هرگز در دوران بارداری خود اقدام به کاهش وزن نکنید و سعی کنید به خورد و خوراک خود لطمه ای وارد نکنید و با این کار به جنینتان آسیب وارد نکنید خانم هایی که از اضافه وزن و یا چاقی رنج میبرند بهتر است یا قبل از اقدام به بارداری یا پس از زایمان وزن خود را کاهش دهند اما در طول حاملگی ریسک رژیم های لاغری را به جان نخرند.

دکتر پیام فرح‌بخش، متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی

 یک پزشک و متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی گفت: «همیشه تاکید متخصصان زنان و زایمان بر این است که خانم‌ها با وزن مناسب و BMI بین 5/18 تا 25 تصمیم به بارداری بگیرند چراکه چاقی بیش‌ازحد علاوه بر تهدید سلامت نوزاد، سلامت مادر را در بارداری هم به خطر می‌اندازد. با این حال، اگر خانمی با آنکه اضافه وزن دارد و باردار شده و قصد دارد در دوران بارداری با گرفتن رژیم، وزن خود را کاهش دهد باید بداند به هیچ‌وجه مجاز به گرفتن رژیم در دوران بارداری نیست.»

دکتر پیام فرح‌بخش، متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی و عضو هیات علمی دانشگاه با بیان این نکته گفت: «اگر خانمی با وجود اضافه وزن، باردار شده و قصد دارد در دوران بارداری با گرفتن رژیم، وزن خود را کاهش دهد باید بداند به هیچ‌وجه مجاز به گرفتن رژیم در دوران بارداری نیست چراکه این کار می‌تواند سلامت مادر و به خصوص‌ جنین را به خطر بیندازد و باید حتما تحت‌نظر یک متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی به مقدار متعادل وزن اضافه کند.»

وی افزود: اولین و مهم‌ترین نکته در رژیم بارداری این است که به هیچ‌عنوان وزن مادر باردار کم نشود حتی اگر با بی‌ام‌ای یا شاخص توده بدنی 35 یا 40 باردار شده باشد. بلکه در چنین شرایطی که خانمی با اضافه وزن وارد دوران بارداری شده، باید وزن او حتما مدیریت شود و با شیبی ملایم وزن افزایش یابد. درغیر این صورت بی‌توجهی به این مساله و افزایش وزن بیش از حد مجازی که تعیین شده، می‌تواند مادر را در معرض دیابت و فشارخون بالا قرار دهد.»

دکتر فرح‌بخش در ادامه یادآور شد خانم‌های با وزن نرمال، می‌توانند در بارداری بین 11/5 تا 16 کیلوگرم وزن اضافه کنند ولی خانم‌های چاق و دچار افزایش وزن، در طول بارداری نباید بیش از 6 تا 11 کیلوگرم وزنشان بیشتر شود.»

این پزشک و متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی تاکید کرد: «افزایش وزن در بارداری به‌گونه‌ای است که معمولا در سه ماهه اول بارداری شاهد اضافه وزن مادر باردار نیستیم و این اضافه وزن بیشتر در سه ماهه دوم و سوم بارداری اتفاق می‌افتد.»

وی در ادامه توضیح داد: «در کنار مراجعه به متخصص زنان باید زنان باردار (چه اضافه وزن داشته و چه نداشته باشند) حتما تحت‌نظر یک متخصص تغذیه باشند تا افزایش وزن دوران بارداری را به صورت کنترل شده و مدیریت شده در اختیار بگیرند تا شاهد افزایش وزن‌های عجیب و غریب و همچنین کاهش وزن در دوران بارداری نباشند. چراکه هر دوی اینها یعنی هم افزایش وزن و هم کاهش وزن، می‌تواند منجر به آسیب به مادر و هم جنین شود. در صورتی که مادر دچار کاهش وزن در دوران بارداری شود، آسیب به جنین وارد شده و رشد جنین به خوبی اتفاق نخواهد افتاد.»

دکتر فرح‌بخش درنهایت خاطرنشان کرد: «بهترین اقدام برای یک مادر قبل از بارداری، این است که وزنش در محدوده نرمال قرار بگیرد و براساس شاخص توده بدنی یا بی‌ام‌ای بین 18/5 تا 25 تصمیم به بارداری بگیرد. با این حال اگر فردی چاق است یا با وجود اضافه وزن، باردار شده، جای نگرانی نیست. اگرچه بهتر است قبل از تصمیم به بارداری وزن را به محدوده ایده‌آل نزدیک کرد ولی گاها در مواردی هم بارداری ناخواسته اتفاق می‌افتد که باید تحت‌نظر پزشک با شیبی بسیار ملایم اضافه وزن داشت تا جنین هم رشد کافی داشته باشد.»

سلامانه