11

بیماری های گوناگونی در سال های مختلف زندگی به سراغ ما می آید ، در دوران کودکی افراد از دیگر زمان ها آسیب پذیرتر هستند و بدنشان زودتر به بیماری مبتلا می شود. اما بهتر است که برای درمان آن به جای دارو های شیمیایی از دارو های گیاهی استفاده کنید.

بسیاری از ما ترجیح می دهیم برای درمان بیماری های ساده و اختلال های کودک یا نوزاد تازه رسیده مان به جای استفاده از داروهای شیمیایی و شیوه های تهاجمی روش های درمانی طب مدرن از شیوه های طبیعی و سنتی استفاده کنیم. شاید این دیدگاه را به طور ناخودآگاه از عطر دم نوش ها و جوشانده های گیاهی مادربزرگ های مان در ذهن داریم که چگونه با یک چای گیاهی ساده دل دردهای دوران کودکی مان را فراموش می کردیم و بهبود می یافتیم.

 

 

 

خوشبختانه امروز به اعتراف متخصصان و محققان پزشکی در سراسر جهان شیوه های طبیعی درمانی مانند طب سنتی و گیاه درمانی می تواند یکی از بهترین و بی عارضه ترین درمان ها برای انسان به ویژه کودکان و خردسالان باشد. شیوه هایی که بهره مندی از آنها با همراهی و مشاوره یک متخصص طب سنتی می تواند نتایج موثر و قابل ملاحظه ای بر سلامت و تندرستی فرزندان مان داشته باشد. دکتر سعید صانعی، درمانگر طب سنتی و مشاور گیاه درمانی در این شماره از مجله شهرزاد قصد دارد ما را با برخی از شیوه های سنتی و طبیعی درمان شایع ترین اختلال ها و بیماری های دوران نوزادی و خردسالی آشنا کند.

 

 

 

گل بابونه

 

درمان قی چشم کودک

 

قی چشم یکی از مواردی است که بسیاری از بچه ها آن را در زندگی تجربه می کنند. این اختلال به دلیل تنگ شدن مجرای اشک کودکان در آنها دیده می شود. با تنگ شدن مجرای چشم، اشک کودک به خوبی از مجرا عبور نمی کند و رسوباتی در اطراف مجرای اشک جمع می شود که گاهی تجمع این رسوبات موجب بسته شدن مجرای اشک می شود به گونه ای که چشم پزشک برای باز کردن آن مجبور می شود از سوند یا میل استفاده کند. برای درمان و بهبود قی چشم ۲ راه حل در شیوه طب سنتی وجود دارد:

 

شست وشوی چشم با جوشانده گل بنفشه، گیاه ناخنک و گل بابونه. برای تهیه این جوشانده کافی است یک قاشق چای خوری از هر یک از گیاهان ذکر شده را با ۲ استکان آب بجوشانید تا یک استکان آب آن باقی ماند. آب باقی مانده را صاف کنید و با یک قاشق چای خوری از آن چشم های کودک را ۲ تا ۳ بار در روز شست و شو دهید.

 

روش دیگر این است بعد از تهیه جوشانده مورد نظر یک قطره شامپوی بچه به این جوشانده اضافه کنید و با آن چشم بچه را شست وشو دهید و خیلی آرام کنار بینی او را به سمت گوشه چشم ماسا ژ دهید تا به این ترتیب مجرای اشکی او باز شود و التهاب این مجاری نیز کاهش یابد.

 

 

 

 

برگ گردو

 

مرهم گیاهی برای گل مژه

 

یکی دیگر از بیماری های چشم که بیشتر در کودکان و خردسالان گرم مزاج دیده می شود، گل مژه است که معمولا موجب سنگینی پلک کودک می شود و به دلیل اختلالی که در دید او به وجود می آورد او را بدخلق می کند و درمانگران طب سنتی برای درمان این گل مژه نیز از جوشانده گیاهی برگ گردو استفاده می کنند و محل گل مژه را با این جوشانده شست وشو می دهند. آنها با شست وشوی چشم به کمک جوشانده برگ گردو به خروج عفونت و چرک داخل گل مژه می پردازند و به این ترتیب به درمان و بهبود آن کمک می کنند.

 

 

گل بنفشه و ختمی

 

بهبود پوسته های سر نوزاد

 

پوسته های کلفت سر نوزادان که در اصطلاح از آن با نام کلاه پوسته ای یاد می شود، پوسته های کلفتی است که معمولا بعد از زایمان روی سر نوزادان دیده می شود و در طب سنتی برای برطرف کردن آن نسخه هایی وجود دارد. یکی از طبیعی ترین راه ها برای این کار استفاده از خیسانده گل بنفشه و گل ختمی برای شست و شوی سر نوزاد است. برای تهیه این خیسانده کافی است یک مشت گل بنفشه را با یک مشت گل ختمی در ۴ لیتر آب جوش بخیسانید و اجازه دهید این ترکیب به مدت یک ساعت بماند. پس از مناسب شدن دمای این خیسانده از آب آن برای شست وشوی سر بچه استفاده کنید و اجازه دهید این آب به شیوه طبیعی روی سر بچه خشک شود. استفاده از این روش ۲ بار در هفته تاثیر زیادی در کاهش و بهبود پوسته های کلفت سر دارد. روش دیگری که می تواند روند بهبود پوسته های کلفت سر نوزاد را تسریع کند، اضافه کردن ۳ عدد قرص آسپرین پودر شده به ۵ سی سی از شامپوی نوزاد و شست وشوی سر او با این شامپوست. در صورتی که کف شامپو به مدت ۵ دقیقه روی سر نوزاد باقی بماند و کف آن با خیسانده گل ختمی و گل بنفشه شسته شود می تواند روند درمان پوسته های کلفت سر نوزاد را در زمانی کوتاه انجام دهد.

 

 

 

 

گل بنفشه

 

رفع گرفتگی بینی کودکان

 

گرفتگی بینی از جمله اختلالات رایج در دوران نوزادی و خردسالی است که معمولا تنفس را برای بچه ها مشکل می کند و موجب بی قراری آنها می شود. یکی از شیوه های طبیعی برای درمان این عارضه استفاده از جوشانده گل بنفشه است. بوییدن بخار بدست آمده از جوشانده گل بنفشه در کودکان و خردسالانی که توانایی و شکیبایی لازم برای استفاده از این بخور را داشته باشند می تواند به برطرف شدن انسداد و گرفتگی بینی آنها کمک کند اما در صورتی که کودک بی تابی دارد و حوصله کافی برای استنشاق بخار این جوشانده را ندارد می توان یکی دو قطره از این جوشانده را با کمک قطره چکان در حفره بینی او ریخت تا به این ترتیب به بهبود گرفتگی بینی او کمک کند. برای تهیه این جوشانده کافی است ۱۰ گرم گل بنفشه را در یک لیتر به مدت ۳ دقیقه بجوشانید آن را صاف کرده و از آن استفاده کنید.

 

 

سیاه دانه

 

زکام سرد را مهار کنید

 

علاوه بر زکام گرم، نوع دیگری از زکام وجود دارد که طبیبان سنتی از آن با نام زکام سرد یاد می کنند. کودکانی که به این بیماری مبتلا می شوند معمولا بدنی سرد و رنگ و رویی پریده دارند و آبریزش بینی با سرفه های خلط دار را تجربه می کنند. رنگ ترشحات بینی و گلو در کودکان مبتلا به زکام سرد، سبز رنگ است. برای درمان این نوع از زکام نیز راه حل ساده ای وجود دارد که آن استفاده از شربت سیاه دانه و عسل است. برای تهیه این عسل باید سیاه دانه و عسل را یک به ۳ با هم ترکیب کنید. به عنوان مثال ۱۰ گرم سیاه دانه را با ۳۰ گرم عسل ترکیب کرده و آن را با یک استکان آب و یک عدد لیموترش مخلوط کنید و روزی ۲ تا ۳ بار آن را به کودک بخورانید. مادرانی که تصمیم دارند از ابتدای پاییز کودک شان را از ابتلا به زکام سرد مصون بدارند می توانند هر شب پیش از خواب یک قاشق چای خوری از مخلوط سیاه دانه و عسل را به نسبت یک به ۳ به کودک شان بدهند تا از ابتلای او به زکام سرد پیشگیری کنند.

 

 

 

 

چای گیاهی

 

درمان زکام گرم

 

ابتلا به زکام گرم یکی از شایع ترین بیماری های فصل های پاییز و زمستان است. این بیماری با گلودرد آغاز شده و به دنبال آن تب و سرخی گونه ها و صورت را در کودک به همراه دارد. در این حالت کودک از سردرد شکایت دارد و ترشحات گلو و بینی او زرد رنگ می شود و گه گاه سرفه های خشک دارد. در طب سنتی برای درمان این نوع از زکام از ترکیب چهارگل استفاده می شود. به این ترتیب که چهار گیاه دارویی گل پنیرک، گل بنفشه، گل ختمی و گل گاوزبان را با هم مخلوط کرده و آن را مثل چای معمولی دم می کنند. برای خوش طعم شدن این چای گیاهی برای کودکان می توانید یک قطعه نبات کوچک نیز به آن اضافه کنید و از این چای ۲ تا ۳ فنجان در روز به کودک تان بخورانید تا بیماری اش بهبود یابد و گلودرد و تب او برطرف شود.

 

 

 

 

حریره بادام

 

دوای بچه های پر سرو صدا

 

یکی از بهترین غذاهای دارویی برای بچه های عصبی و شلوغ که دائم در حال جیغ کشیدن در خانه هستند و آرامش اعضای خانواده را برهم می زنند، حریره بادام است. مصرف حریره بادام برای بچه های پر سرو صدا یا به اصطلاح «جیغ جیغو» باعث می شود تا میزان آرامش آنها افزایش یابد و کمتر در خانه یا جمع مهمانی ها جیغ بکشند و بی قراری کنند. خوردن حریره بادام در طول هفته در وعده های غذایی یا میان وعده های مختلف می تواند به بهبود کیفیت خواب بچه های کم خواب و عصبی نیز کمک کند و موجب عمیق تر شدن خواب و آرامش آنها شود. علاوه بر این استفاده از گشنیز به عنوان یک سبزی مقوی و موثر در غذای کودکان می تواند تاثیر بسیار خوبی بر کودکان شلوغ و پرهیاهو داشته باشد و میزان تنش های آنها را کاهش دهد. تهیه گشنیز پلو یا سوپ گشنیز یا استفاده از گشنیز در غذاهای مختلف می تواند در این زمینه بسیار موثر باشد.