خوردن سبزی جات یکی از ضرورت های رژیم غذایی تمام افراد می باشد. نظر متخصصان تغذیه در مورد استفاده از سبزیجات این است که خانم ها روزان در حدود 8 واحد سبزی و آقایان در حدود 10 واحد سبزی میل کنند. مهم ترین خاصیت این مواد ، حفظ سلامت دستگاه گوارش است.
خوردن سبزیجات غنی از ویتامین به ویژه در فصل سرد سال می تواند شما را از بسیاری بیماری ها مصون نگه دارد. این ۶ سبزی را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید تا طعم سلامت را هر روز بچشید.
۱. کلم پیچ
کلم پیچ سبزی ای بسیار غنی حاوی مقادیری ویتامین A، C و K است. هر ???گرم کلم پیچ، ?? کیلو کالری انرژی دارد و دارای آب فراوان و فیبر بالایی است. ویتامین های گروه B مخصوصا ویتامین ۱B و ۳B که در متابولیسم انرژی و سیستم عصبی نقش مهمی برعهده دارند به وفور در کلم پیچ یافت می شوند. لیگمین موجود در کلم پیچ به عنوان یک استروژن گیاهی عمل می کند و به خصوص برای سلامت قلب زنانی که در سنین یائسگی هستند، بسیار مفید است. میزان اسید فولیک کلم پیچ نیز بسیار زیاد است. اسید فولیک از تولید ماده ای به نام هموسیستئین جلوگیری می کند و مانع بیماری های قلبی و عروقی می شود. غیر از موارد نامبرده، مصرف کلم پیچ باعث تقویت سیستم ایمنی می شود و از سرطان های تخمدان و رحم پیشگیری می کند. در ضمن این سبزی چون باعث آزادسازی تدریجی قند می شود برای افراد دیابتی مفید است.
۲. شلغم
شغلم سبزی ارزان قیمت و در دسترسی است که سالم و راحت کشت می شود و حاوی ۱۰ درصد مواد قندی، ویتامین و املاح مفیدی مانند کلسیم و منیزیم است. شلغم به دلیل داشتن گلوکوزینولیت ها به سبزی ضدسرطان معروف است البته از این خاصیت شلغم به شرطی بهره می برید که آن را به صورت خام بخورید زیرا حرارت «گلوکوزینولیت» را از بین می برد. شلغم پاک کننده و سازنده خون است و از ابتلا به بعضی سرطان ها نیز جلوگیری می کند. پتاسیم موجود در شلغم، فشارخون را پایین می آورد و آرسنیک آن در تشکیل گلبول های سفید و قرمز خون دخالت مستقیمی دارد. از طرفی فسفر موجود در شلغم باعث تقویت یاخته های عصبی می شود. این گیاه حاوی مقدار زیادی آهن و مس است که باعث ازدیاد خون به ویژه هموگلوبین می شود. همچنین وجود ویتامین های A ،B و C در برگ و ریشه آن به خوبی نشانگر نقش موثر آن در حفظ تعادل عصبی و به خصوص تعادل تغذیه ای آن است. عصاره شلغم به علت خاصیت حل کنندگی که روی اسیداوریک دارد، دفع کننده سنگ های کلیوی است.
۳. نخودفرنگی
نخودفرنگی منبع پروتئین است اما نسبت به سایر منابع پروتئین، چربی کمتری دارد. در عین حال منبع خوب پکتین و سایر فیبرهای غذایی است که می تواند میزان کلسترول خون را کاهش دهد. این سبزی منبع بسیار خوبی از ویتامین های K ،C، ۱B، ۹B و همچنین منیزیم و آهن است و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند و برای کم خونی فقرآهن مناسب است. تحقیقات ثابت کرده، لوتئین موجود در نخودفرنگی به کاهش خطر ابتلا به بیماری های چشمی مانند کاتاراکت (آب مروارید) کمک می کند و فولیک اسید و ویتامین ۶B موجود در نخودفرنگی برای ارتقای سلامت قلب و عروق افراد بسیار مفید است. البته نخودفرنگی ها به طور طبیعی حاوی موادی به نام پورین است و از آنجایی که پورین می تواند به اسیداوریک تبدیل شود، تجمع زیاد پورین در بدن می تواند به انباشته شدن زیاد اسیداوریک منجر شود. به همین دلیل اشخاص مبتلا به مشکلات کلیوی و نقرس باید از غذاهایی که حاوی مقدار زیادی پورین هستند مانند نخودفرنگی، پرهیز کنند.
۴. کدوحلوایی
کدوحلوایی منبع خوب آنتی اکسیدان هاست. این گیاه حاوی پیش ساز ویتامین A یعنی بتاکاروتن است که به تولید سلول های پوستی جدید و نرم تر و جوان ترشدن این بافت کمک می کند. بتاکاروتن موجود در کدو در بدن به ویتامین A تبدیل می شود و این ویتامین برای بینایی و رشد استخوانی ضروری است. کدوحلوایی با داشتن غنی ترین ریزمغذی ها مجهز به سلاح هایی موثر برای مقابله با بیماری هاست؛ به عنوان مثال، غنی از پتاسیم است و می تواند فشارخون بالا را کاهش دهد یا به دلیل داشتن مقادیر بالای کاروتنویید تا ۳۰ درصد از بروز انواع سرطان ها پیشگیری کند. تخمه های کدوحلوایی منابع سرشار از روی و اسیدهای چرب امگا۳ هستند و مهارت و توان مغز را بالا می برد و به فکرکردن بهتر و سریع تر کمک می کنند. در عین حال باعث تقویت تراکم استخوان های سالم می شود.
۵. گل کلم
گل کلم منبع عالی ویتامین C است که سیستم ایمنی را تقویت می کند و باعث بهبود زخم می شود. پتاسیم و منیزیم موجود در آن به حفظ فشار خون کمک می کند و فیبر غذایی موجود در آن برای هضم غذا مفید است. این سبزی حاوی ترکیبی به نام «گلوکورافین» است که معده و روده را از زخم معده و سرطان محافظت می کند. اسید چرب امگا? و ویتامینK موجود در آن نیز از التهاب مزمن که عامل ابتلا به بیماری هایی مانند آرتریت، درد مزمن و برخی بیماری های روده ای است، پیشگیری می کند. آلیسین موجود در آن نیز احتمال خطر سکته و بروز بیماری قلبی را کاهش می دهد.
۶. کلم قمری
این سبزی شاید سبزی مورد علاقه شما در بچگی نبوده باشد اما منبع ترکیب های سولفیدی و آلدییدی است و همچنین سرشار از ویتامین C و همین طور کلسیم، فسفر، پتاسیم و مقادیری کمی نیز ویتامین های گروه A و B است. مصرف کلم قمری در کمک به پیشگیری از سرطان، بیماری های التهابی و کمک به درمان سوء هاضمه موثر است. همچنین تحقیقات نشان داده اند کلم قمری حاوی ترکیبات مفید لوتون و زیگزانتین است که در محافظت از چشم و پیشگیری از ضعف بینایی تاثیر دارد.