صورت هر فرد را می توان مهم ترین عامل در زیبایی وی بر شمرد. به همین علت باید برای حفظ زیبایی صورت کوشید. با بالا رفتن سن فرد به تدریج پوست وی پیر شده و به همین علت از زیبایی وی نیز کاسته خواهد شد که از جمله عوامل اصلی ایجاد چین ووچروک و افتادگی پوست است. روش های مختلفی برای جوانسازی پوست وجود دارد اما مناسب ترین آنها کدام است؟ با دکتر سلام همراه باشید.

 

جوانسازی صورت به 2 صورت جراحی و غیرجراحی انجام می‌شود، اما اینکه برای جوانسازی صورت باید از کدام روش استفاده کنیم بستگی به هدف ما دارد.

آیا عمل های زیبایی برای افراد سالمند خطرناک است؟

وقتی در تلویزیون یا رسانه‌ها تصویری از سالمند زیبا یا خوش‌تیپی ظاهر می‌شود، بی‌اختیار می‌گوییم خوش به حالشان، چقدر جوان مانده‌اند، انگار پیری فقط مال ماست… ولی سالمندی یک روند فیزیولوژیک است و با افزایش سن سلول‌ها خواه‌ناخواه پیرتر می‌شوند. این روند در پوست صورت و کلاژن‌ها که وظیفه آن استحکام، انعطاف‌پذیری و بازسازی دائم پوست است، اتفاق می‌افتد و فرد دچار افتادگی یا چین و چروک در پوست می‌شود.

گرچه شدت این فرآیند تحت‌تاثیر عوامل مختلفی در طول زندگی است و با رعایت نکته هایی می‌توان روند آن را به تاخیر انداخت، ولی متوقف کردن آن با علم کنونی امکانپذیر نیست و برای زیباتر شدن در دوران سالمندی باید اعمالی روی پوست انجام شود. راز جوانی پوست سالمندان را باید در جراحی‌های زیبایی و گاهی هم هنر گریم جستجو کرد. گفت‌وگوی ما را با دکتر محمدرضا قاضی سعیدی، فوق‌تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی، در همین رابطه بخوانید.

 

رایج‌ترین علت مراجعه سالمندان به جراحان پلاستیک چیست؟

علت اصلی مراجعه سالمندان به جراحان پلاستیک جوانسازی صورت است. جوانسازی صورت به 2 صورت جراحی و غیرجراحی انجام می‌شود و هدف این است که چهره بیمار چند سال جوان‌تر به نظر برسد. نتایج روش‌های بدون جراحی مانند روش‌های جراحی چشمگیر نیست، ولی مزیت‌اش این است که با کمترین دستکاری روی صورت می‌توان نتیجه نسبتا رضایتمندی برای بیمار ایجاد کرد.

 

لطفا درباره روش‌های بدون جراحی توضیح دهید.

مهم‌ترین روش تزریق ژل و بوتاکس است. ژل استانداردی که برای جوانسازی پوست سالمندان یا جوانان توصیه می‌شود، ژل قابل‌جذب اسید هیالورونیک است. ژل اسید هیالورونیک را می‌توان برای خط خنده، چین و چروک‌های نقاط مختلف صورت و به ندرت برای زیر پلک‌ها استفاده کرد. بعد از تزریق عوارض خاصی هم دیده نمی‌شود. این کار در مطب‌ها انجام می‌شود.

روش بعدی تزریق بوتاکس است که برای چین و چروک‌های پیشانی، گوشه بینی و کنار چشم، خط اخم و گاهی هم بالا بردن ابروها و به ندرت برای کنار لب و گونه از آن استفاده می‌شود. نتایج بوتاکس 5-4 روز بعد از تزریق معلوم می‌شود و اغلب اوقات برای پزشک و بیمار رضایت‌بخش است، اما ماندگاری آن بین 4 تا 6 ماه است و در صورتی که اثر آن از بین برود نیاز به تکرار است. تصور اشتباهی وجود دارد که با چند بار تزریق بوتاکس، اثر آن دائمی می‌شود، در حالی که چنین نیست و با تکرارهای مکرر تزریق، اثر دائمی ایجاد نمی‌شود.

 

و روش جراحی؟

روش جراحی، لیفت صورت است که بهترین نتایج و ماندگارترین روش برای از بین بردن افتادگی و چین و چروک‌های پوست صورت محسوب می‌شود. در این روش پلک‌‌ها و ابروها کشیده می‌شوند. بهترین سن انجام لیفت صورت، 45 تا 55 سالگی است ولی محدودیت سنی وجود ندارد و سالمندان در هر سنی که هستند، می‌توانند عمل لیفت صورت انجام دهند.

اگر از نظر عوارض بعد از عمل جراحی بخواهیم موضوع را بررسی کنیم، عوارض در خانم‌ها بسیار کمتر از آقایان دیده می‌شود، چون پوست صورت آقایان محکم‌تر به بافت‌های زیرین چسبیده و به همین دلیل عوارضی مانند خونریزی و نکروز پوست( مردن بافت)، بیشتر دیده می‌شود.

 

ماندگاری لیفت چقدر است؟

اگر عمل لیفت به خوبی انجام شود، ماندگاری حدود 10 تا 15 سال خواهد داشت. با یک لیفت خوب می‌توان ظاهر صورت بیمار را 15-10 سال جوان‌تر کرد، ولی باید به این نکته توجه داشت که جراح اصلا قصد ندارد با عمل لیفت ظاهر صورت را تغییر دهد و هدف فقط جوان‌ترسازی است.

جراحی هم طوری است که برش‌های روی پوست مشخص نمی‌شود. جراح 2 برش کوچک در جلو و پشت گوش ایجاد می‌کند و با تکنیک‌های خاص پوست، لایه‌ای از عضله را به عقب می‌کشد و تا حدودی افتادگی زیر گردن نیز اصلاح می‌شود.

 

نکته‌هایی که سالمندان قبل و بعد از عمل باید به آن توجه کنند، چیست؟

وقتی سالمندان برای انجام جراحی زیبایی مراجعه می‌کنند، قبل از عمل باید از نظر قلبی-عروقی، بیماری‌های زمینه‌ای و… بررسی شوند و در صورت مساعد بودن شرایط می‌توان بیمار را برای انجام عمل جراحی آماده کرد. بیمارانی که داروهای ضدانعقادی مانند آسپرین یا هپارین مصرف می‌کنند حتما باید یک هفته قبل و بعد از عمل دارو را با دستور پزشک قطع کنند.

بیمارانی که سیگار می‌کشند نیز باید 3-2 هفته قبل عمل و 1 ماه بعد از عمل سیگار را ترک کنند، زیرا دود سیگار احتمال بروز عوارض بعد از جراحی را زیاد می‌کند و احتمال نکروز پوست در بیماران سیگاری شایع است.

 

آیا درست است که بعد از یک سنی، بعضی از اعمال جراحی مانند جراحی پلاستیک بینی نباید انجام شود؟

همه اعمال جراحی زیبایی را در صورتی که شرایط بیمار مساعد باشد می‌توان انجام داد، حتی گاهی گفته می‌شود سالمندان نمی‌توانند جراحی زیبایی بینی انجام دهند ولی در هیچ منبع علمی محدودیت سنی ذکر نشده است. نکته مهمی که باید جراحان به آن دقت کنند این است که وقتی بیماران بعد از 35 سالگی برای جراحی زیبایی بینی مراجعه می‌کنند نباید تغییرات زیاد در شکل بینی ایجاد شود، چون هر چه سن بالاتر می‌رود، پذیرش تغییرات زیاد روی صورت از نظر روانی برای بیماران دشوارتر می‌شود. برای سالمندان که خواهان تغییر در شکل بینی هستند بهتر است فقط اشکالات واضح بینی از بین برود و شکل اصلی بینی تغییر چندانی نکند.

 

آیا عوارض بعد از عمل جراحی زیبایی در سالمندان بیشتر از جوانان است؟

به هر حال ایمنی بدن سالمندان ضعیف‌تر و احتمال عوارض نسبت به جوانان ممکن است بیشتر باشد. طبیعی است که با افزایش سن قدرت عروق و انقباضات در اثر خونریزی کمتر خواهد شد و احتمال خونریزی و خونمردگی بعد از عمل در سالمندان شایع‌تر است. همچنین قوام پوست سالمندان مانند جوانان نیست و انتظار آنها باید بعد از عمل، بجا و منطقی باشد.

هیلاری کلینتون یکی از سرشناس‌ترین سیاستمداران آمریکایی است که جراحی‌های زیبایی متعددش بارها سوژه رسانه‌های آمریکایی شده است. لیفت صورت، تزریق فیلر و پرکننده‌های صورت، جراحی افتادگی پلک، بالا کشیدن ابرو، برداشتن پوست اضافه دور چشم، لیفت گردن، لیپوساکشن و بوتاکس از جراحی‌های زیبایی است که انجامش را به او نسبت داده‌اند.

 

 

منبع: سیمرغ