شرکت های دانش بنیان یکی از مهمترین مراکز تولید علم و فناوری می باشد که جایگاه کشور را در زمینه های علمی و صنعتی ارتقا می دهد،اما مهمترین آسیب شرکت دانشبنیان عدم اعتماد به نفس به این مجموعه ها می باشد.
مدیرعامل تنها شرکت دانشبنیان ایران در حوزه زیردریایی با اشاره به محصولات و اختراعات این شرکت، مهمترین مشکل را “بیاعتمادی” متولیان صنعت دانست و گفت: آییننامهها و مقررات در این زمینه هیچ ایرادی ندارد؛ اما صنایع و شرکتهای نفتی به تولیدکنندگان بومی اعتماد ندارند.
سیدمیلاد فیاضی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه شرکت ما تنها شرکت دانشبنیان ایران است که در حوزه طراحی و ساخت زیردریایی فعالیت میکند، اظهار کرد: اعضای این شرکت تنها نماینده ایران در سه دوره از مسابقات جهانی رباتیک آمریکا بودهاند و به نوعی پیشکسوت حوزه رباتهای زیردریایی در ایران شناخته میشوند.
وی با بیان اینکه این شرکت طی یک سال گذشته در پارک علم و فناوری خوزستان مستقر شده است، درباره فعالیت آن تصریح کرد: هنوز سفارش ساخت به شرکت ارائه نشده، اما فعالیتها و کارهای بسیاری در حیطه خدمات مورد نیاز شرکتها و سازمانهای مختلف انجام میدهیم؛ به طور مثال شرکت خدماتی به سازمان آب و برق، شرکت ملی حفاری، شرکت ملی نفت و دیگر سازمانها و شرکتهایی که با صنعت دریا در ارتباط هستند، ارائه داده است.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان افزود: همچنین یک اختراع در زمینه شناسایی انرژیهای رادیواکتیو زیر دریا داشتهایم؛ در حال حاضر مهمترین محصول شرکت یک ربات صنعتی است که با قابلیتهای جوشکاری و برشکاری تا عمق 200 متری آب، میتواند خدمات لازم را بر حسب نیاز ارائه دهد.
فیاضی مهمترین مشکل برای توسعه صنعت رباتیک در کشور با استفاده از تولیدات داخلی را اعتماد نکردن سازمانها و متولیان صنعت به شرکتهای دانشبنیان این حوزه یا ریسکپذیر نبودن آنها دانست و گفت: صنایعی که به محصولات و خدمات شرکت نیاز دارند، حاضر هستند که از شرکتهای خارجی خریداری کنند، اما با شرکتهای داخلی وارد انعقاد قرارداد نشوند.
وی با تأکید بر اینکه علت این موضوع اعتماد در حوزه کاری است، افزود: این شرکتها به تولیدکنندگان داخلی اعتماد نمیکنند؛ البته ما اکنون با چندین سازمان قرارداد همکاری داریم که بهطور مثال یکی از این قراردادها مربوط به تعمیر و طراحی یک سنسور برای شرکت ملیحفاری است، اما در حوزه اصلی فعالیت شرکت که رباتهای زیردریایی است، از سوی شرکتهای نفتی اعتمادی برای خرید وجود ندارد.
مدیرعامل تنها شرکت دانشبنیان ایران در حوزه زیردریایی با اشاره به برگزاری چند سمینار و ارائه برای شرکتهای نفتی و صنعتی جهت آشنایی با محصولات این شرکت، تصریح کرد: با وجود استقبال آنها اما این سمینارها منجر به عقد یک قرارداد خرید نیز نشد؛ این شرکتها حتی حاضر نیستند که فناوریها و محصولات ارائهشده را در قالب طرح پژوهشی خریداری کنند تا ربات ساخته و طراحی شود و اگر برای نیاز آنها پاسخگو بود، به تولید انبوه برسد.
فیاضی با بیان اینکه شرکتهای نفتی بیشتر به تولیدکنندگان خارجی متمایل هستند، در خصوص ارائه تضمین به خریداران، گفت: این موضوع به ضمانتهای محصول ارتباطی ندارد، بلکه تنها رزومه کاری آن شرکت خارجی را ملاک قرار میدهند، هرچند که هزینهها میلیاردی باشد؛ ما معتقدیم آنچه بیشترین نقش را در این ارتباط ایفا میکند، بیاعتمادی به شرکتهای دانشبنیان است، آن هم در شرایطی که رهبر معظم انقلاب تأکید بسیاری بر حمایت از شرکتهای داخلی برای توانمندسازی اقتصاد کشور دارند.
وی همچنین با تأکید بر اینکه قوانین در این خصوص ایرادی ندارند، گفت: آییننامهها و مقررات به شرکتهای صنعتی و نفتی کاملاً این اجازه را میدهند که بتوانند از شرکتهای داخلی نیازهای خود را تأمین کنند، اما آنها اعتماد نمیکنند؛ در حالیکه هرچند این شرکت کمتر از یک سال است که در پارک علم و فناوری مستقر شده، اما 10 سال در این زمینه کار کرده است.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با اشاره به آغاز فعالیت این تیم در دانشگاه آزاد اسلامی ایذه، افزود: دانشگاه در مقاطعی برای تأمین هزینههای طراحی و ساخت رباتها تیم را حمایت میکرد، اما خیلی وقت است که از حمایتهای دانشگاه دیگر خبری نیست و با برگزاری کلاسهای آموزشی رباتیک و ارائه دیگر خدمات تخصصی هزینهها را تأمین میکنیم.
فیاضی همچنین درباره ربات صنعتی این شرکت، گفت: این دستگاه اگر تنها قابلیت فیلمبرداری یا عکسبرداری از زیر آب را داشته باشد، با قیمتی در حدود 300 تا 400 میلیون تومان عرضه میشود و اگر قابلیتهای دیگری مانند بازدید، جوشکاری و … به آن افزوده شود، قیمتی حدود یک میلیارد تومان خواهد داشت، اما شرکتهای نفتی و صنعتی تنها همین یک میلیارد تومان را پرداخت میکنند که شرکتهای خارجی برای آنها یک تست انجام دهند.
وی با اشاره به حضور این تیم در مسابقات جهانی رباتیک، تصریح کرد: دعوتنامههای بسیاری از کشورهای آمریکا، کانادا، سوئد و … برای همکاری به تیم ارسال شد؛ اما بهخاطر آنکه میخواهیم این علم بومی خوزستان باقی بماند، پیشنهاد آنها را نپذیرفتیم؛ همچنین از پارکهای علم و فناوری قزوین، یزد و تهران نیز پیشنهاداتی به شرکت ارائه شد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان درباره تأثیر بخشنامه خرید داخل و تأکید استاندار بر خرید ملزومات و نیازهای سازمانها و دستگاههای دولتی از شرکتهای داخل استان، تصریح کرد: به جرأت میتوانم بگویم تمام کالاها و محصولاتی که از خارج از استان خریداری میکنند، در خوزستان تولید میشود؛ اما موضوع اصلی اعتماد است که به شرکتهای نوپا اعتماد نمیکنند.
فیاضی خاطرنشان کرد: اکنون چند دانشگاه در کشور در حوزه رباتیک کار میکنند؛ اما همه آنها قطعات مورد نیاز خود را از شرکت ما خریداری و با همکاری این شرکت ربات خود را راهاندازی میکنند. بدون اغراق تیم ما یکی از قدیمیترین تیمهای رباتیک در خاورمیانه است، اما متأسفانه با آنکه تنها نماینده ایران در سه دوره از مسابقات جهانی بودیم، هنوز هیچ حمایتی از تیم صورت نگرفته است.
منبع/ایسنا