در این مطلب قصد داریم در رابطه با یکی از خوراکی هایی که به همراه غذا بسیار خوشمزه است و خوردن آن نیز سرشار از فایده برای بدن است. می توان زیتون را به طور کلی به دو دسته ی زیتون سبز و زیتون سیاه دسته بندی کرد که هر یک خواص خاص خود را دارند.
زیتون تیره به دلیل خاستگاهش ظاهر و شاید کمی طعم متفاوتی با زیتون سبز داشته باشد اما از لحاظ ارزش غذایی، غیر از مقداری کاروتنوئید که نسبت به زیتون سبز بیشتر دارد، تفاوت قابل ذکری ندارد
نکته قابل ذکر در مقایسه زیتون سیاه و سبز این است که زیتون های سیاه کمی روغنی تر هستند و از آنجا که بخش عمده ای از ارزش غذایی زیتون مربوط به روغن آن است، می توان گفت زیتون های تیره از این نظر غنی تر هستند. به طور کلی، روغن زیتون یکی از روغن های بسیار مطلوب است و عنصر تعیین کننده ای در درجه بندی زیتون ها به شمار می آید. اما همین زیتون های سیاه هم ۲ نوع دارند: یک نوعشان به صورت ژنتیک سیاه هستند و در روند رسیدن از سبز به سیاه تبدیل می شوند. نوع دیگر زیتون هایی هستند که در صنعت، با ترکیبات شیمیایی آهن دار سیاه می شوند که مصرف این نوع زیتون سیاه توصیه نمی شود. در واقع زیتون سیاه طبیعی به دلیل روغن بیشتری که دارد، طعم مطلوب تری هم نسبت به زیتون سبز دارد اما اگر زیتونی باشد که به صورت صنعتی سیاه شده باشد، مصرفش چندان توصیه نمی شود. البته سیاه کردن زیتون به صورت صنعتی به معنی غیرمجاز بودنش نیست. برخی از زیتون های سیاه که در بسته بندی های استاندارد هستند، به همین شیوه سیاه شده اند که البته استفاده از ترکیبات آهن برای تیره کردن زیتون ها، روی بسته بندی شان درج شده است. این نوع زیتون ها در صورت استفاده موقت، مشکلی برای فرد ایجاد نخواهند کرد اما بعضی ها اعتقادی به افزودنی ها و دستکاری های انسانی در مواد غذایی ندارند و این کار را نمی پسندند و ترجیح می دهند از نوع اصیل خوراکی ها استفاده کنند.
زیتون سبز و سیاه تفاوت چندانی با هم ندارند. هر دوی این زیتون ها، با وجود تفاوت رنگی که دارند، با هم یکسان هستند. وقتی می خواهیم در مورد زیتون صحبت کنیم، ۲ فاز وجود دارد: فاز اول فاز روغنی است؛ برخی از این مواد وقتی زمستانه (Winterize) می شوند، موم و گوشت زیتون کاملا از روغن جدا شده و روغنی صاف و یکدست باقی می ماند. موادی که در روغن زیتون هستند، عامل بو و مزه اند. البته بخشی از ترکیبات زیتون به صورت محلول در آب هستند و خواص آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد میکروبی دارند. مسلما زیتون تیره به دلیل خاستگاهش ظاهر و شاید کمی طعم متفاوتی با زیتون سبز داشته باشد اما از لحاظ ارزش غذایی، غیر از مقداری کاروتنوئید که نسبت به زیتون سبز بیشتر دارد، تفاوت قابل ذکری ندارد. پس مصرف کنندگان بسته به ذائقه خود، می توانند هر نوع زیتونی که دوست دارند، میل کنند.
رنگ میوه ها به صورت طبیعی مربوط به فلاونوئیدها و رنگدانه هایی است که همگی خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و رنگ های مختلف زرد و نارنجی، سبز و قرمز، بنفش و سیاه و… سبزی هایی مثل فلفل دلمه ای که رنگ های مختلفی دارد، نمی توانیم بگوییم که هیچ کدام برتری خاصی نسبت به دیگری دارد. در واقع این رنگ ها ترکیبات کاروتنوئیدی مختلفی هستند که خاصیت آنتی اکسیدانی شان نسبت به یکدیگر به مقدار بسیار ناچیزی متفاوت است. از آنجا که تغذیه علم تنوع است، بهتر است انواع مختلفی از مواد متفاوت در برنامه غذایی افراد استفاده شود. زیتون هم مثل همان فلفل دلمه ای است و سبز و سیاهش تفاوت تغذیه ای چندانی با هم ندارند و به شرطی که رنگ سیاه زیتون به دلیل دستکاری های صنعتی و غیرمجاز نباشد، می توان گفت زیتون سیاه و سبز هیچ تفاوت محسوسی با هم ندارند؛ اما چون حرف و حدیث ها و تردیدهایی درباره زیتون های سیاه شنیده شده شاید بهتر باشد از رنگی که مطمئنیم دستکاری نشده، استفاده کنیم.
قسمت رنگ شده زیتون نه تنها خواص تغذیه ای خود را تا حد زیادی از دست داده، که این نوع زیتون ممکن است برای گروه های آسیب پذیر (کودکان، سالمندان، زنان باردار و شیرده، مبتلایان به بیماری های خاص) سمی و خطرآفرین باشد.
زیتون رنگ شده نخورید!
سبز با سیاه فرقی نمی کند!
سبزش مطمئن تر است
لطفا بفرمایید زیتون سرد است یا گرم
والتین والزیتون
با سلام
ترکیبات شیمیایی وخواص دارویی زیتون :
زیتون رسیده در حدود 30 درصد روغن دارد . روغن زیتون مایعی است زلال به رنگ زرد روشن مایل به سبز یا زرد طلایی برای استخراج روغن زیتون میوه ها را له کرده ودر داخل کیسه ای می ریزند وسپس کیسه را تحت فشار قرار داده تا روغن آن خارج شود .
البته از باقیمانده ی تفاله زیتون که روغن آن گرفته شده است تحت اثر آب جوش حرارت وفشار روغن زیتون معمولی را استخراج می کنند که ارزش روغن فشار اول را ندارد .زیتون دارای سدیم ،ویتامین AوEوآهن می باشد.
زیتون رسیده از نظر طب قدیم ایران گرم وقابض است ومیوه نارس زیتون سرد وخشک است وروغن زیتون گرم وخشک است ،برگ درخت زیتون نیز گرم وخشک می باشد .
خواص دارویی:
1)دم کرده برگ زیتون داروی خوبی برای پایین آوردن فشار خون می باشد بدین منظور باید 20 عدد برگ زیتون را داخل 300 گرم آب ریخته وآنرا به مدت 15 دقیقه بجوشانید .سپس کمی قند به آن اضافه کرده وبه مقدار یک فنجان دوبار در روز از آن بنوشید .بعد از دو هفته باید به مدت 8روز نوشیدن این دم کرده را قطع کنید وسپس ادامه دهید .
2)روغن زیتون نرم کننده وصفرا بر است .
3)روغن زیتون دفع کننده سنگ کیسه ی صفرا است برای این منظور باید آنرا با آبلیمو مصرف کرد .
4)روغن زیتون کرم کش است .
5)روغن زیتون برای رفع سرفه های خشک مفید است .
6) برای رفع خارش گزیدگی حشرات ،روغن زیتون را به محل گزیدگی بمالید .
7) بدن بچه هایی را که مبتلا به نرمی استخوان وکم خونی هستند با روغن زیتون ماساژدهید اثر مفیدی دارد .
8) برای برطرف کردن خارش وترک پوست ،گلیسرین وروغن زیتون را به مقدار مساوی با هم مخلوط کرده وروی پوست بمالید .
9) دم کرده برگ زیتون تب براست
10) جوشاندن برگ درخت زیتون برطرف کننده ی نقرس وروماتیسم است .
11) برای سرباز کردن جوش ها وکورک ها زیتون را له کرده وروی جوش یا کرک بمالید .
12) دم کرده وجوشاندن پوست درخت زیتون تب بر ودرمان کننده مالاریا است .
13) پماد میوه ی نارس زیتون برای سوخته گی مفید است .
14) جویدن برگ زیتون برای از بین بردن زخم های دهان مفیداست .
15) برای رفع سستی فلج ولقوه وتقویت نیروی جنسی باید 80 گرم روغن زیتون رابا 14 گرم کندر و16گرم سیاه دانه مخلوط کرده وبه مدت سه روز از آن بخورید .
16) مصرف روغن زیتون از امراض قلبی وسرطان جلوگیری می کند .
17) وبالاخره روغن زیتون بهترین روغن برای پخت وپز می باشد زیرا در اثر حرارت خراب نمی شود .
خلاصه ونکاتی که در فرآوری زیتون باید رعایت کرد :
پیشرفت صنعت با مکانیزه شدن روش های مختلف فرآوری زیتون ،عرضه ی این محصول را به بازارهای مصرف زیتون خوراکی رونق خاصی بخشیده است علاوه بر تولید روغن زیتون که همچنان رونق اقتصادی خود را در بازار های جهانی حفظ نموده ،کنسرو انواع زیتون با اشکال مختلف می رود که همچنان از تجارتی بی رقیب بازار های مصرف جدیدی را در داخل و خارج به خود اختصاص دهد .
در کشور انگلوساکسون وآمریکا چنانچه قبلا نیز اشاره شد فنون وروش های مختلف وتولید زیتون خوراکی هنوز بر پایه معلومات تجربی وداده های سنتی به خصوص بر پایه تجربیات عاملین وتهیه کنندگان آن متکی است .
با این حال شناخت بهتر از چگونگی تخمیرها وکنسرو کردن یا آشنایی بابعضی از قواعد مقدماتی بهداشتی می تواند در اصلاح کیفیت محصول به دست آمده بیش از پیش موثر باشد .برای همین منظوررعایت موارد زیر را جهت بهتر ومطلوب شدن کیفیت فرآوری پیشنهاد می نماید :
– رعایت آبیاری به موقع ومواظبت های زراعی لازم در باغ های مخصوص زیتون خوراکی
– برداشت زیتون خوراکی باید با دست(بدون چوب زدن ) انجام شود .
– محصول برداشت شده باید فورا به کارخانه حمل وتحویل داده شود تاخیر 24تا48ساعته آن به علت حرارتی که میوه در داخل جعبه تولید می کند تاثیر نامطلوبی روی محصول نهایی زیتون می گذارد .
– از حمل ونقل زیتون در کیسه ها ی بزرگ وگونی خودداری شود.
بهتر است واحد های تولید زیتون خوراکی از لحاظ رعایت بهداشت جدا از کارخانه ی روغن کشی باشد منابع آبرسانی کافی وفراوان برای تسهیل در عملیات فرآوری ونظافت روزانه تاسیسات وفاضلاب در کارگاهی فرآوری پیش بینی شود .
– کنترل مرتب ترشی وغلظت های آب نمک کنسرو وتهویه آن برای پیشگیری از هر گونه فساد وعوارض مضر ضروری است .
نتایج کاربردی فرآوری زیتون خوراکی :
باید در نظر داشت که زیتون های خوراکی از هر رقم که باشند موقعی خوب کنسرو می شوند که عوامل مشروع زیر رعایت شده باشد :
– جمع میزان ترشی کنسرو از 8/تا 1درصد وPHمتجاوز از 8/3تا4نباشد .
– غلظت آب نمک کنسرو به طور ثابت بین 8تا10 درصد در شرایط تهویه کامل نگهداری شوند .
– جدا کردن ودرجه بندی نمودن محصول ورقم بندی آن در قیمت تجارتی آن نقش اساسی دارد
– شستشوی زیتون سبز پس از اتمام عملیات (تلخ زدایی با سود محرق )با آب آشامیدنی وپاک دو یاسه مرتبه ضروری است .
– اضافه کردن ترشی به زیتون های سبز برای جلوگیری از تاخیر در تخمیر لازم می باشد .
– افزایش گلوکز(شیره انگور و…)موقعی که قند محصول پایین باشد _فروش فوری زیتون های سیاه کنسروی در تابستان .در غیر این صورت باید
زیتون های توزیع نشده را برای جلوگیری از فساد ،در انبار های سرد نگهداری نمود .
– استر لیزه کردن قوطی های زیتون سیاه کنسروی در اتوکلاو (با 120 درجه سانتی گراد )در 12 درجه فشار اتمسفر به مدت 45دقیقه برای قوطی های یک کیلویی و50 دقیقه برای قوطی های سه کیلویی برای جلوگیری از رشد ونمو (Clostriolium Botilum) که مولد مسمومیت های خطرناک می باشد لازم وضروری است .
در خاتمه یاد آوری می نماید که شورای بین المللی روغن زیتون برای تجارت بین المللی کنسرو زیتون مقررات یکنواختی وضع نموده که در آن علاوه بر انتخاب میوه های سالم از ارقام خاص کنسروی در مرحله ی صحیحی از رسیدن باید برداشت شود تاکید شده که باید تولید فرآورده در بسته بندی های خوب ومناسب فقط با رعایت شرایط بالا اجرا شود که نتیجه دسترنج وحاصل به دست آمده به وسیله باغداران بدون کمترین ضایعاتی تبدیل به کنسرو خوراکی شده وبه بازارهای مصرف روانه شود .خوشبختانه ایجاد کارگاه های کوچک فرآوری با رعایت شرایط فوق نه فقط عملی است بلکه در مناطق تولیدی که دور از کارخانه های روغن کشی واقع شده اند بهترین روش برای کسب درآمد از طریق کشت وتولد زیتون است .
ازاینجا به بعد حق انتخاب با شماست این که زیتون را سالم دراختیار مردم قرار دهید یا با سلامتی مردم بازی کنید هدف ما فقط وفقط حفظ سلامتی مردم وحذف سود از این میوه ی ارزشمند خداست که خداوند در کتاب خود با قسم از این میوه یاد کرده است اما شایسته نیست ما با این میوه این گونه برخوردکنیم .خواهشمند است شما فرآوردگان عزیزاز این موضوع به این سادگی عبور نکنید
فروش دستگاه تیغ زنی زیتون (oleaster)اولین وسالم ترین وقدیمی ترین روش فرآوری زیتون خوراکی
مزایای دستگاه وروش شیرین کردن زیتون: روش های شیرین کردن زیتون……….. 1)با سود 2)باتیغ
1)خوش طعم بودن زیتون زیغ زده شده
2)مفید بودن ونداشتن هیچ گونه ضررو زیان برای انسان
3)مصرف زیاد زیتون شیرین شده با تیغ نسبت به سود
4)با ساخت دستگاه می تواند به عمل فرآوری زیتون سرعت بخشد .
5)آشنایی کامل داشتن اکثر مردم با روش شیرین کردن با تیغ ونداشتن هیچ گونه ضررو زیان هنگام شیرین کردن آن
6)شیرین کردن زیتون با روش تیغ بر خلاف شیرین کردن با سود هیچ گونه خاصیت آن از بین نمی رود به غیر از تلخی آن
7)تیغ انداختن زیتون با دست می تواند با نیروی انسانی ووقت زیادی همراه است .
8)کم هزینه وکم مصرف بودن دستگاه برای تیغ انداختن زیتون های زیاد .
9)دستگاه فعلی به عنوان ماکت می تواند در هر دقیقه حدود 48تا50 عدد زیتون را تیغ بیندازد ولی برای پیشرفته کردن آن حدود 100عدد (یک کیلوگرم)زیتون را در همان زمان تیغ انداخت .
10)شیرین کردن زیتون با سود می تواند همه ی خاصیت های زیتون را از بین ببرد و همراه با بیماری های ریوی ،قلبی وکوتاهی عمرهمراه باشد .
11)هنگام شیرین کردن با سود از اضافه یا کم بودن آن می تواند این میوه را از بین برد .
12)زمان نگه داری زیتون شیرین شده با تیغ بسیار بیشتر از زیتون شیرین شده با سود است .
13)موقع برداشت اگر زیتون ضربه ای خورده باشد در روش شیرین کردن با تیغ هیچ مشکلی پیدا نمی کند ولی بر خلاف آن می تواند مدت کوتاهی دوام داشته باشد .
14)اگر زیتون کمی رنگ خود را تغییرداده باشد در روش شیرین کردن با تیغ آسیبی به زیتون نمی رسد ولی بر خلاف آن زیتون را از بین می برد
15)زیتون شیرین شده با سود هیچ گونه خاصیتی ندارد وهمه ی خواص خود را در ترکیب با سود از دست داده است .
16)هنگام شیرین کردن زیتون با سود می تواند خطرات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد چون این ماده یک سود سوزآور به نام (NaoH )سدیم هیدرواکسید وبا ریختن آن روی دست می تواند سوزش های خطرناکی را ایجاد کند .
17)بیشتر خواص زیتون در پوست آن وجود دارد ودر تماس با سود می تواند لایه ی سطحی را سست کند ودر گوشته ی زیتون نفوذ کند وآن را تخریب کند ولی بر خلاف آن هیچ گونه صدمه ای به زیتون وارد نمی شود .
18:وقتی در عملیات تلخ زدایی با سودانجام می گیرد در صورتی که سود 2/3 گوشت زیتون نفوذکرده باشد عملیات را قطع می کننددراین مرحله شستشوی زیتون آغاز می شود که این شستشو هیچ فایده ای ندارد چون سود در زیتون نفوذ کرده وبا این شستشوی سطحی سود از زیتون خارج نمی شود وسود در زیتون باقی می ماند وبه خوراک عموم مردم قرار می دهند
19>در روش سود هم سودکیلویی 40 هزارتومن خرج شده وهم آبی که برای شستشو استفاده می شودوحتی فایده ای هم که زیتون باید داشته باشد با سود از بین می رود اما روش تیغ قیمت سود .فایده ومصرف زیاد از حد از آب را به شما بازمی گرداند.
20)دستگاه فعلی می تواند 4تیغ عریب روی زیتون تا هسته را ایجاد کند تا به طور کامل آب درآن نفوذ کند حتی بعد ازخروج تلخی زیتون تیغ سطح زیتون واضح مشخص نیست بعد ازتیغ خوردن وقتی زیتون خوب شسته شد زیتون را درآب خالص یا آب نمک می ریزند به طوری که آب کاملا روی آن را بگیرد بعد از تعویض مرتب آب به مدت یک هفته به گونه ای که زیتون سبز به رنگ قهوه ای مایل به سیاه شودبه گونه ای که هیچ تلخی در آن حس نشود بعد ازآن زیتون را طعم بندی می کنند یعنی آن را در سرکه های مختلف یا مواد معطر کننده دیگربه مدت یک ماه قرار می دهند تا زیتون طبق مزاج مصرف کنندگان قرار گیرد
خودتان قضاوت کنید:
منتظردستگاه ما در ماه تیر باشید……