شود، عنوان کرد: امروز در کشورهای پیشرفته توجه به جلوگیری از ایجاد آلودگی در خانهها به هنگام طراحی ساختمانها نیز اجباری است.
سرایداریان با بیان اینکه اکثر خانهها دچار آلودگی هستند، عنوان کرد: بنا بر تحقیقات انجام شده 80 درصد منازل دچار این بیماری هستند و در واقع به صورت صریح میتوان گفت این منازل 80 درصد بیشتر از هوای بیرون آلوده هستند.
وی در توضیح علت آلودگی هوای منازل توضیح داد: در محل کار و منزل فضا بسته است و به دلیل بسته بودن فضا با پایداری هوا روبرو هستیم و جریان هوا کم میشود و در روزهایی که هوا در بیرون آلوده است این آلودگی در منزل هم وجود خواهد داشت.
سرایداریان با بیان اینکه افراد بیش از 90 درصد از طول روز خود را در فضای بسته به سر میبرند و کیفیت هوای داخلی ساختمان بسیار پراهمیت است به تصریح علل آلودگی هوا در داخل خانهها پرداخت و گفت: زمانی که ساختمان جدیدی ساخته میشود از مواد شیمیایی برای ایزوله کردن یا عایقبندی ساختمان استفاده میشود که این موضوع باعث میشود تا چندین ماه هوای خانه آلوده باشد. یکی دیگر از عواملی که باعث آلودگی هوای داخل فضای منزل میشود نبود تهویهها و کنترل خروجی هوا از داخل به بیرون است.
به گفته وی طراحی کولرهای آبی در داخل خانههای ما مطلقا نادرست است زیرا دریچه کولرها باید به فیلتر تصفیه کننده هوا مجهز باشد که این موضوع در ایران به چشم نمیآید.
رئیس انجمن مردم نهاد مدیریت سبز ایران در تشریح راه حلهایی که میتوان باعث کاهش آلودگی هوا در داخل منزل شود، توضیح داد: گیاهان از جمله مواردی هستند که باعث کاهش آلودگی هوا در داخل منازل میشوند گیاه پوتوس و نقشود از جمله گیاهانی هستند که میتوانند در کاهش آلودگی هوا تاثیرگذار باشند.
استفاده از وسایل گرمایشی احتراقی را محدود کنید
در ادامه احمد فضلی به عنوان کارشناس کنترلی سیستمهای گرمایشی و سرمایشی ساختمانی به روی آنتن زنده برنامه آمد و با بیان اینکه در فصل سرما دمای مناسب برای خانهها 18 تا 21 درجه سانتیگراد است، عنوان کرد: 80 درصد ازساختمانهای اداری و تجاری از این دما راضی هستند و برای آنها کفایت میکند.
وی با بیان اینکه مصرف انرژی و آلودگی هوا ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارد، اضافه کرد: مصرف انرژی نه تنها باعث آلودگی هوای داخل خانهها بلکه هوای شهر را هم آلوده میکند.
فضلی با تاکید بر اینکه در ایران میانگین مصرف انرژی 576 کیلووات بر متر مربع است، گفت: این میزان 2/5 برابر متوسط انرژی است که در سطح جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه بهتر است در تامین سیستمهای گرمایشی از بخاریهای گازی و نفتی استفاده نکنیم، گفت: استفاده از سیستم گرمایشی مرکزی و گرمایشی از کف از جمله مواردی است که باعث کاهش آلودگی هوا در داخل منازل میشود و به صورت قاطع سیستمهای احتراقی را پیشنهاد نمیکنیم.
باز هم یک سد بلای جان یک شهر
در ادامه برنامه مهدی اسدی نماینده مجمع دانشجویان عدالتخواه شیراز با اشاره به احداث سد تنگهسرخ در شیراز عنوان کرد: 99 گروه زیست محیطی برای احداث نشدن این سد به رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست نامه نوشتهاند اما به دلیل وجود جریان قدرت اصرار میشود که این سد باید ساخته و مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
وی با بیان اینکه این طرح در شمال غرب شیراز در حال تشکیل است، اضافه کرد: 200 هزار نفر پایین سد ساکن شدهاند و در آنجا مجتمعهای تجاری و بزرگراه احداث شده است همچنین در آن منطقه شهرکی به وسعت 40 هزار نفر در حال شکلگیری است که بزرگترین قسمت این شهرک مربوط به ارگانی است که باید با این موضوع برخورد کند.
اسدی با بیان اینکه ایجاد این سد میتواند باعث به وجود آمدن تهدید امنیتی در این منطقه شود، عنوان کرد: قیمت زمین در این منطقه بالاست و این باعث شده که تمایل برای ساخت این سد زیاد باشد.
وی با بیان اینکه 50 درصد از طرح متعلق به شهرداری و 50 درصد دیگر متعلق به سازمان آب و فاضلاب است، گفت: 25 میلیارد تومان هزینه مطالعات این طرح شده اما بنا به درخواست گروههای زیست محیطی ادامه ساخت فعلا متوقف شده است. البته اگر این سد ساخته شود به دلیل از بین رفتن حوضه آبخیز رودخانه دریاچه مهارلو شاهد بروز ریزگردها خواهیم بود.
منبع: آنا