کودکان برای والدین یکی از شیرین ترین لحظه ها را به وجود می آورند ، اما با این حال دردسر های خاص خود را نیز دارند ، بد غذایی یکی از مسائلی است که بسیاری از کودکان دچار آن هستند . این موضوع باعث نگرانی پدر و مادر می شود.
منصوره جوادزاده، کارشناس ارشد تغذیه با بیان نقش رنگ و تزئین غذا بر افزایش اشتیاق کودکان، در گفت وگو با جام جم می گوید: می توان با آرایش غذا (مثلا رنده کردن یک عدد گوجه فرنگی به روی غذای کودک) کودک را به خوردن تشویق و به جذب غذای آن کمک کرد.
وی با اشاره به کاربرد مصرف ظروف رنگارنگ (قرمز، زرد، نارنجی) که برای کودکان جذاب و نشاط آور است توضیح می دهد: مادر با استفاده از مواد غذایی مرتبط با فصل نیز می تواند از وجود میوه های رنگارنگ فصلی در غذای کودکش بهره ببرد چرا که تحقیقات نشان می دهد رنگ های شاد علاوه بر ایجاد نشاط در کودکان، می تواند در «آموزش» آنها نیز موثر باشد.
جوادزاده با اشاره به نحوه چیدمان رنگی غذاها توصیه می کند: مادران می توانند با توجه به اجتناب کودک خود از مصرف میوه جات، با چند تکه کوچک کیوی، نارنگی، سیب و دانه های انار، آدمکی زیبا را آرایش کنند که خوردن آن برای کودکشان لذتبخش باشد.
وی می افزاید: «شیر» برای بسیاری از کودکان غیرجذاب است و گاه مادران موفق به نوشاندن ۱ لیوان شیر در روز، به کودک خود نمی شوند، ولی می توان با افزودن مقدار کمی کاکائو یا نسکافه به آن، شیر را به رنگ کرم قهوه ای درآورد و با این روش کودک را به نوشیدن شیر تشویق کرد. به گفته این کارشناس ارشد تغذیه، کودکان، به رنگ های کرم و قهوه ای، علاقه زیادی دارند و حتی در خوردن بستنی نیز سعی می کنند از نوع کاکائویی آن استفاده کنند، پس بهتر است با کمی خلاقیت و ابتکار عمل، از این رنگ در تغذیه صحیح کودک، نهایت استفاده را کرد.
گاهی شاهد آن هستیم که والدین با تشویق های مکرر و پیاپی خود، سعی در خوراندن مواد غذایی، لبنیات و… به کودک خود هستند در صورتی که خود از خوردن این مواد پرهیز می کنند یا این که از تناول یا نوشیدن آن در مقابل کودک خود ممانعت به عمل می آورند.
جوادزاده با اشاره به این مطلب یادآور می شود: کودکان در نحوه غذا خوردن، خانواده و در راس آن پدر و مادر خود را الگو قرار می دهند و با آموزش غلطی که از سوی خانواده خود می بینند از خوردن برخی از مواد غذایی پرهیز می کنند، چرا که کودکان مذاق غذایی را با خانواده خود تجربه می کنند.
پس می توان یکی از مهمترین راه های کاربردی در تغذیه کودک را این گونه بیان کرد که از بشقاب کودک خود به عنوان «بوم نقاشی» استفاده کنیم و به کودک اجازه دهیم تا در کشیدن مناظر زیبای میوه ای و غذایی به ما کمک کنند.
مثلا به او کمک کنیم تا به گلچه های بخارپز کلم بروکلی چند بوته گل نقاشی کند و با لوبیاهای سبز درسته آب پز شده، برای گل های خود ساقه و تنه بگذارد و دانه های ذرت و نخودفرنگی را جایگزین گل های باغچه بشقاب کند یا این که در فصل تابستان با پوره های رنگارنگی که تهیه کرده اید، آنها را فریز و به عنوان یک نوشیدنی سرد، به کودک خود بخورانیم. جوادزاده با اشاره به ضرورت آموزش تغذیه صحیح کودک به پدران و مادران جوان در ادامه می افزاید: چاقی از معضلات و مشکلاتی است که امروزه بسیاری از مردم جهان را به خود درگیر کرده است در صورتی که باید این را متذکر شد که چاقی در کودکی، زمینه ساز چاقی در بزرگسالی است، چرا که وقتی کودکی چاق می شود تعداد سلول های چربی وی به همراه حجم سلول های چربی اش افزایش می یابند که در بزرگسالی فقط می توان حجم سلول های چربی وی را کاهش داد. کاهش تعداد سلول های چربی وی امکان پذیر نخواهد بود، ولی می توان با کاهش مصرف تنقلات و شکلات ها و آشنایی با فرهنگ ورزش کردن، وزن آنها را کنترل کرد.
بهتر است برای خوش خوراک کردن کودکان، به علایق آنها احترام بگذارید و کودکان را با خود به فروشگاه برده و در انتخاب میوه و سبزی به نظر آنها توجه کنید، چرا که تحقیقات و بررسی های دانشمندان نشان می دهد اگر والدین بتوانند هر طعم جدید را، حتی با اصرار ۱۰ بار به فرزندان بخورانند، آنها به این طعم عادت می کنند، پس ناامید نشوید و به هر وسیله که شده مواد مفید ولی نه چندان خوشمزه را با اشکال رنگارنگ به فرزندان خود بخورانید.
والدین بدغذا
یک توصیه مادرانه