وقتی در دوره شیمی درمانی به سر میبرید بهتر است خورد و خوراک خود را بررسی کنید تا نتیجه درمانی بهتری کسب کنید در این دوره توانایی جسمی بیماران تضعیف خواهد شد بهمین خاطر باید از مواد غذایی مفید استفاده کنند میان وعده های مغذی به این بیماران کمک زیادی خواهند کرد در ادامه راهنمایی های تغذیه ای مناسبی برای این افراد در نظر گرفته ایم .
با رعایت نکات تغذیه ای زیر از عوارض شیمی درمانی (اسهال، استفراغ، نفخ و یبوست) که نتایج این عوارض بی اشتهایی، لاغری و در نتیجه تهدید سلامتی می باشد، جلوگیری کنید:
- حجم های کوچک غذا را مصرف کنید:
وعده های کم حجم ولی مکرر را در برنامه غذایی خود قرار دهید، گوشت ها، سبزیجات پخته شده و غلات کامل انتخاب خوبی هستند. مصرف غذاهای پر چرب و پر فیبر مثل میوه و سبزی تازه باعث تاخیر در تخلیه معدی و در نتیجه بدتر شدن نفخ، تهوع و استفراغ خواهد شد.
- میان وعده های سبک را انتخاب کنید:
شیمی درمانی معمولا افراد را ضعیف و کم انرژی می کند. به طوری که فرد همواره احساس خستگی و بی حالی دارد، هرگز نگذارید که این خستگی مانع غذا خوردن بیمار شود. از میان وعده های سبک و پر انرژی استفاده کنید و فراموش نکنید مهم ترین هدف در تغذیه بیمار، تامین انرژی اوست.
انتخاب های خوب برای میان وعده:
آجیل و مغزها، پاپ کورن ساده، پنیر و کراکرهای گندمی، کره بادام زمینی و نان تست گندم، ماست، موز، انواع توت ها و بستنی.
- تغییر مزاج بیمار را در نظر بگیرید:
اختلالات چشایی و تغییرات احساس چشایی فرد به طعم ها دلیل تنفر غذایی این بیماران است.
- رساندن کالری کافی به بیمار در زمان بی اشتهایی:
یکی از شایع ترین تنفرات غذایی این بیماران تنفر به گوشت قرمز است که منبع مهمی از کالری و پروتئین می باشد. در این شرایط لازم است کالری و پروتئین بیمار از طریق مصرف سایر منابع پروتئینی مانند:
تخم مرغ، گوشت مرغ، ماهی، لبنیات کم چرب و حبوبات کاملا پخته شده تامین شود.
- تحرک و فعالیت:
تحرک بیمار نقش مهمی در وضعیت گوارشی او دارد بنابراین توصیه به ۱۰ دقیقه راه رفتن به بهبود گوارش فرد کمک خواهد کرد. فرد بعد از مصرف غذا حداقل برای ۳۰ دقیقه بنشیند و یا نهایتا در زاویه ۴۵ درجه استراحت کند.
- نوشیدن آب و هیدراته بودن:
اگر نوشیدن آب برای بیمار شما هم به یک مشکل و تنفر تبدیل شده است پیشنهاد به استفاده از نوشیدنی های طعم دار و مخصوصا آب و آبلیمو میکنیم.
- مبارزه با یبوست:
در صورتی که فرد مبتلا به تهوع و استفراغ باشد مصرف میوه و سبزی ها در حجم بالا توصیه نمی شود، بنابراین تنها راه رفتن و فعالیت است که می تواند درمان یبوست باشد. در صورتی که تهوع و استفراغ فرد شدید نیست مصرف حجم های کوچک از میوه های پخته شده می تواند کمک کننده باشد.
- دقت در انتخاب لبنیات:
به دلیل عدم تحمل لاکتوز در نتیجه شیمی درمانی بهتر است در این دوران از مصرف شیر و لبنیات خودداری کنید. ولی در صورت گذراندن مرحله ی اسهال و استفراغ شدید بعد از شیمی درمانی، میتوانید ماست پرچرب و البته پاستوریزه در مقادیر کوچک را به عنوان یک انتخاب مناسب و پر کالری در نظر بگیرید.
- زنجبیل را به غذاها اضافه کنید:
زنجبیل در کاهش تهوع ناشی از شیمی درمانی بسیار تاثیر گذار است. برای این منظور کافی است تنها ۱/۸ قاشق چایخوری زنجبیل را به غذا و یا چای اضافه کنید.
- مکمل ها را فراموش نکنید:
در انتخاب یک مولتی ویتامین به محتوای ویتامین D ، ویتامین های B ، آهن، اسیدفولیک، کلسیم و زینک توجه داشته باشید.
مکمل های حاوی سلنیم، ویتامین E و ویتامین C نقش مهمی در سم زدایی بدن و کاهش عوارض شیمی درمانی بر عهده دارند.
تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
لینک مرتبط: پیشنهادات تغذیه ای در شیمی درمانی
منبع: دکتر سلام