نمک از جمله مواد خوراکی بسیار پر مصرف است. نمک از سنگ نمک که اغلب در دریا ها وجود دارد به دست می آید. این سنگ نمک علاوه بر نمک شامل چند عنصر دیگر نیز هست که برای سلامت انسان مضر هستند. به همین دلیل نمک را تصفیه می کنند. نشانه هایی وجود دارد که می توان نمک تصفیه شده را از نمک تصفیه نشده تشخیص داد. با دکتر سلام همراه باشید.

کارشناس تخصصی نمک سازمان غذا و دارو به تشریح تشخیص ناخالصی نمک پرداخت.

 

سولماز چوبکی ــ کارشناس تخصصی نمک اداره کل نظارت و ارزیابی فرآورده‌های خوراکی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو اظهار داشت: نمک‌های غیرتصفیه (مانند سنگ نمک، نمک‌های صنعتی و نمک دریا) که در برخی از عطاری‌ها و یا فروشگاه‌های سطح شهر مشاهده می‌شود به‌دلیل داشتن ناخالصی‌های فراوان و زیانبار، برای سلامتی مردم مضر بوده و باعث بروز بیماری‌ها و نارسایی‌های کلیوی، کبدی و گوارشی … می‌شوند. بسیاری از این بیماری‌ها هزینه‌های درمانی فراوانی را به‌دنبال دارند و سلامت مردم را به مخاطره می‌اندازند. وجود ناخالصی‌ها در نمک ضمن داشتن ظاهری بدرنگ (خاکستری) و علاوه بر ایجاد عوارض نامطلوب باعث کاهش شوری نمک شده و در نتیجه افزایش مصرف نمک را به‌دنبال دارد.
چوبکی افزود: یک روش ساده جهت تشخیص ناخالصی نمک، حل کردن یک قاشق غذاخوری نمک در یک لیوان آب است. در صورتی که در ته لیوان رسوبی تشکیل نشود و آب نمک حاصل شفاف و بدون کدورت باشد، نمک مذکور فاقد ناخالصی می‌باشد. روش‌های کاملتر در آزمایشگاه‌های مجهز انجام می‌پذیرد، لذا صرفاً استفاده از نمک تصفیه شده خوراکی یددار مجاز می‌باشد.
کارشناس تخصصی نمک اداره کل نظارت و ارزیابی فرآورده‌های خوراکی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو به ایفدانا گفت: نمک‌های یددار نباید به‌مدت طولانی در معرض نور خورشید و یا رطوبت قرار گیرند و بهتر است در ظروف دربسته و دور از نور و رطوبت نگهداری شود.
چوبکی در ادامه اظهار داشت: یکی از موارد مهم جهت خریداری نمک تصفیه شده خوراکی یددار، دقت به برچسب قیدشده به‌روی بسته بندی محصول است. همواره باید به تاریخ تولید و انقضا، وجود پروانه ساخت معتبر از وزارت بهداشت، آدرس واحد تولیدی، سری ساخت، نام تجاری، لوگوی سازمان غذا و دارو و همچنین قید عبارت “نمک تصفیه‌شده خوراکی یددار” به‌روی برچسب بسته بندی نمک دقت نمود در غیر این صورت از خرید نمک جلوگیری شود.
کارشناس تخصصی نمک اداره کل نظارت و ارزیابی فرآورده‌های خوراکی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در پایان خاطرنشان کرد: آمار واحدهای تولید کننده نمک‌های تصفیه شده خوراکی به‌روی سایت سازمان غذا و دارو به‌نشانی fda.gov.ir قابل دسترس است.
منبع: سلامت نیوز