بیماران مبتلا به عارضه پارکینسون نیز باید از مصرف برخی موادغذایی پرهیز کنند و نکات تغذیه ای مهم در این زمینه را در نظر بگیرند در زمینه مصرف گوشت باید بیشتر دقت کنند و همچنین از بروز کم آبی در بدنشان نیز پیشگیری کنند به برخی توصیه ها و پیشنهادات مهم تغذیه ای در این زمینه دقت کنید.

  • گوشت کمتر بخورید

یکی از نخستین توصیه هایی که اغلب به این بیماران می شود آن است که تا جایی که می توانند مصرف منابع غذایی پروتئین دار را در رژیم غذایی روزانه شان کم کنند. مطالعات نشان داده است که این ماده مغذی می تواند در جذب داروی اصلی درمان این بیماری یعنی لوودوپا تداخل ایجاد کرده و مانع جذب آن شود. به این دلیل است که توصیه می شود، دریافت روزانه این ماده مغذی در سه وعده غذایی تقسیم شود یعنی در صبحانه، ناهار و شام.

مواد غذایی پروتئین دار در طول روز محدود شده و بهتر است که در وعده شام و یا حتی میان وعده پیش از خواب بیشتر مصرف شود تا به این ترتیب در جذب این دارو اختلالی به وجود نیاید. به علاوه، توصیه می شود که در این وعده ها از مواد غذایی که پروتئین با کیفیت بالا دارند مانند، تخم مرغ (سفیده آن) و شیر بیشتر استفاده شود.

جالب است بدانید که مطالعات نشان داده اند، محدود کردن مصرف این ماده مغذی در طول روز تا حد زیادی موجب بهبود اعمال حرکتی بیمار می شود.

  • ویتامین های مفید و مضر

یکی دیگر از نکاتی که بهتر است در تغییر عادت های غذایی این بیماران به آن توجه شود، نوع ویتامینی است که آنها دریافت می کنند. به این ترتیب که وجود برخی از ویتامین ها در بهبود این بیماری نقش اساسی دارند و از طرف دیگر برخی از آنها اثر داروهایی که برای درمان استفاده می شوند را از بین می برند. ویتامین B6 یا همان پیریدوکسین موجب مختل شدن اثرات دارویی لوودوپای معروف می شود.

منابع ویتامین B6: 

  • نخود و لوبیا
  • ماهی تن
  • جوانه گندم و سبوس آن

به خاطر داشته باشید که نباید در خوردن آنها زیاده روی کنید.

در مقابل، منابع غذایی ویتامین های B12 و C در طول درمان باید بیشتر به مصرف برسند. شما وقتی از مواد غذایی با پروتئین های با کیفیت استفاده می کنید (البته به همان میزان پروتئین محدود شده)، مانند سفیده تخم مرغ و یا سینه مرغ ، ویتامین B12 نیز به میزان کافی وارد بدنتان می شود. می توانید از میوه هایی نظیر کیوی و انواع مرکبات نیز به عنوان یک میان وعده یا به همراه غذایتان نیز استفاده کنید تا ویتامین C نیز به حد کفایت وارد بدنتان شود و به این ترتیب سیر درمان با سرعت بیشتری طی شود.

  • مصرف آب را جدی بگیرید

آب در این بیماری از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا داروی های ضد پارکینسون خشکی دهان و یبوست ایجاد می کنند. به این دلیل نوشیدن آب در طول روز برای این بیماران بسیار حیاتی بوده و توصیه می شود که این بیماران حداقل ۸ تا ۱۰ لیوان آب در روز بنوشند تا کم آبی در آنها بروز نکند زیرا آنها به دلیل سفتی عضلات در جویدن و بلعیدن به اندازه کافی مشکل دارند و اگر این مشکل با کم آبی همراه شود، بیماران را به شدت آزار خواهد داد.

در ضمن، برای جلوگیری از کم آبی، استفاده از آب میوه و سبزی ها، حتی میوه های پوره شده و سایر مایعات نیز می تواند در کامل کردن ۸ لیوان آبی که قبلاً از آن یاد کردیم، به بیمار کمک کند و می توانید آنها را نیز به حساب آورید.

 

  • توصیه به مصرف غذاهای نرم

همان طور که گفتیم، اختلال عضلات یکی از نشانه های این بیماری است و به این دلیل، این بیماران با مشکل در جویدن و بلعیدن غذا رو به رو هستند. توصیه می شود غذاهایی که برای این بیماران تهیه می شود، نرم باشند و به شکل پوره شده در اختیارشان قرار گیرند.

به علاوه، چون این بیماران اغلب از یبوست رنج می برند، بهتر است از غلات کامل و نان هایی که از گندم کامل تهیه شده اند، استفاده کنند البته به شکل پوره شده و نرم.

مصرف آلو و انجیر تازه و یا خیس خورده نیز می تواند به تحریک روده های این بیماران کمک کرده و آنها را از عوارض یبوست نجات بدهد. حتی برنج کته شده به دلیل کالری بالایی که دارد می تواند در وعده های غذایی اصلی یک منبع انرژی مناسب باشد زیرا اغلب در این بیماران کمبود وزن و دریافت انرژی دیده می شود. این بیماران به خاطر نوع بیماری و اختلال در غذا خوردنی که با آن دست به گریبان هستند، ترجیح می دهند کمتر غذا بخورند و به این ترتیب کم کم وزن خود را از دست می دهند.

لینک مرتبط: تغذیه در پارکینسون ۱

منبع: دکتر سلام