گرفتگی صدا زمانی روی می دهد که چیزی مانع از لرزش صحیح چین های صوتی شود.هر چیزی که به نظر می رسد روی تنفس اثر گذار است، می تواند یک هشدار برای گرفتگی صدا در نوزادتان باشد.در صورت گرفتگی صدا، نوزاد باید توسط پزشک متخصص اطفال معاینه و علت گرفتگی صدا مشخص شود. پزشک در صورت نیاز، شما را برای ادامه روند درمان به آسیب شناس گفتار و زبان معرفی میکند.آسیب شناس گفتار و زبان میتواند کمک شایانی به درمان گرفتگی صدای کودکتان بکند.

علل متورم شدن چین های صوتی و گرفته شدن صدا در زیر آمده اند:

گریه بیش از حد گریه رایج ترین علت گرفتگی صدا در نوزادان است.همه نوزادان برای برطرف کردن نیازهای خود گریه میکنند اما برخی از نوزادان مثل آن هایی که از قولنج رنج می برند، بیشتر از سایر نوزادان و خارج ازحد طبیعی گریه می کنند.

کودکانی که سوءاستفاده یا استفاده بیش از حد از صدایشان می کنند، گره های کوچکی(ندول یا پولیپ) بر روی چین های صوتی شان پدیدار می شود که باعث گرفته شدن صدایشان خواهد شد.

ندول

در برخی از کودکان، استفاده بیش از حد از صدا،مثل گریه شدید، می تواند باعث ایجاد ندول در چین های صوتی شود. ندول در افراد بزرگسال می تواند بر اثر عوامل دیگری مثل فشارآوردن به حنجره در حین صحبت کردن، تنش عضلانی ناحیه گردن و یا به هم خوردن سریع و محکم چین های صوتی در حین نزدیک شدن آن ها به هم ایجاد شود.

ندول به صورت رشد بافت های اضافی در سطح چین های صوتی است که مانع بسته شدن صحیح آن ها و در نتیجه گرفتگی صدا خواهد شد.درمان ندول در نوزادان می تواند مشکل باشد؛ چون درمان ندول شامل بازداشتن فرد از رفتاری است که ندول را ایجاد کرده است و نوزادان هم راه ارتباطی دیگری به جز گریه کردن ندارند.

بیماری ها

هر بیماری که موجب احتقان و آبریزش پشت بینی شود، می تواند علت گرفتگی صدای نوزاد شما باشد. لارنژیت که اصطلاحا خروسک نامیده می شود، مصداق همین حالت است.

ریفلاکس اسید

بسیاری از کودکان از ریفلاکس معده به مری در خواب رنج می برند که بیشتر تحت عنوان ریفلاکس اسید شناخته می شود. این شرایط زمانی ایجاد می شود که اسید از معده وارد مری و گلو شده و باعث ایجاد حس سوزش دردناکی در گلو می شود. بازگشت مکرر یا شدید اسید به گلو می تواند چین های صوتی را تحریک کند و کودک شما را دچار گرفتگی صدا کند. ممکن است این حالت در خواب پیش بیاید که انسان متوجه آن نمی شود و متعاقبا نوزاد هم نمی تواند شما را از این قضیه آگاه کند. اما یکی از نشانه های آن، بوی بد تنفس بعد از خواب است. بنابرین اگر کودک شما دچار گرفتگی بدون دلیل صدا همراه با بدبویی تنفس بعد از خواب شود، ممکن است برگشت اسید معده علت آن باشد.

آلرژی

آلرژی ها هم می توانند باعث گرفتگی صدا در فرزندتان شوند؛ چون باعث سرفه کردن، احتقان و آبریزش پشت بینی به درون حلق می شود که التهاب و تورم چین های صوتی را به همراه دارد.

در اسرع وقت، مواد حساسیت زا برای کودکتان را شناسایی کنید تا از یک واکنش آلرژیک شدیدتر جلوگیری کنید.

تست های آلرژی می تواند به شما در این مورد کمک کند. بنابراین با متخصص اطفال صحبت کنید.

راه های کاهش علایم و کمک به بهبود سریع گرفتگی صدا شامل موارد زیر است:

1.استراحت کامل صوتی (موثرترین روش) تحت نظر آسیب شناس گفتار و زبان

2.استفاده از بخور در منزل تا هوای اطراف مرطوب شود.

3.مصرف مایعات از جمله آب

4.دریافت داروی ضدریفلاکس بنا به تشخیص پزشک

5.درمان سرفه

6.دوری از مکان هایی که سیگار استعمال می شود.

مراقب صدای فرزندتان باشید

نویسندگان:اکبر بناری_آسیب شناس گفتار و زبان_دانشگاه علوم پزشکی ایران

دکترفرهاد ترابی نژاد_استادیار گروه گفتاردرمانی_دانشکده علوم توانبخشی