روزاسه یکی از اختلالات پوستی است که موجب قرمزی، گودافتادگی و جوش پوست می شود.این بیماری می تواند پیامدهای اجتماعی و عاطفی نیز به همراه داشته باشد که برای بیمار بسیار دردناک و عذاب آور است.در این مطلب قصد داریم شما را با این عارضه و روش های درمان آن آشنا نماییم.
ممکن است این سوالات را از خودتان بپرسید: چگونه ممکن است در این سن به این بیماری دچار شوم؟ من که این علائم را در زمان کودکی نداشتم، چرا الان دارم؟ این قرمزی به خاطر چیست و چرا در بدترین زمان ممکن بروز پیدا کرده؟ چرا وقتی غذای تند میخورم یا چیزی مینوشم جوش میزنم؟
تنها چند اختلال پوستی وجود دارند که به اندازه روزاسه خجالتآور و ناراحتکنندهاند. روزاسه در وهله اول روی صورت ظاهر میشود؛ بخشی از بدن که پنهان کردنش غیرممکن است. اما چیزی که آسیبپذیری شما را بیشتر میکند، این است که علائم روزاسه به تدریج از سطح چهره به نقاطی کشیده میشود که فکرش را هم نمیکنید.
قرمزی، گودافتادگی و جوش ناشی از روزاسه ممکن است به اندازه کافی دردسرساز باشد؛ اما پیامدهای عاطفی و اجتماعی این عارضه به مراتب شدیدتر است. بر اساس نظرسنجی انجمن ملی روزاسه، اکثر بیماران مبتلا به روزاسه احساس افسردگی دارند و امید چندانی به زندگی ندارند. همچنین گفته میشود که 90 درصد از بیماران اعتماد به نفس خود را تا حد زیادی از دست میدهند. در واقع، بیش از نیمی از بیماران حتی از ارتباط چهره به چهره با دیگران نیز اجتناب میکنند.
علائم ظاهری روزاسه
نظرسنجی انجمن ملی روزاسه نشان میدهد که جوش و برآمدگی رایجترین علائم ظاهری روزاسه هستند. بر اساس این نظرسنجی، گفته میشود افرادی که با علائم ظاهری روزاسه دست و پنجه نرم میکنند، اغلب خجالتی و آرام هستند و میل کمتری به داشتن ارتباطات اجتماعی دارند. از این رو، کمتر احتمال دارد که در روابط خود به موفقیت دست یابند. در مقابل، افرادی که پوست صاف و روشن دارند، اغلب خونسرد و جذاب در نظر گرفته میشوند.
روزاسه یک بیماری مزمن است که گفته میشود بیش از 16 میلیون آمریکایی دچار آن هستند. این بیماری معمولا پس از 30 سالگی رخ میدهد و با علائمی مانند قرمز شدن گونهها، بینی، چانه یا پیشانی همراه است که همه موقتی هستند. با گذشت زمان، قرمزی صورت دائمی شده و عروق خونی کوچکتر به نظر میرسند. عدم درمان روزاسه باعث میشود که قرمزی صورت به جوش و برآمدگی تبدیل شود. در موارد حاد، به خصوص در مردان، ممکن است بینی به دلیل رشد بافت اضافی متورم شود. عارضهای که در اصطلاح پزشکی رینوفیما (rhinophyma) نامیده میشود.
درمان روزاسه باعث تقویت اعتماد به نفس میشود
خوشبختانه، تحقیقات پزشکی اخیر پرده از علل بالقوه بروز روزاسه و فرآیندهای فیزیکی درگیر در این عارضه برداشتهاند. به لطف این تحقیقات، در حال حاضر روشهای درمانی متعددی برای مقابله با علائم و نشانههای این بیماری وجود دارد که قادرند پیامدهای عاطفی ناشی از روزاسه را نیز کنترل و مدیریت کنند. درمان روزاسه به وقت و پایبندی شما نیاز دارد. اما کمک گرفتن از یک متخصص پوست روند درمان را برای شما آسانتر خواهد کرد. شما میتوانید با دنبال کردن برنامه درمانی مناسب، مراقبت از پوست، اجتناب از شیوه زندگی پرخطر و دوری از عوامل خطرزای محیطی از تشدید بیماری خود جلوگیری کنید.
در این بخش، نکاتی در راستای کاهش اثرات جسمی و روحی روزاسه مطرح شده است:
بیماران مبتلا به روزاسهای که وضعیت خود را تحت کنترل میگیرند، اغلب احساس بهتری پیدا میکنند. اگر بیدلیل دچار قرمزی پوست صورت شدید و هنوز دنبال درمان نرفتهاید، بهتر است هرچه سریعتر به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا روند تشخیص و درمان را آغاز کند.
آرایش کردن میتواند ظاهرتان را بهبود ببخشد و اعتماد به نفس از دست رفتهتان را بازیابد. شما میتوانید از پرایمرهای بدون روغن برای پوشاندن علائم ظاهری روزاسه استفاده کنید. همچنین میتوانید با زدن یک رژ لب یا سایه چشم روشنتر، حواس سایرین را از قرمزی صورت به سایر اجزای صورتتان معطوف کنید. در آخر، بهتر است از رژ گونه صورتی اجتناب کنید، چون قرمزی صورت را چند برابر خواهد کرد. سعی کنید از رژ گونه برنزه استفاده کنید تا بدون بیرون زدن قرمزی، ظاهر زیباتری پیدا کنید.
عوامل محرک روزاسه را شناسایی کرده و از آنها اجتناب کنید تا دچار عوارض بالقوه نشوید. عواملی از قبیل دمای زیاد، استرس عاطفی، بادو غذاهای پرادویه باعث تشدید علائم روزاسه در شما خواهند شد.
صداقت بهترین سیاست است؛ سعی کنید در مورد وضعیت خود صادق باشید و با دیگران درباره باورهای غلط رایج در مورد روزاسه صحبت کنید. این که مبتلایان به روزاسه معتاد به الکل هستند، همیشه عصبانی هستند یا زود خجالتزده میشوند، یک باور غلط است. شما میتوانید با صحبت کردن درباره این باورها به کاهش واکنشهای منفی و افزایش اعتماد به نفس مبتلایان کمک کنید.
منبع: خبرپو