نیاز های بشر را می توان به طور کلی به دو دسته ی اصلی و غیر اصلی تقسیم کرد ، خوردن آشامیدن یکی از اصلی ترین نیاز های هر فرد است. آب را می توان از اصلی ترین نیاز های بدن دانست چرا که کمبود آب در بدن می تواند حتی باعث مرگ فرد نیز شود.
یکی از نیازهای اساسی ما خوردن و آشامیدن است. غذا هم منبع انرژی ما است و هم می تواند به نوعی سرگرمی و لذت محسوب شود. با تمام این اوصاف غذاهای امروزی محدودیت های فراوانی دارند. چرا که بسیاری از آنها با وجود طعم لذیذ محتوی درصد نامناسبی از چربی های مضر هستند، بسیاری نیز با آن که خواص فراوان دارند، ولی به قدری بدطعم و گاهی بدبو هستند که کسی تمایلی به آنها نشان نمی دهد. یکی از مشکلات دیگری که شاید با غذاهای امروز داریم این است که برای مدت کوتاهی نیازهای بدن ما را تامین می کنند و درنتیجه هر ازگاهی باید از کارهای مهم دست بکشیم تا بتوانیم غذا بخوریم.
از طرف دیگر، برخی افراد به دلیل داشتن رژیم های گیاهخواری، قادر به مصرف بسیاری از مواد مفید حیوانی نیستند. این درحالی است که به دلیل غنی نبودن مواد گیاهی، ذخایر برخی از مواد در بدن این افراد کاهش یافته و متعاقب آن توان بدنی کمتری خواهند داشت.
در چنین شرایطی پیش بینی می شود جمعیت جهان تا سال ۲۰۵۰، به ۹ میلیارد نفربرسد، یعنی چیزی حدود دو برابر زمان حال، باید مواد غذایی و خوراک دام در دسترس باشد. متاسفانه مشکل عمده در این زمینه نبود مزارع کافی است. بنابراین در آینده با کمبود منابع غذایی روبه رو خواهیم بود.
در تمام جهان گردش مالی سالانه به منظور تامین مواد گوشتی به عنوان مواد خام اولیه، رقم بالایی بوده، به طوری که هر سال ۲۵۰ میلیارد دلار صرف تامین گوشت می شود. به علاوه این رقم درخصوص تخم مرغ و محصولات حاصل از آن، حدود ۴ تا ۸ میلیارد دلار در سال است.
منابعی برای تامین گوشت
مطمئنا در مورد رژیم گیاهخواری زیاد شنیده اید؛ افراد بسیاری هستند که به دلیل علاقه، گرایش های مذهبی و گاهی نیز به منظور افزایش سلامت خود ترجیح می دهند به جای گوشت، از غذاهای گیاهی استفاده کنند. اما همان طور که می دانید، برخی از ویتامین های مفید تنها در گوشت وجود داشته و به علاوه کمتر غذای گیاهی می تواند از نظر محتوای پروتئینی و به طور کلی ارزش غذایی با گوشت رقابت کند. با این اوصاف نیاز به غذایی داریم که بر خلاف گوشت، چربی بسیار کم داشته یا فاقد آن باشد و در کنار این مزیت بتواند میزان پروتئین و مواد مغذی دیگر مثل ویتامین ها را در حد گوشت برای بدن فراهم کند. آنچنان که در وب سایت future food آمده است، محققان معتقدند در آینده گوشت هایی تولید می شود که تمام خواص گوشت را دارد، کاملا طبیعی بوده و در گروه سبزیجات قرار می گیرد! این موضوع شاید در دنیای امروز، تا حدی عجیب و دست نیافتنی به نظر برسد ولی گام هایی در جهت تحقق آن برداشته شده است.
با وجود این، افراد نسبتا کمی فقط از گیاهان به عنوان منبع انرژی استفاده می کنند، بیشتر افراد گوشت را نیز در رژیم غذایی خود قرار داده اند. این مساله خود مبین این مطلب است که سالانه مقادیر زیادی گوشت مورد نیاز است که شاید منابع موجود جوابگوی تمام این نیاز نباشد. البته قیمت گوشت بخصوص در بسیاری از کشورهای
در حال توسعه بیش از قدرت خرید درصد زیادی از مردم معمولی است. این مسائل نگرانی هایی را در برداشته و باعث شده است دانشمندان به فکر تولید گوشت های آزمایشگاهی بیفتند.
آنها در نظر دارند گوشتی تولید کنند که تمام خواص گوشت های معمولی را داشته و علاوه بر تامین منابع مورد نیاز بشر، از نظر هزینه نیز به صرفه باشد تا تمام قشرها بتوانند به این منابع غذایی دست یابند. البته در حال حاضر مواد غذایی با این ویژگی ها در برخی از کشورها تولید شده و در دسترس افراد قرار گرفته است.
محققان ادعا می کنند با استفاده از این مواد می توان یک محصول بهتر که سالم تر و ارزان تر است و به منابع کمتری نیاز دارد و از منابع بی پایان به دست می آید، بدون این که به حیوانات آسیب برساند را به بازار معرفی کنند.
آنها تلاش می کنند در آینده، به جای کپی برداری یا شبیه سازی، گوشت های واقعی بدون کمک از گوشت های حیوانات را به دست آورند. البته در حال حاضر این مساله در حد یک فرضیه است و در مرحله تحقیق قرار دارد.
ژنتیک از جمله علومی است که روز به روز شاهد پیشرفت های گسترده ای است. با پیشرفت علم ژنتیک، انسان قادر است بسیاری از مواد موجود در دنیای پیرامون خود را تغییر دهد، غذاها نیز از این قاعده مستثنا نبوده و از آنجا که غذا یکی از نیاز های اساسی بشر است با استفاده از علم ژنتیک می توان جهشی عظیم را در آن مشاهده کرد.
آنچه درخصوص غذاهای آینده مشخص است تنوع غذایی فراوان و استفاده انسان از غذاهای مغذی با کالری کمتر بوده که با به کارگیری علومی مثل علم ژنتیک امکان پذیر شده است. جالب تر آن که غذاهای آینده می توانند خواص درمانی مشخص داشته و بیماران مختلف به جای مصرف داروهای بسیار طی یک روز، با یک رژیم غذایی مشخص درمان شوند.
برای مثال شما می توانید یک میوه ساده که به وسیله متخصصان ژنتیک دستکاری شده را میل کنید با دانستن این حقیقت که این میوه می تواند با سرطان شما مبارزه کند مسلما مصرف آن میوه به مراتب لذتبخش تر خواهد بود.
نانوتکنولوژی و غذاهای آینده
علم دیگری که به احتمال زیاد به منظور تولید غذا در آینده مورد توجه قرار می گیرد علم نانو است. بسیاری از محققان و دانشمندان این رشته باور دارند که روزی نانو غذاها حرف بسیاری برای گفتن خواهند داشت. با استفاده از این علم غذاها می توانند بسیار کوچک شده و سرشار از انرژی باشند. به این طریق دیگر لازم نیست در مسافرت ها کوله باری از مواد غذایی به دنبال داشته باشید.
پیش بینی می شود جمعیت جهان تا سال ۲۰۵۰ به ۹ میلیارد نفربرسد، متاسفانه مشکل عمده نبود مزارع کافی است. بنابراین در آینده با کمبود منابع غذایی روبه رو خواهیم بود
با غذاهای کم حجم و مغذی می توانید حتی غذای یک سال خود را حمل کرده و به این طریق حتی در فضا نیز تا مدت ها از گرسنگی در امان باشید. با استفاده از این علم، می توان در به کارگیری منابع صرفه جویی بسیار کرده و از غذاهایی استفاده شود که علاوه بر ایمنی بالا بتوانند به ترمیم بدن نیز بپردازند.
به گزارش worldfood تکنولوژی نانو می تواند در بسیاری از جنبه های صنایع غذایی به کار گرفته شود. با استفاده از پودرهای نانویی می توانیم جذب مواد غذایی را بهتر کنیم. چربی های ضدعفونت که به ذرات اتمی رنگی می چسبد و در صورت وجود مواد شیمیایی یا هر گونه میکروارگانیسمی در غذا، خود را نشان می دهد. نانو کپسول برای بالا بردن مقدار مواد غذایی مورد نیاز و استاندارد مثلا در روغن های غذایی به کار می رود. با کمک نانوتکنولوژی می توان به آزمایش های تک مولکولی برای بررسی چگونگی برخورد آنزیم های سلولی پرداخت.
نانوتکنولوژی، استفاده از مواد اتمی سلولزی را که می تواند مواد یا دارو با خود حمل کند، امکان پذیر کرده است. به کارگیری نانوسنسورهایی که در مدت زمان خاص یا در حرارت و رطوبت به طور آزاد معدوم می شوند، استفاده از نانو کپسول ها به منظور ایجاد مزه های گوناگون در غذا یا برای ارسال سم و کود و سایر مواد به طور موثرتر، استفاده از نانوکپسول هایی که بتوانند مواد دارویی را با خود به بافت های هدف معینی برسانند، به کارگیری اتم های سیلیکات آلومینیم وخاک رس و همچنین روکش های بسیار نازک برای جلوگیری از خراب شدن یا جذب اکسیژن، استفاده از نانو حفره های پلاستیکی و ذرات اتمی برای بالا بردن غلظت غذا، تمام این موارد با علم نانو ممکن شده است.
یکی از کاربردهای جالب نانو در پزشکی ارسال هورمون ها جهت رشد سریع تر به طور کنترل شده است. با ظهور تکنولوژی نانو حتی می توان با استفاده از مواد نانویی مارپیچی مواد غذایی را به سلول های معینی رساند بدون آن که در رنگ یا مزه غذا تاثیر بگذارد.
نانو سنسورهای الکتروشیمیایی می توانند با یافتن گاز اتیلن در غذاها، فساد را شناسایی کنند. استفاده از نانو کپسول برای ارسال ترکیبات چربی گیاهی به منظور جایگزینی چربی گوشت قرمزدرغذا مشکل عمده گوشت قرمز را حل می کند. استفاده از نانوسنسور برای درک موقعیت خاک و درصد رشد گیاه، امکان شناسایی مکان مناسب را برای کشت فراهم می سازد.
در نانوتکنولوژی می توان از مواد اتمی ضدمیکروب مثل ذرات نقره، منگنز و روی در غذاها استفاده کرد. حتی از نانو سنسور می توان در مقابله با ویروس و باکتری های حیوانی یا گیاهی استفاده کرد، به این طریق مسمومیت غذایی به حداقل می رسد. استفاده از نانو چیپ اطلاعاتی در بررسی مشخصات و انبارداری به کار می رود.
با به کارگیری این علم، تولید روکش های نازک تر و سبک تر و مقاوم تر در برابر حرارت مثل مواد اتمی از سیلیکات ها و نیز استفاده از ذرات اتمی خاص که مواد خاص را به صورت همگن در غذا پخش می کند، ممکن می شود.
تولید فویل های بهتر که هوا را از خود عبور می دهند، ابداع نانوکپسول برای ارسال واکسن و دارو به گیاه و ارسال ذرات اتمی یا مولکولی برای ایجاد تغییرات ژنتیکی در گیاه، همگی از کاربردهای نانوتکنولوژی است.
با آن که نانوغذا یک ایده برای تمام صنایع غذایی دنیا محسوب می شود، اما فقط گروه کوچکی از این شرکت ها که از معدود شرکت های بزرگ غربی به شمار می روند، بیشتر هزینه های تحقیق و توسعه را در این خصوص متحمل شده اند.
تکنولوژی نانو در کشوری مثل استرالیا در تولید نان به کار می رود.
در این کشور از نانو کپسول استفاده می شود تا اسیدهای چرب مثل امگا۳ را به یکی از مشهورترین مارک های نان سفید اضافه کند.
بنا به توضیح این شرکت با استفاده از همین رویه روغن ماهی را به نوعی نان با مارک تیپ تاپ در قالب کپسول اضافه می کنند تا هم ارزش غذایی نان را بالا برده و هم از انتشار بوی ماهی در نان جلوگیری کنند.
غذاهای برنامه ریزی شده
دقت کرده اید پس از این که غذایی را می خورید، به طور دقیق نمی توانید زمانی را که دوباره به غذا خوردن نیاز دارید، پیش بینی کنید؟ گاهی اوقات نیز با وجود هضم نشدن کامل غذا در بدنتان، از ترس آن که در زمان و مکانی که امکان غذا خوردن ندارید گرسنه شوید، مجبور هستید معده خود را دوباره پر کنید.
این مساله ممکن است به چاقی منجر شود و به سیستم گوارشی فشار وارد کند. از طرفی شاید کسانی که تمایلی ندارند کالری بیش از حد دریافت کنند، دقیقا بخواهند بدانند چه وقت مواد غذایی در بدن آنها به طور کامل تجزیه شده است. آیا تا به حال فکر کرده اید ای کاش می دانستید چه زمانی غذایی که خورده اید کامل جذب شده و به خوردن مجدد غذا نیاز دارید؟
شاید در آینده این خواسته نیز دست یافتنی باشد و بتوان با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته، نیمه عمر غذاهای مختلف را به دست آورده و براساس نیمه عمر هر غذا قادر به برنامه ریزی غذایی برای خود باشید. برای مثال زمان خود را تنظیم کنید تا سر یک ساعت مشخص به غذا نیاز پیدا کنید.
ضرورت تغییر سبک زندگی
سازمان بهداشت جهانی طی گزارشی که بر اساس تحقیقات دانشمندان کشورهای مختلف جهان تهیه شده در مورد مصرف مواد غذایی اعلام کرده است که عامل اصلی چاقی و بیماری های مزمن در جهان، مصرف مواد غذایی فرآوری شده است و درخواست کرده از مصرف این نوع غذاها که حاوی چربی اشباع شده و نمک و قند هستند کاسته شود، چراکه چربی اشباع شده بیشتر منشا حیوانی دارد. افزایش مصرف میوه و سبزی و داشتن تحرک جسمی بیشتر، از سوی سازمان بهداشت جهانی توصیه شده است.
در این گزارش ضمن هشدار در زمینه زیاده روی در مصرف غذاهای ناسالم تاکید شده است در آینده یک استراتژی جهانی برای کاهش بیماری های قلبی، سرطان، دیابت، چاقی و پوکی استخوان تهیه می شود.
در گزارش مذکور آمده است دانشمندان مردم جهان را ترغیب می کنند به رژیم غذایی متعادل و سالم روی آورند و از مصرف نمک، قند و چربی اشباع شده بکاهند.
آنها تغییر در سبک زندگی فعلی مردم را عاملی می دانند که باعث شده است اعضای خانواده ها برای نشستن سر یک سفره فرصت کمتری پیدا کنند و در نتیجه به مصرف غذاهای کنسرو شده روی آورند.
تولید غذا بدون نیاز به دام
پورتال «غذا ؛ گوشت آینده بدون دام» همان طور که از اسم آن برمی آید بر جایگزینی محصولات حیوانی توسط موادی که از حیوانات به دست نیامده، متمرکز است. این محصولات به دو گروه تقسیم می شوند:
گوشت گیاهی، نوشیدنی های غیر لبنی و جایگزین های تخم مرغ: این محصولات کپی یا شبیه سازی محصولات مشتق شده از حیوانات هستند. در حال حاضر طیف گسترده ای از این محصولات در بازارهای کشورهای خاصی در دسترس است و پیش بینی می شود در آینده در تمام کشورها در دسترس باشد. این محصولات با نام های «گوشت های گیاهی»، «نوشیدنی های غیرلبنی حاوی شیر» و «جایگزین های تخم مرغ» عرضه می شوند.