شاید برای شما حیرت انگیز باشد که نخستین مسافر ایرانی فضا و یکی از چهره های شاخص ناسا که به عنوان اولین زن به ایستگاه فضایی سفر کرد یک ایرانی باشد آن هم یک بانوی ایرانی به نام خانم انوشه انصاری که یکی شهرت جهانی پیدا کرده است.
«انوشه انصاری» شاید یکی از شناحتهشدهترین ایرانیهای مقیم خارج باشد که دستی در تجارت دارد و شهرتی فراوان به خاطر کسب عنوان «نخستین زن توریستفضانورد ایرانی» که به ایستگاه فضایی سفر کرده است.
وقتی حرف از جذب سرمایه و سرمایهگذار خارجی برای اقتصاد ایران میشود، حتما باید نام او را هم در فهرست مدعوین گذاشت. خانم انصاری از بنیانگذاران شرکت ارتباطات از راه دور تیتیای TTI است که ریاست هیات مدیره این شرکت را هم به عهده دارد؛ شرکتی که او و خانوادهاش در سرمایهگذاری و توسعه آن مشارکت داشتند در زمینه ارتباطات جدید، ارائه خدمات به منظور افزایش عملکرد سیستم، ارتقای بهرهوری و ایجاد فرصتهای تازه درآمدزایی کار میکند.
او علاوه بر این شرکت «پرودیا سیستمز» را راهاندازی کرده است که در زمینه خانههای هوشمند و فناوریهای رسانهای در خانهها کار میکند. خانم انصاری در سال 2000 از طرف مجله زنان کارآفرین به عنوان «زن نمونه سال» معرفی شده است و بعد از سفرش به فضا که توجه رسانهای زیادی را به خود جلب کرد و باعث شد او به عنوان نخستین زن و البته اولین ایرانی که با هزینه شخصی به فضا میرود، رکورددار شود، جایزه «انصاری ایکس» را راهاندازی کرد تا به پروژههایی که برای عمومیتر شدن سفرهای فضایی و خارجکردن آن از انحصار برخی دولتها، طراحی میشوند، کمک کند.
با این که افرادی مانند خانم انصاری با امکانات و ایدهها و علاقه خاص به ایران در دنیا کم نیستند، اما دولتها در ایران هنوز در جذب سرمایه آنها آنقدر ها موفق نبودهاند؛ به همین دلیل سوای همه کتابهایی که تاجران خارجی در مورد ایران نوشتهاند، شاید نظر ایرانیهای خارج از کشوری که چندان به ورود سرمایهشان به ایران خوشبین نیستند، اهمیتی ویژه داشته باشد.
خانم انصاری در مورد لازمههای سرمایهگذاری افرادی چون خودش در ایران به ایسنا میگوید: « از مهمترین خواستههایم این است که بتوانم آزادانه به ایران رفت و آمد کنم. اما در مورد سرمایهگذاری و کار در ایران باید این تفکیک را قائل شویم که مشکلات در مورد سرمایهگذاری در ایران در دو گروه قرار میگیرد. یک سری مشکلات مربوط به سیاستهایی است که هر کشوری دارد تا فضای سرمایهگذاری را آماده و با اعمال سیاستهای نظارتی درست، امکان سرمایهگذاری را فراهم کند. موضوع دیگر این است که در ایران در قسمت آکادمیک از نظر حضور مهندسان ظرفیت خوبی وجود دارد اما در حوزه مدیریت تجارت، کمبودهایی هست که لازمه رفع آن این است که دانشگاههای مدیریت و تجارت مکمل بخش مهندسی باشند. »
« خیلیها وارد بازار ایران میشوند و حتی به موفقیتهایی هم دست پیدا میکنند؛ اما این «دستیابی به اهدافشان خیلی بیشتر از هر جای دیگری طول میکشد.» شاید تنها دلیلی که میمانند و کارشان را ادامه میدهند این است که به کشور علاقه شخصی دارند، اگر کسی ایرانی نباشد و آن حس قوی را نسبت به ایران نداشته باشد، خیلی زود ناامید میشود . شاید کارکردن در ایران برای کسانی که اسم تجاری دارند راحتتر باشد، تا کسانی که میخواهند تازه شروع به کار کنند. خیلیها هم هستند که تجربههای خوبی نداشتهاند و سرمایهشان را از دست دادهاند، یا کسی که با آنها همکاری میکرده بعد از مدتی ناپدید شده است یا به خاطر تغییر ارزش برابری دلار و ریال مشکلاتی برایشان به وجود آمده که باعث شده ناامید شوند.»
با این وجود دولت در تلاش است تا بخشی از مشکلات سیاسی جذب سرمایه خارجی به داخل کشور را حل کند؛ البته اگر ابر و باد و مه خورشید و فلک دست به دست هم بدهند. خانم انصاری در این مورد میگوید: « امضای توافق برجام قدم مثبتی بود که در راه درست برداشته شد. با این توافق ایران به تمام دنیا گفت که «میخواهیم جزئی از جامعه بینالمللی باشیم»؛ از این به بعد خیلی مهم است که این روند ادامه پیدا کند. در میان فعالان تجاری در دنیا شوق زیادی برای ورود به بازار ایران وجود دارد؛ چرا که نیازهای زیادی در این بازار هست. من با هر کسی در نقاط مختلف دنیا صحبت میکنم میبینم که خیلیها دوست دارند وارد بازار ایران شوند. اگر این گامهای درست ادامه پیدا کند، فکر میکنم نتایج مثبتی خواهیم گرفت؛ البته من و خیلیها از نتایج انتخابات اخیر در آمریکا ناامید شدیم؛ حرفهایی که گفته میشود خیلی امیدوارکننده نیست؛ اما از آنجا که این سیستم یک دموکراسی است ما امیدوار هستیم که مجلس سنا و شورا توافقهای صورت گرفته را حفظ کنند؛ چرا که جامعه جهانی به این توافقها نیاز دارد.»
و در نهایت خانم انصاری یک توصیه برای زنان کارآفرین در ایران دارد: « من به زنانی که با وجود این همه مشکلات تلاش میکنند، میجنگند و به کار ادامه میدهند ادای احترام میکنم. می خواهم به آنها بگویم شاید بسیاری بخواهند شما باور کنید که نمیتوانید کاری انجام دهید؛ ما خیلی وقتها به حرفهایی که دیگران در موردمان میگویند باور پیدا میکنیم و خودمان قبول میکنیم که نمیتوانیم کاری انجام دهیم، در نتیجه افسرده می شویم، باید این صداهای منفی را کنار گذاشت و به تواناییهای خود امیدوار بود.»
منبع/ایسنا