يك فوق تخصص كليه گفت: مصرف بيش از حد مسكنها از جمله استامينوفن كدئين دار، نمك، روغنهاي جامد، دخانيات و بيتحركي و چاقي در بروز بيماريهاي كليوي موثر است.
مژگان جلال زاده در گفتوگو با ایسنا، با بيان اين مطلب كه ايجاد سنگ كليه در زنجان بسيار شايع است، هشدار داد: اگر فردي براي بار دوم با توليد سنگ در كليهاش مواجه شود، بايد تا پايان عمر خود در جهت پيشگيري از ايجاد مجدد سنگ، داروهاي مخصوص مصرف نمايد.
وي تصريح كرد: از آنجايي كه سنگها به بافت كليه آسيب ميزنند، در صورتي كه سنگي پس از تشكيل در بخشي از كليه باقي بماند، مايع ادرار پشت آن جمع و منجر به ايجاد عفونت ادراري ميشود و در صورت عدم درمان اين عفونت، موجب از دست رفتن كليه خواهد شد.
جلال زاده جايگزيني كليههاي از دست رفته را با دو روش پيوند كليه و دياليز امكان پذير دانست و اظهار داشت: از بين رفتن ساير ارگانها همچون قلب و كبد در صورت عدم پيوند، منجر به مرگ بيمار خواهد شد اما در كليه امكان جايگزيني با دياليز وجود دارد.
اين استاديار دانشگاه علوم پزشكي زنجان خاطرنشان كرد: در صورت انجام پيوند كليه، نياز به تضعيف سيستم ايمني فرد بيمار با داروهاي خاصي همچون كورتون مي باشد. اين داروها بسيار خطرناك هستند و در صورت عدم آگاهي و مصرف نادرست، ممكن است منجر به ايجاد عفونت و سرطانهاي متعدد و در نهايت مرگ بيمار شود.
اين يك فوق تخصص كليه سوزش، تكرر و تغيير رنگ ادرار را از جمله علائم هشدار دهنده وجود عفونت اداري عنوان كرد و ادامه داد: اختلال هوشياري، خونريزي معده، بينظميهاي قلبي، ورم در اندامها در پي تجمع آب، پوكي استخوان، تجمع آب در ريه و پيرامون قلب مي تواند در پي نارساييهاي كليوي ايجاد شود.
جلال زاده راههاي درمان و جراحي بيماريهاي كليوي را بسته به نوع و شدت بيماري متفاوت دانست و ابراز داشت: در نارساييهاي حاد كليوي، امكان درمان قطعي به وسيله داروها وجود داشته و در نارساييهاي مزمن در صورت مراجعه به موقع ميتوان پيشرفت بيماري را كنترل كرد اگرچه به طور قطع قابل پيشگيري نميباشند.
اين استاديار دانشگاه علوم پزشكي زنجان، امكان ابتلا به بيماريهاي كليوي را در هر سني امكان پذير دانست و خاطرنشان كرد: امكان ابتلا به عفونت ادراري در كودكان دختر بالاي 2 سال، بيش از پسران بوده و زنان در سنين باروري تا هنگام يائسگي مستعدتر هستند.
وي افزود: پس از سن 50 سالگي ميزان ابتلا به عفونتهاي اداري در هر دو جنس تقريباً برابر است.
اين پزشك متخصص به هزينههاي درماني بيماران كليوي اشاره و ابراز داشت: طي دو ماهه اخير مشكل هزينههاي سنگين آزمايشات بيماران پيوندي، به همت انجمن حمايت از بيماريهاي كليوي مرتفع شده است و با مراجعه به آزمايشگاه قلهك تهران، آزمايشهاي تشخيص به صورت رايگان انجام ميشود.
جلال زاده ادامه داد: آزمايشگاه بوعلي زنجان نيز 50 درصد هزينه آزمايشات مربوط به بيماران دياليزي را متقبل شده است.
وي مشكلات مربوط به دياليز را نه تنها در استان بلكه به كل كشور نسبت داد و تصريح كرد: اگرچه نسبت به دو سال گذشته، پيشرفتهاي چشمگيري در كشور حاصل شده است اما هنوز با عدم وجود برخي دستگاهها مواجهيم و يكسري از آنها نيز نياز به افزودن قطعات و بخشهاي ويژهاي دارند.
اين فوق تخصص كليه با تاكيد بر مراجعه به موقع به پزشك متخصص، توصيه كرد: افراد داراي فشار خون بالا و بيماران مبتلا به قند بايد تحت نظر متخصص كليه باشند و تجويز دارو را جدي بگيرند.
وي افزود: مصرف به اندازه مايعات به ويژه در ميان ورزشكاران و افرادي كه زياد در معرض نورخورشيد قرار گرفته و يا به هر دليل آب زيادي از بدنشان دفع ميشود، در جلوگيري از سنگ كليه موثر است.