نشانه های ابتلا به سوء هاضمه را می شناسید برای مقابله با سوء هاضمه از چه روش هایی می توانیم کمک بگیریم شایع ترین علائم سوء هاضمه می توانند نفخ ،سوزش سر دل ،بادگلو و ورم  و التهاب معده باشند سعی کنید بیشتر به خورد و خوراک خود دقت کنید و تغذیه سالمی در پیش بگیرید تا دچار مشکل نشوید.

سوءهاضمه یکی از ناراحتی‌ها و بیماری‌هایی است که از نظر پزشکی هیچ علت ارگانیک مشخصی برای آن پیدا نشده است اما مبتلایان به آن احساس ناراحتی شدید هنگام یا بعد از غذاخوردن پیدا می‌کنند.

از نظر پزشکی سوء هاضمه به احساس ناراحتی مبهم در شکم یا قفسه سینه گفته می‌شود که طی آن معده ، مری و روده کوچک فرد مبتلا درگیر می‌شود. سوء هاضمه یک درد گوارشی بدون زخم است و با علائمی چون احساس درد هنگام خوردن یا سوزش شکم ، نفخ، احساس گاز زیاد در شکم، تهوع، استفراغ خونی و ترش کردن همراه است.

هنگام داشتن علائم سوءهاضمه بهترین کار مراجعه به پزشک متخصص است که ضمن معاینه و تجویز دارو می‌توان به پیشنهاد‌های گیاه درمانگران نیز در این زمینه توجه کرد

از جمله دلایل شایع سوء هاضمه عبارتند از پرخوری، تند خوردن غذا، مصرف غذاهای چرب، مصرف زیاد کافئین، مصرف زیاد شکلات، عصبانیت و شوک عاطفی.

تمامی این موارد منجر به سوء هاضمه و بروز علائمی نظیر آروغ زدن، سوزش و درد سر دل ، نفخ و حالت تهوع می‌شوند.

علل سوء هاضمه عبارت است از :
1. تند خوردن و نجویدن
2. پرخوری
3. نه بندی کردن در اواسط غذا
4. خوردن غذاهای سنگین
5. خوردن ادویه – سرکه – چای – قهوه – شراب زیاد
6. خوردن غذاهای ناسازگار مانند خوردن چای روی غذای گوشتی چرب
7. نوشیدن آب در موقع غذا خوردن

از جمله گیاهان موثر برای درمان سوء هاضمه عبارتند از:

1- رازیانه ، تخم رازیانه
خاصیت درمانی این گیاه از زمان‌های قدیم مورد توجه بوده است. از برگ این گیاه می‌توان به عنوان دم کرده استفاده کرد. این گیاه از ترکیبات اصلی داروهای مربوط به سوء هاضمه است.

رازیانه حاوی ماده‌ای موسوم به “آنتول” است که در تحریک ترشحات معده و دستگاه گوارش نقش دارد.

رازیانه همچنین حاوی اسید اسپارتیک است که به عنوان یک ماده ضد نفخ عمل می‌کند و به همین خاطر برخی افراد عادت دارند که بعد از هر وعده غذا، دانه‌های رازیانه را بجوند.

رازیانه، از ترکیبات اصلی داروهای مربوط به سوء هاضمه است

2- نعنا
گیاه دیگری که برای مشکلات گوارشی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد، نعنا است. نعنا به عنوان درمانی موثر برای سوء هاضمه، سوزش سردل ، نفخ و درد معده و دستگاه گوارش مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گیاه مفید همچنین اشتها را تحریک می‌کند و در درمان حالت تهوع و سردرد موثر است.

نعنا به عنوان درمانی موثر برای سوء هاضمه، سوزش سردل و نفخ  مورد استفاده قرار میگیرد

  3- زنجبیل
این گیاه از 2000 سال قبل تا کنون برای درمان کلیه اختلالات هضم مورد استفاده بوده است. زنجبیل حاوی یک ماده فعال به نام “جینگرول” است که طعم گرم و تند این چاشنی را ایجاد می‌کند و خواص تحریک کننده و درمانی دارد. این چاشنی با بهبود عملکرد آنزیم‌های گوارشی به بهبود عملکرد سیستم هاضمه بدن کمک می‌کند.

زنجبیل از قدیم برای درمان کلیه اختلالات هضم مورد استفاده بوده است

4- زردچوبه
زردچوبه برای درمان درد معده، اسهال، گاز‌های روده‌ای و نفخ معده بسیار مناسب است.

زردچوبه برای درمان درد معده و سوء هاضمه بسیار موثر است

5- بادرنجبویه
این گیاه از خانواده نعنا است و از زمان‌های قدیم برای درمان استرس، بی‌خوابی، کم‌اشتهایی و تسهیل در هضم غذا استفاده می‌شده است.

بادرنجوبه گیاهی موثر برای درمان سوء هاضمه است

6- برگ کنگر
این گیاه موجب تحریک کبد و صفرا می‌شود که این دو عضو به نوبه ی خود نقش موثری در گوارش دارند.

برگ کنگر برای درمان بیماری های گوارشی موثر است

7- دارچین
دارچین به هضم مواد غذایی کمک می کند. سایر موارد مصرف این گیاه عبارتند از درمان سردرد، التهابات پوستی، اضطراب و تهوع، اسهال ، دردهای قاعدگی و نفخ.

دارچین به هضم مواد غذایی کمک می کند و سوئ هاضمه را درمان میکند

8- فلفل هندی
کمی گیج کننده به نظر می‌رسد که یک چاشنی نتیجه عکس داشته باشد. تا آنجا که تحقیقات نشان می‌دهد اغلب چاشنی‌جات موجب تحریک دستگاه گوارش می‌شوند، ولی فلفل هندی موردی استثنا به نظر می‌رسد و بر عکس ادویه‌جات تند، نقش موثری در از بین بردن نفخ، درد و حالت تهوع دارد.

فلفل هندی، نقش موثری در از بین بردن نفخ، درد و حالت تهوع دارد

9- برگ بو
گیاه بعدی برگ بو است که برای درمان سردردهای میگرنی و کاهش استرس و اضطراب کاربرد مفید دارد. به علاوه به دستگاه هاضمه هم کمک می‌کند و خاصیت سم زدایی دارد.

برگ بو، به دستگاه هاضمه هم کمک می‌کند و خاصیت سم زدایی دارد

  * نکته :
علی رغم تمامی فواید ذکر شده، مصرف این گیاهان باید به میزان مناسب و در حد متعادل باشد، به خصوص برای زنان باردار، شیرده و یا افرادی که در حال مصرف دارو هستند.

بیتوته