چه افرادی نباید استامینوفن مصرف کنند توصیه های پزشکی و ممنوعیات مصرف این دارو را می شناسید ؟خانم های بارداری که این دارو را مصرف می کنند چه آسیب هایی به جنین خود وارد می کنند؟مضرات استفاده از استامینوفن و ژلوفن در حاملگی چگونه است ؟
✴️داروها براساس میزان احتمال بروز عارضه در دوران بارداری به پنج دسته تقسیم میشوند:
❇️گروه A و B بی خطر
❇️گروه C ضرورت و صلاح پزشک با احتیاط
❇️گروه D تنها در زمان اضطرار (مثلا وخامت حال فرد باردار) قابل مصرف اند و احتمال بروز عوارض در جنین بالاست.
❇️گروه X منع مصرف مطلق
✳️ استامینوفن و عارضه اوتیسم: مصرف استامینوفن که در گروه B قرار دارد، میتواند احتمال تولد نوزادانی که به اوتیسم و بیش فعالی مبتلا هستند را افزایش دهد. بنابراین در مورد ساده ترین داروها نیز باید کاملا محتاطانه عمل کرد. اغلب زنان باردار در طول دوران بارداری ممکن است به دردهای مختلفی مبتلا میشوند.
✳️ مسکن ها و ایجاد عارضه قلبی در جنین: این افراد باید توجه داشته باشند مصرف داروهای ضددرد (التهاب) غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن، دیکلوفناک، ایندومتاسین، ناپروکسن و سلکسیب در سه ماهه سوم بارداری بسیار خطرناک بوده و موجب کاهش حجم مایع دور جنین و همچنین بروز بعضی مشکلات در عروق قلبی جنین میشود.
✳️ آسپرین با مصرف طولانی مدت و مقادیر بالا، در گروه D قرار دارد اما مصرف آن در مقادیر کم برای پیشگیری از پرهاکلامپسی (فشار خون همراه با ادم و دفع پروتئین با ادرار در زنان باردار) رایج و تقریبا بیخطر است اما توصیه میشود مصرف آن در زمان نزدیک به زایمان قطع شود.
✳️ داروهایی مانند لوزارتان و کاپتوپریل نیز که برای کنترل فشار خون مصرف میشوند در بارداری منع مصرف دارند و برای کنترل فشار خون باید این داروها را با داروهای بیخطرتر جایگزین کرد.
✳️ کاهش رشد استخوانی جنین با تتراسایکلین: از میان آنتیبیوتیکها نیز پنیسیلینها، اریترومایسین، سفالوسپورینها (مانند سفالکسین و سفیکسیم) و نیتروفورانتوئین کاملا بیخطر هستند، اما تتراسایکلینها به علت ایجاد آسیبهای کبدی در خانمهای باردار و همچنین کاهش 40 درصدی رشد استخوانی جنین در این دوران منع مصرف دارند.
✳️ مصرف ایزوترتینوئین ها پیش از بارداری هم ممنوع: گاهی اوقات حتی مصرف دارو قبل از دوران بارداری ممکن است برای جنین مشکلآفرین باشد. به عنوان مثال خانمهایی که از داروی ایزوترتینوئین (روآکوتان، دکوتان و…) برای درمان آکنه استفاده میکنند، علاوه بر این که در طول دوران مصرف دارو نباید باردار شوند، بعد از قطع مصرف این دارو نیز باید تا یک ماه از باردار شدن خودداری کنند.
✳️ در دوران بارداری حتی به فیناستراید دست هم نزنید:دست زدن به بعضی داروها مشکل ساز است.به عنوان مثال خانمهای باردار باید علاوه بر این که از مصرف داروی فیناستراید اجتناب میکند از دست زدن به قرصهای حاوی این دارو (بویژه اگر شکسته باشند) خودداری کنند.
منبع: دکتر سلام