با برخی تغییرات در رژیم غذایی تان می توانید چربی خون خود را کاهش دهید استفاده از برخی موادغذایی در این زمینه به شما کمک خواهد کرد مصرف چای سبز ،پرهیز از مصرف تنقلات ،مصرف میوه و سبزیجات و پرهیز از مصرف غذاهای سرخ شده می توانیددر این زمینه قدم بردارید .
رژیم غذایی نامناسب، استفاده از غذاهای چرب و پرکالری، فرهنگ ناصحیح استفاده بیش از حد از غذاهای فوری (فستفودها) نظیر پیتزا، سس مایونز، فرهنگ نادرست مصرف زیاد گوشت قرمز در جامعه و زندگی کمتحرک ماشینی در کشور ما باعث شده است افراد زیادی به مشکل بالا بودن چربی و کلسترول خون یا چاقی مبتلا باشند. اولین و بهترین راه برای کاهش یا رفع این مشکل، اصلاح رژیم غذایی است. یکی از مهمترین توصیههای غذایی، کاهش مصرف گوشت قرمز و برنج و استفاده بیشتر از سبزیجاتی نظیر کلم، کرفس، هویج، کاهو، اسفناج، کدو و مصرف بیشتر غذاهای دریایی و سایر ترکیبات حاوی روغن امگا ۳ در رژیم غذایی روزانه است. اعمال تغییرات زیر در رژیم غذایی، میتواند به کاهش مقدار چربی خون کمک کند:
– به جای سرخ کردن مواد غذایی، آنها را آبپز، بخارپز و یا کباب کنید.
– مصرف شیرینی، کلوچه، کیک ، بیسکویت، چیپس، پفک، سوسیس، همبرگر، کالباس، بستنی، پیتزا، مغز، سیرابی ، میگو، خرچنگ و صدف را محدود کنید.
– در رژیم غذایی خود از سیر استفاده کنید. سیر خام یا کمی پخته شده، به میزان یک تا دو حبه در روز تاثیر مناسبی دارد. مصرف سیر همچنین میتواند علاوه بر چربی، میزان فشار خون را نیز کاهش دهد.
– مصرف سبزیجات مانند (کاهو و هویج) و میوهها مانند سیب، زردآلو، گلابی، پرتقال، لیمو، گریپ فروت و توتفرنگی را افزایش دهید.
– به طور کلی تمام مواد غذایی گیاهی مانند سبزیجات، حبوبات وغلات فاقد کلسترولاند، اما در بین آنها موادی مانند جو، کدو، شوید و سیر اثر ضد کلسترول بسیار قویتری رادارند.
– مصرف نان و غلات سبوسدار، روزانه دو عدد سیب یا پرتقال، مصرف آجیلها و مغزهای برشته نشده و فاقد نمک به ویژه بادام و گردو را افزایش دهید.
– حتما در کنار غذا، سبزی خوردن و یا سالاد تهیه شده با هویچ زیاد ، لیموترش و روغن زیتون را میل کنید.
گیاهان دارویی برای کاهش چربی خون
بیشتر گیاهان (سبزیها و میوهها) به علت فیبر و الیافی که دارند، باعث کاهش کلسترول و تریگلیسرید خون میشوند. البته تأثیر گیاهان در کاهش چربی خون یکسان نیست، بین گیاهان، سیر بیشترین قدرت را در کاهش کلسترول و تریگلیسرید خون دارد و بیش از ۱۰۰ صنعت داروسازی در دنیا از سیر، فرآوردههای دارویی تهیه کردهاند. سیر علاوه بر کاهش کلسترول و تریگلیسرید، خاصیت ضدمیکروبی و ویروسی دارد و فشارخون و قندخون را کاهش میدهد و خون را رقیق میکند.
میوه زیتون و روغن آن هم کلسترول را کاهش میدهند. مصرف برخی از روغنها نیز HDL (کلسترول خوب) را بالا و LDL (کلسترول بد) را پایین میآورد مانند روغن کنجد، ماهی و کتان. این روغنها کلسترول و تریگلیسرید خون را هم پایین میآورند.
یک قاشق غذاخوری سرکه سیب در یک لیوان آب ریخته ،قبل از ناهار و شام میل شود.
مصرف سماق همراه غذا نیز به دلیل تاثیراتی که روی صفرا دارد، میتواند تاثیرات مناسبی در پایین آوردن چربی خون داشته باشد.
مصرف روزانه چای سبز
آلبالو، گیلاس، نارنج، لیموترش و گریپ فروت نیز از میوههایی هستند که مصرفشان هم به صورت آبمیوه و هم میوه تازه چربی و کلسترول خون را کاهش میدهد. همچنین کدو حلوایی، جعفری، پیاز، جو، فلفل سبز، بادمجان و عدس نیز از جمله مواد غذایی هستند که به کاهش تریگلیسرید و کلسترول خون کمک میکنند. البته باید دقت داشته باشید، این گیاهان باید به مقدار متناسب مصرف شوند و روش طبخشان نیز مورد توجه قرار گیرد.
از طرف دیگر موارد دیگری نیز وجود دارند که باید آنها را رعایت کرد. پس برای اینکه قلبی سالم داشته باشید:
– از استرسهای خود بکاهید. سیگار را ترک کنید. اگر سیگار میکشید و کلسترول خونتان بالاست، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی در شما زیاد است.
– وزنتان را در محدوده مطلوب و ایدهآل نگه دارید.
– به طور مرتب ورزش کنید. ورزش باعث کاهش وزن و تقویت قلب میشود. بهترین راه کاهش تری گلیسیرید (چربی میان بافتی) ، پیاده روی در راهی بدون سر بالایی یا سراشیبی است. شخص در ابتدا بسیار آرام حرکت میکند و پس از ۱۰ دقیقه مقداری به سرعتش اضافه می کند، لازم است بدانید که هنگامی چربیها در حال سوخته شدن هستند که شما شروع به عرق ریختن می کنید.
با سپاس از
دکتر لیلا احرامى کار
متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی
منجیل خبر