در خانوادهٔ Orthomyxooviridae یک ویروس به نام آنفولانزای پرندگان وجود دارد که دارای 3 تیپ A,B,C میباشد.آنتی ژن های N و H کار تقسیم بندی تیپ A را انجام میدهند.توافقاتی بین 3 سازمان WHO،FAO و OIE به انجام رسیده که این توافقات برای کنترل آنفولانزای پرندگان میباشند.آیا در حال حاضر باید نگران آنفولانزای پرندگان باشیم؟
با اینکه تا کنون هیچ موردی از سرایت آنفولانزای پرندگان در ایران گزارش نشده است اما معاون سازمان مدیریت بحران کشور،از آمار بالای تلفات پرندگان در تالاب های کشور خبر داد.
آنفولانزای مرغی یک نوع بیماری ویروسی است.با وجود اینکه در ابتدا تصور می شد این بیماری قابلیت انتقال به انسان ها را ندارد،اما اولین انسانی که بدلیل آنفولانزای مرغی جان باخت دارای تماس مستقیم با مرغها بود و بنابراین انتقال از مرغ به انسان قطعی است.
این ویروس اغلب در فضولات پرندگان یافت میشوند و مرغدارانی که این ویروس را تنفس میکنند به آن مبتلا میشوند.
بحران آنفولانزای مرغی چقدر جدی است؟
رئیس سازمان دامپزشکی کشور،در اعلامیه ای از مردم خواسته است که تا اطلاع ثانوی به هیچ وجه مرغ زنده خریداری نکنند تا این بیماری کنترل و مهار شود.وی در ادامه گفت:
آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در ۱۱ استان کشور مشاهده شده و در حال کنترل ومهار قرنطینه ای است و مردم در خرید و مصرف گوشت مرغ و تخم مرغ نگران نباشند.
همچنین،توصیه ی اکید شده است که شکارچیان،در مناطق شمالی کشور،از شکار پرندگان خودداری کنند.
چه کار کنیم تا به آنفولانزای پرندگان مبتلا نشویم؟
4 نکته ی کلیدی برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزای مرغی وجود دارد که می توانید با رعایت این نکته، از ابتلا به ویروس آنفولانزای مرغی یا آنفولانزای پرندگان جلوگیری کنید:
به کودکان اجازه ی لمس و یا نزدیک شدن به پرندگان را ندهید:
تا جایی که می توانید پرندگان را از محل زندگی تان دور نگه دارید.و از نزدیک شدن به کشتارگاه های پرندگان خودداری کنید.
تماس نزدیک با پرندگان میتواند شما و خانوادهتان را در معرض ابتلا قرار دهد.
نکات بهداشتی را رعایت کنید:
اگر با پرنده ای تماس فیزیکی داشتید حتما دست های خود را با مواد شوینده و یا الکل ضدعفونی کنید.
نکته های بهداشتی در مورد پخت و پز گوشت و تخم پرندگان:
. طیور کشته شده که توسط تولیدکنندگان مطمئن بستهبندی شده و مارک خورده است، را بخرید. برای بریدن گوشت خام از تختهای جداگانه فقط برای آن منظور استفاده کنید. گوشت پخته را روی سطحی که قبلا گوشت خام آنجا بوده نگذارید. به پرندگان(مرغ، اردک، غاز، کبوتر،بلدرچین) و پرندگان وحشی چه زنده و چه مرده دست نزنید. قبل از مصرف مرغ یا تخممرغ آن را به صورت کامل بپزید. گوشت خام مصرف نکنید. تخم مرغ را طوری بپزید که زرده و سفیده آن کاملا سفت باشد. مرغ و تخم مرغ خام را از دیگر غذاها دور نگه دارید.
اگر پرنده ای دارید که بیمار شده و یا مرده:
اگر پرنده تان بیمار شده و یا مرده حتما این موضوع را به مقامات گزارش کنید.
اگر بلافاصله پس از تماس با پرندگان مریض و یا مرده، علائم آنفولانزا از جمله تب در شما ظاهر شد برای درمان سریع به درمانگاه محل سکونت خود مراجعه کنید.
منبع : الو دکتر