گاهی اوقات بهتر است وزن خود را اندازه گیری نکنیم چون ممکن است به ضرر سلامتی خود رفتار می کنیم تزاروها در این مواقع ممکن است در سنجیدن وزن ما اشتباه کنند سعی کنید پس از نوشیدن آب ،روز شروع رژیم لاغری ،بعد از ورزش ،بعد از زایمان خود را وزن نکنید .
۱ – وزن کردن بعد از خوردن غذا
بعضی از ما بلافاصله بعد از خوردن غذا، خودمون رو وزن می کنیم و غصه می خوریم که چرا نیم کیلو یا یک کیلو به وزن ما اضافه شده است. اما این وزن، وزن واقعی نیست بلکه وزن غذایی است که در معده و لوله های گوارشی قرار دارد. همونطور که می دانیم، همه غذایی که می خوریم جذب بدن نمی شود و بخشی از اون از بدن دفع می شود. پس در واقع فقط بخشی از وزن غذایی که خورده ایم، در بدن باقی می ماند.
همچنین، بدن بعد از صرف غذا دچار یک سری تغییرات فیزیولوژیکی می شود که وزن درست رو نشان نمی دهد. مثلاً بعد از خوردن غذا و بر حسب کیفیت غذایی که خورده شده است، حجم خون افزایش پیدا می کند. یا اگر غذای پرنمک مصرف کرده باشیم، به علت تجمع مایعات در بدن، دچار اضافه وزن کاذب می شویم. بنابراین، وزن بعد از صرف غذا، وزن واقعی و دائمی نیست
۲ – وزن کردن در طی اولین هفته های شروع رژیم کاهش وزن یا شروع ورزش
با شروع یک برنامه ورزشی یا رژیمی، وسوسه پریدن بر روی ترازو و بررسی پیشرفتی که داشته ایم، زیاد می شود. معمولاً هم در هفته های اول، شاهد کاهش وزن چشمگیری خواهیم بود که به ما انگیزه مضاعف می دهد. اما بعد از گذشت چند هفته، کاهش وزن دچار کندی می شود و دیگر به سرعت اولیه وزن کم نمی کنیم و این مسأله می تواند باعث نا امیدی ما شود.
علت اینکه در مراحل اولیه به سرعت وزن کم می کنیم این است که با کمتر غذا خوردن، بدن به سراغ ذخایر گلیکوژن ماهیچه ها و کبد می رود تا انرژی مورد نیاز برای فعالیت ها رو فراهم کند. گلیکوژن به آب متصل است پس وقتی که بدن از گلیکوژن استفاده می کند، آب از گلیکوژن جدا می شود و از بدن دفع می گردد. پس وزنی که کم می کنیم، در حقیقت وزن آب است که از بدن دفع شده است و نه وزن ناشی از چربی اضافی بدن. به همین دلیل، ما نباید دائم در مراحل اولیه به وزن کردن خودمون اقدام کنیم.
۳ – وزن کردن بلافاصله بعد از انجام ورزش
بعضی از ما بلافاصله بعد از پایین آمدن از تردمیل، بر روی ترازو می رویم تا نتیجه فعالیت خودمون رو در شماره های ترازو ببنیم و بفهمیم که چقدر چربی سوزانده ایم. ما غافل از این حقیقت هستیم که چربی سوزی بلافاصله بعد از ورزش و به همین زودی، اتفاق نمی افتد. هر تغییر وزنی هم که ترازو در این فاصله کوتاه به ما نشان بدهد، در واقع ناشی از دفع آب از طریق عرق است و به زودی و با نوشیدن آب، سر جای خود بر می گردد.یا به علت افزایش ضربان قلب وزن درستی نشان داده نخواهد شد پس نباید بلافاصله بعد از ورزش، خودمون رو وزن کنیم
۴ – وزن کردن بلافاصله بعد از نوشیدن آب
نوشیدن یک لیوان بزرگ آب، وزن ما رو به اندازه نیم کیلوگرم اضافه تر نشان می دهد. مسلماً این آب اضافی از بدن دفع می شود اما نه در همان زمان و بلافاصله بعد از نوشیدن اون. پس نباید بعد از نوشیدن آب خودمون رو وزن کنیم.
۵ – وزن کردن قبل از خواب شبانه
اغلب ما عادت داریم که صبح ها و بعد از بیدار شدن از خواب، خودمون رو وزن کنیم. اما بعضی از ما، شب هنگام و درست قبل از خواب هم یک بار دیگر خودمون رو وزن می کنیم چون کنجکاو هستیم که بدانیم آیا در طی همان روز، وزن کم کرده ایم یا نه. این وزن ممکن است که کمتر یا بیشتر از وزنی باشد که در صبح مشاهده کرده ایم. اما مسلماً وزن واقعی ما نیست چون افزایش یا کاهش وزن، به این سرعت و فقط در طی یک روز، اتفاق نمی افتد. این وزن در واقع وزن آخرین وعده غذایی که خورده ایم، آخرین ورزشی که کرده ایم و آخرین باری که آب نوشیده ایم می باشد.
به همین دلیل، توصیه می شود که یک روز خاص از هفته و یک ساعت خاص از اون روز رو انتخاب کنیم و فقط هفته ای یک بار و اون هم در همان روز و همان ساعت همیشگی، خودمون رو وزن کنیم.
۶ – وزن کردن بلافاصله بعد از بچه دار شدن
بعضی از خانم ها تصور می کنند که با فارغ شدن و تولد فرزندشون، کاهش وزن بسیار چشمگیر و قابل توجهی خواهند داشت و لذا بلافاصله اقدام به وزن کردن خودشون می کنند. وزن کردن در چنین شرایطی معمولاً نا امید کننده است چون به هیچ وجه کاهش وزن مورد انتظار رو نشان نمی دهد.
۷ – وزن کردن در دوران قاعدگی
تغییراتی که در دوران قاعدگی در بدن خانم ها اتفاق می افتد، باعث بروز نوسانات زیادی در وزن می شود و حتی وزن رو یک تا چهار کیلوگرم اضافه تر نشان می دهد. در هر صورت این افزایش وزن به خودی خود ایجاد شده و به خود به خود هم رفع می شود. پس نباید این نوسانات باعث نا امیدی یا هیجان زدگی و خوشحالی بی مورد فرد شود.
منبع: دکتر سلام
لینک مرتبط: شایعات تغذیه ای: موضوع ورزش و کاهش وزن