مواد شیرین بدست آمده از گیاه تکیلا می تواند در کاهش قند خون اشخاص مبتلا به دیابت نوع 2 و کمک به لاغر شدن انسانهای چاق تاثیر گذارباشد. علت اصلی ارزش این گیاه شیرین کننده وجود agavins(ماده ی طبیعی گرفته شده از گیاه agave) است که بصورت یک فیبرتغذیه ای غیر قابل هضم عمل می کند و از بالا رفتن قندخون جلوگیری می نماید و سبب افزایش GLP-1و افزایش انسولین می شود. پرفسور Lópezمی گوید: GLP-1هورمونی است که سبب کند شدن تخلیه ی معده می شود در نتیجه انسولین را تحریک می کند. او می افزاید: Agavinsماده ی ارزان قیمتی است بجز محدودی از افراد که قادر به تحمل آن نیستند عوارض جانبی شناخته شده ی دیگری ندارد. علاوه بر این Agavinsمانند سایر مواد قندی فروکتوز دار بهترین قند برای رشد میکروبهای مفید در دهان و روده می باشد. از سوی دیگر مصرف agavinsسبب ایجاد حس سیری در نتیجه خوردن مقادیر کمتری غذا می شود.
Agavinsحاوی قندهای فروکتوز است اما این سوال پیش می آید که آیا Agavinsنظیر شربت فروکتوز ذرت سبب بالا بردن قند خون می شود و دارای تأثیرات منفی است؟
باید توضیح دهیم که agavinsیک fructansاست اما در این ماده مولکولهای فروکتوز بصورت پلی مر شاخه دار بلندی بهم متصل هستند که بدن قادر به استفاده از آن نیست، در نتیجه قندخون را بالا نمی برد. Agavinsگاهی اوقات با نکتار آگاووه یا شربت agaveاشتباه گرفته می شود که در بسیاری از مواد غذایی سالم در حال حاضر استفاده می شود. این ترکیبات حاوی fructansهستند که به واحدهای فروکتوز شکسته می شوند که شباهت زیادی به شربت فروکتوز ذرت دارند.
پرفسور Lópezو گروهش می گویند:agavinsاز شیرین کننده های مصنوعی بهتر است زیرا شیرین کننده های مصنوعی در بدن جذب شده و دارای تأثیرات جانبی نظیر سردرد هستند اما نکته ی منفی agavinsاین است که به اندازه ی شیرین کننده های مصنوعی شیرین نمی باشد. دکتر Lópezمی گوید: agavinsتنها کربوهیدراتی است که از آن نوشیدنی تولید می شود تمام الکل تولید شده در تکیلا از تخمیر گلوکز و فروکتوز تولید شده پس از پخته شدن مخروط های agaveاست. اما از آنجائیکه agavinsبه اتانل تبدیل می شود، در محصول نهایی دیگر agavinsیافت نمی شود.
دکتر Lópezمی گوید: موشهایی که تحت رژیم استاندارد هستند را با agavinsحل شده درآب نوشیدنی آنها تغذیه کردیم و هر روز وزن آنها را اندازه گیری و هرهفته مقدار قند خونشان اندازه گیری گردید. اکثر موشهایی که agavinsنوشیدند مقدار کمتری غذا می خوردند، از وزنشان کاسته شده و مقدار قند خونشان در مقایسه با زمانیکه از سایر شیرین کننده ها مانند گلوکز، فروکتوز، سوکروز، شربت آگاوو یا اسپارتام استفاده می کردند، کمتر بود.
پرفسور Lópezمی افزاید: در این مطالعه برای اولین بار agavinsبه عنوان یک شیرین کننده علیرغم قدرت شیرین کنندگی کمتر آن نسبت به شکر ارزیابی گردید.
منبع-http://diabetestma.org/