خانم هایی که به عارضه دیابت بارداری دچار هستند از چه اصول درمانی باید پیروی کنند چه نوع مراقبت هایی برای این افراد وجود دارد ؟کنترل و تنظیم قندخون خانم ها در دوران بارداری بسیار مهم و حائز اهمیت است توصیه های متخصصین تغذیه برای این افراد چیست ؟جنین چگونه از آسیب های دیابت بارداری در امان خواهد ماند ؟
دیابت باداری یا GDM عدم تحمل گلوکز است که در دوران بارداری ایجاد می شود، بنابراین افراد دیابتی باردار در این گروه قرار نمی گیرند. افزایش مقاومت بدن نسبت به انسولین از عومل بروز GDM است که خود به ۲ دلیل پدید می آید:
- افزایش وزن
- افزایش ترشح هورمون هایی از قبیل استروژن و پروژسترون
هر دو عامل نیاز به انسولین را افزایش می دهند و بنابراین جهت پیشگیری از بروز عواقب در جنین، کنترل گلوکز خون ضروری است. پس از به دنیا آمدن نوزاد، در ۹۰ درصد زنان سطح گلوکز خون به حد طبیعی باز می گردد. البته امکان ابتلا به دیابت نوع ۲ در سالهای بعد زندگی در این زنان حدود ۶۰ درصد است.
هدف اصلی رژیم درمانی در این بیماران به شرح زیر است:
- حفظ گلوکز خون نزدیک به مقدار قابل قبول برای زنان باردار
- جلوگیری از بروز هیپرگلیسمی و هیپو گلیسمی
- تنظیم رژیم غذایی با میزان انرژی مناسب جهت کمک به افزایش کل وزن در دوران بارداری به مقدار ۱۴-۹ کیلو گرم
- جلوگیری از افزایش یا کاهش شدید وزن در دوران بارداری
- تنظیم تعداد و زمان بندی وعده ها و میان وعده ها و هماهنگی آنها با یک ورزش مناسب و سبک
- تشویق بیمار برای اندازه گیری گلوکز خون به طور منظم
- کنترل فشار خون
مواد غذایی غیر مجاز:
- مصرف مواد غذایی با سدیم بالا (کالباس، سوسیس یا هر نوع ماده غذایی کنسرو شده، چیپس و پفک)
- مصرف مواد غذایی چرب با کلسترول بالا (هر نوع غذای سرخ کرده، انواع گوشت قرمز پر چرب، کله پاچه، پوست مرغ، مایونز، لبنیات پرچرب)
- شیرین کننده های مصنوعی مانند آسپارتام، در دوران بارداری نباید بیش از ۲ تا ۳ واحد مصرف شوند. به علت آنکه شیرین کننده ساخارین می تواند وارد جریان خون جنین شود از مصرف آن در دوران بارداری خودداری کنید.
- قند های ساده در مقادیر بالا (انواع شیرینی، بیسکویت، نوشابه های گازدار، نوشابه های تجاری با طعم میوه، قند، شکر، عسل، مربا، انواع بستنی)
تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
لینک مرتبط: مکمل یاری در بارداری
منبع: دکتر سلام