ترش کردن و یاسوزش سردل می تواند بسیار دردناک و ناراحت کننده باشد می خواهیم به بررسی عوامل آسیب رسان به معده بپردازیم چگونه قادر خواهیم بود با این عارضه مقابله و آن را درمان کنیم پیشنهادات و توصیه های مختلف متخصصین در این زمینه چیست رژیم درمانی تا چه حد به ما در درمان این عارضه کمک میکند؟
برگشت محتویات معده (اسید) به داخل مری، باعث التهاب مخاط مری می شود. یکی از علائم معمول این بیماری، ترش کردن یا سوزش در ناحیه سردل است. التهاب حاد مری بر اثر مصرف یک عامل تحریک کننده، التهاب ویروسی یا قرار دادن لوله در مری (به طور مثال جهت استفاده در تغذیه با لوله) ایجاد می شود.
عواملی که التهاب مزمن مری را افزایش می دهند عبارتند از:
- فتق هیاتال
- کاهش فشار اسفنکتر تحتانی مری
- افزایش فشار شکمی
- استفراغ مکرر
- تاخیر در تخلیه معده
هدف از رژیم درمانی در این بیماران:
- پیشگیری از درد و تحریک پذیری مخاط مری در مرحله حاد بیماری
- پیشگیری از برگشت محتویات معده به داخل مری
- کاهش ترشح اسید معده
مشخصات رژیم:
- مصرف تعداد وعده های بیشتر با حجم کمتر
- باتوجه به تحمل بیمار، رژیم غذایی می تواند حاوی اکثر مواد غذایی باشد. در صورت عدم تحمل مرکبات، می توان از دیگر منابع ویتامین C استفاده کرد.
- پرهیز از خوردن مواد غذایی با PH اسیدی، مانند مرکبات، گوجه فرنگی و نوشابه های گازدار، انواع ادویه جات مانند فلفل سیاه در زمان التهاب
- پرهیز از خوردن غذاهایی که فشار وارد بر اسفنگتر تحتانی مری را کاهش می دهند و باعث برگشت اسید معده به داخل مری می شوند، مانند: مواد غذایی پرچرب، نعناع، شکلات، نوشابه های کافئین دار (قهوه و چای) و الکل
- پرهیز از خوردن مواد غذایی که باعث تحریک ترشح اسید معده می شوند، مانند: قهوه، شراب و آبجو
- پرهیز از خوردن مواد غذایی حجیم و پر چرب،به خصوص ۲ تا ۳ ساعت پیش از خواب
- در مواقع التهاب، برخی بیماران ممکن است ترجیح دهند که رژیم مایع مصرف کنند و از مصرف غذاهایی که باعث انسداد مری می شوند پرهیز نمایند (مانند انواع چیپس و ذرت بو داده)
◊ نمونه رژیم غذایی در التهاب مری
این رژیم حاوی ۱۳۵۰ کیلو کالری انرژی، ۱۶۰ گرم کربوهیدرات، ۶۶ گرم پروتئین و ۵۲ گرم چربی است.
- صبحانه:
نان ۲ برش + پنیر کم چرب ۱ قوطی کبریت + چای ۱ لیوان + شکر ۱ ق م
- میان وعده:
میوه ۱ عدد + بیسکویت ساده ۲ عدد کوچک
- ناهار:
چلو خورش کرفس (برنج ۱۰ ق غ + گوشت کم چربی ۶۰ گرم + کرفس پخته ۱ لیوان) + ماست کم چربی ½ لیوان
- میان وعده:
میوه ۱ عدد + نان ۱ برش + پنیر کم چرب نصف قوطی کبریت
- شام:
خوراک مرغ (سینه مرغ ۶۰ گرم + سیب زمینی متوسط ۱ عدد پخته + هویج پخته ½ لیوان + روغن زیتون ۱ ق م)
♦ نکات مهم:
- مصرف به موقع وعده های غذایی، به خصوص صبحانه بسیار مهم است، زیرا معده نباید مدت طولانی خالی بماند.
- بیمار باید از مصرف سیگار اجتناب کند.
- پس از صرف غذا از پوشیدن لباس های تنگ که بر ناحیه شکم فشار می آورند خودداری کنید.
تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
لینک مرتبط: آشنایی با مشکلات رایج مری
منبع: دکتر سلام