دکتر جعفر ساوالانپور اردبیلی با بیان اینکه اشکالی ندارد انسان از طریق اینترنت همسرش را بیابد اما لازم دارد مشاوره کند، تاکید کرد: مشاوره، تخصص و در کنارش عرف شناسی باید باشد، همچنین باید مجوز و مهارت داشته باشد.

 

در این مصاحبه دکتر ناصر صبحی مدیرکل دفتر ازدواج و تعالی خانواده وزارت ورزش و جوانان، دکتر جعفر ساوالانپور اردبیلی استاد دانشگاه هامبورگ و کارشناس خانواده و دکتر رقیه شکری مدیر مدرسه و کارشناس ارشد مطالعات زنان درباره ازدواج اینترنتی نظرات خود را ارائه دادند.دکتر ناصر صبحی با تائید اینکه در فضای مجازی برخی ها اطلاعات نادرست می دهند، هرچند که در جامعه واقعی ما دروغ هایی بزرگتر از این را شاهد بوده ایم، گفت: دلیل اینکه چرا فرد در فضای مجازی اطلاعات درست را نمی دهد، ترسی است که از همین دروغ ها ناشی شده ، فرد هر موقع راست گفته و اطلاعات کافی داده، آسیب دیده و این ترس و دلهره را دارد که نکند من خودم را آن گونه که هستم واقع بینانه معرفی کنم و بعد دچار مشکل شوم.

مدیرکل دفتر ازدواج و تعالی خانواده وزارت ورزش و جوانان فضای مجازی را علی رغم آسیب هایی که دارد، دارای امکانات زیادی دانست و ابراز داشت: با پرسش هایی که یک جوان از فرد ناشناس می پرسد و جستجوی راستی آن در اینترنت، درست یا غلط بودن اطلاعات را می تواند تشخیص دهد و صحت آن ها را بفهمد.

وی متذکر شد: اگر کسی در مهارت های اجتماعی و زندگی آسیب پذیر است ، باید در کتاب های درسی، خانواده، مباحث رسانه ای به او تفکر انتقادی یاد دهیم و اولین مولفه اش این است که از هرکس، هرچیزی که می شنوید از فرد سوال بپرسید وقتی سوالات متعددی می کنید چیزی که دروغ است و واقعیت ندارد مشخص میشود.
وی با بیان اینکه یکی از نقص هایی که در میان جوانان وجود دارد چگونگی ارتباط برقرار کردن با دیگران اعم از هم جنس و جنس مخالف است، گفت: باید نحوه ارتباط با دیگران به فرزندانمان یاد داده شود و این امر از طریق خانواده، معلم و نهاد های دیگر محقق می شود. باید هرکس وظیفه خودش را به موقع انجام دهد و در جاهایی که اینها نیستند باید از مراکز مشاوره تخصصی استفاده کنیم.

صبحی با یادآوری اینکه وزارت ورزش و جوانان در مقام حاکمیتی بحث سیاستگذاری، برنامه ریزی ساماندهی و نظارت را دارد و در امور اجرایی وارد نمی شود، تصریح کرد: در این راستا یکی از مسایل توسعه کمی و کیفی مراکز تخصصی و استاندارد مشاوره ای ازدواج و خانواده است. ما برای این مسئله مشاوران و روانشناسانی را انتخاب می کنیم و مجوز می دهیم که بدوا از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، دارای پروانه فعالیت باشد.
وی اعلام کرد: آسیب هایی که در خصوص مشاوره های ازدواج مطرح است هیچ ربطی به مشاوران وروانشناسان سازمان نظام روانشناسی و وزارت ورزش و جوانان ندارد.
مدیرکل دفتر ازدواج و تعالی خانواده وزارت ورزش و جوانان به فعالیت های صورت گرفته در این سازمان اشاره کرد و گفت: یکی از کارهایی که در خصوص ازدواج جوانان انجام دادیم، آسیب شناسی وضع موجود است. مثلا آموزش های پیش از ازدواج در سراسر کشور سال هاست که انجام می گیرد اما مطالعه ما نشان می دهد که متاسفانه این آموزش ها مقطعی و هر از گاهی هستند و به صورت غیر استاندارد و با عدم وحدت رویه صورت می گیرد. اصلا پشتوانه قانونی و علمی هم نداشته است.

وی ادامه داد: در این راستا در اولین قدم، سند چشم انداز ملی و سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری و قانون تسهیل ازدواج را مورد مطالعه قرار دادیم. این قانون در سال 84 مصوب شده و قرار بوده صندوق اندوخته ملی راه بیافتد و حمایت های اقتصادی جهت ازدواج های آسان صورت بگیرد ولی بنا به دلایلی این کار انجام نشده است. ما ماده هشت این قانون را پیگیری کردیم که برای ازدواج موفق و آسان و تحکیم خانواده باید آموزش های 16 ساعته پیش از ازدواج صورت بگیرد. ما سرفصل های لازم این آموزش ها را نوشته ایم.
در ادامه دکتر جعفر ساوالانپور اردبیلی با اظهار به اینکه فرزندان ما باید یاد بگیرند با اینترنت کار کنند و از آن ترسی نداشته باشند، در عین حال گفت: البته باید به فرزندانمان یاد بدهیم که در فضای مجازی غرق نشوند.
وی با اشاره به مشاورین متخصص، در خصوص شرایط مشاور عنوان کرد: سازمان نظام روانشناسی برای خودش ساختار تعریف شده ای دارد و مشاور هم یک شاکله و یک سازگاری با محیط، سازماندهی رفتاری و دانش دارد.
استاد دانشگاه هامبورگ با بیان اینکه یک مشاور باید دارای دو سلاح در دستان خود باشد، تصریح کرد: عرف و علم این سلاح ها هستند و مشاور باید این دو را با مهارت به هم متصل کند.
ساوالانپور اردبیلی با تذکر بر اینکه خانواده ها باید با اینترنت دوست شوند اما مراقبت کنند، عنوان کرد: بچه ها باید به اینترنت توجه کنند اما باید بدانند چگونه باید این کار را بکنند.

وی با بیان اینکه اشکالی ندارد انسان از طریق اینترنت همسرش را بیابد اما لازم دارد مشاوره کند، تاکید کرد: مشاوره، تخصص و در کنارش عرف شناسی باید باشد، همچنین باید مجوز و مهارت داشته باشد.
شکری با بیان اینکه خلا بسیاری از معضلاتی که اکنون در خصوص جوانان و ازدواج آنها وجود دارد از دوران آموزش و پرورش دیده می شود، گفت: باید از همان ابتدا که آموزش شروع می شود تمام این مباحث ریشه یابی و رویشان کار شود چه در مورد ازدواج و چه در مورد فضای مجازی.

دکتر رقیه شکری با بیان اینکه انسان با در اختیار گرفتن فضای مجازی می تواند برای رشد و تعالی خود استفاده کند، گفت: همان اتفاقی است که در گذشته اتفاق می افتاد و بزرگتر ها دختر و پسر را به همدیگر معرفی می کردند و الان این موضوع به شکل مدرن از طریق فضای مجازی صورت می گیرد.

وی با اظهار اینکه بخاطر آسیب هایی که این موضوع دارد نباید اصل مطلب را فراموش کنیم، در عین حال گفت: باید راهکارهایی را ارائه دهیم تا جوان ها بتوانند از این ابزار به نحو احسن و برای منافع شخصی خودشان و زندگی بهترشان استفاده کنند.

این کارشناس خانواده، عدم صداقت را یکی از آسیب های ناشی از فضای مجازی معرفی و عنوان کرد: این آگاهی باید به جوانان داده شود و این وظیفه معلم ها، منبری ها و اساتید دانشگاه ها است که این آگاهی را بدهیم که فضای مجازی به این شکل نیست.

وی متذکر شد: این آگاهی باید از دوران دبستان شروع شود، آن بصیرتی که مقام معظم رهبری نسبت به آن تاکید داشته اند در تمام جریان زندگی صدق می کند.
منبع: سلامت نیوز