خوراکی ها و مواد غذایی هستند که شاید برای بدن فایده داشته باشند اما برای کسانی که معده ی ضعیف دارند و یا از مشکلات گوارشی رنج می برند اصلا توصیه نمی شوند. در این مطلب به چند نمونه از این خوراکی ها اشاره خواهیم کرد.
شاید شما هم جزء افرادی باشید که از درد معده، آروغ زدن های مدام، نفخ معده و ناراحتی در ناحیه شکم خود خسته شده اید؛ آمار ارائه شده از طرف مرکز پیشگیری و کنترل امراض آمریکا نشان می دهد میانگین مراجعه های سالانه به مراکز پزشکی و بیمارستان ها برای حل مشکلات دستگاه گوارشی به ۴۲ میلیون نفر می رسد .
به طور معمول، غذاهای پخته شده عامل اصلی مشکلات گوارشی هستند زیرا گرما، آنزیم های طبیعی موجود در خوراکی های خام را که به هضم غذا کمک می کنند از بین می برد و باعث کاهش ۱۳ درصدی آنزیم های موجود در بدن انسان طی یک دهه می شود که این امر خود نیز موجب کهولت و پیری انسان می شود .
کسانی که از مشکل روده تحریک پذیر، سوزش سر دل، رفلاکس یا زخم معده رنج می برند، نسبت به غذاها و نوشیدنی های گوناگون واکنش های مختلف نشان می دهند؛ به عقیده متخصصان ۱۰ ماده غذایی وجود دارد که معده نسبت به آنها حساسیت نشان می دهد و می توانند مشکلات گوارشی را وخیم تر کنند .
نعناع: درحالی که قرص نعناع فواید بسیاری دارد و به حل مشکلات گوارشی کمک می کند اما در عین حال می تواند تأثیر معکوس نیز داشته باشد و علائم سوزش سر دل را تشدید کند؛ نعناع با شل کردن دریچه تحتانی مری، ماهیچه ای که در انتهای مری واقع شده و در واقع دروازه معده محسوب می شود احتمال برگشت غذا از معده به مری(رفلاکس معده)را افزایش می دهد و باعث می شود اسید معده از مری بالا برود؛ یادتان باشد هرچیزی که نعنا ع داشته باشد مثل چای آدامس و قرص نعناع همین ویژگی را دارد .
آب گاز دار یا آب میوه: در هر ۳۰ گرم از هر دو نوع نوشیدنی، سه چهارم قاشق چای خوری شکر وجود دارد؛ حتماً بارها شنیده اید که برخی افراد، دچار عدم تحمل قند موسوم به لاکتوز هستند اما عدم تحمل فروکتوز هم یکی دیگر از علل اساسی سندرم روده تحریک پذیر است .
به طور کلی ۳۰درصد بزرگسالان، دچار سوء جذب فروکتوز هستند یعنی بدن آنها کمتر از ۲۵ گرم فروکتوز (تقریبا ۶ قاشق) در هر نوبت جذب می کند، هرچه را که بدن قادر به جذب آن نیست، مثل اسفنج عمل می کند که آب را جذب روده های شما می کند و در همین حال موجب بروز عفونت در معده می شود .
لوبیا: لوبیا می تواند در روده ایجاد گاز کند زیرا شامل اولیگوساکارید است، نوعی قند مرکب شامل مولکول هایی که برای روده کوچک خیلی بزرگ هستند؛ علاوه بر این، بدن قادر نیست این قند مرکب را تجزیه کند، زیرا آنزیم کافی برای این کار ندارد، به همین دلیل در معده ایجاد اتساع می کند و سپس فرد احساس ناراحتی می کند .
بهتر است هنگام خوردن میان وعده، نوشیدنی های گرم مثل چای یا آب گرم همراه با آب لیمو میل کنید و نوشیدنی های خنک را بگذارید بین وعده های غذایی اصلی .
سوء هاضمه لزوما بر اثر ترشح فراوان اسید معده ایجاد نمی شود بلکه اغلب به دلیل کمبود آن و هضم نامناسب غذا ایجاد می شود، بخش عمده ای از گوارش مربوط به اسید معده و آنزیم های گوارشی می شود؛ آنزیم های گوارشی در دمای معینی فعالیت دارند (حدود ۳۸ درجه سانتی گراد) و نوشیدنی های یخ و انواع محصولات یخ زده می توانند مانع فعالیت آنها و موجب سوءهاضمه شوند؛ پس بهتر است هنگام خوردن میان وعده، نوشیدنی های گرم مثل چای یا آب گرم همراه با آب لیمو میل کنید و نوشیدنی های خنک را بگذارید بین وعده های غذایی اصلی .
قهوه، اسید های موجود در قهوه می توانند موجب آسیب رسیدن به جداره معده و در نتیجه تولید هیدروکلریک اسید اضافی شوند که این امر منجر به سوء هاضمه و رفلاکس معده می شود، به ویژه در کسانی که مبتلا به زخم معده یا مستعد سوزش سر معده هستند؛ شما می توانید روزی یک فنجان چای شیرین بیان را جایگزین قهوه کنی، شیرین بیان برای درمان زخم و آرام کردن معده نیز استفاده می شود .
گوجه فرنگی می تواند مری را تحریک کند، نشانه های بیماری رفلاکس اسید یا سوزش سر معده را همراه داشته باشد و حتی باعث تشدید سوزش سر معده شود، این میوه آبدار و خوشرنگ به شدت اسیدی است و ترشح اسیدهای گوارشی اضافی در معده را برمی انگیزد، در نتیجه این اسیدها می توانند به مری راه پیدا کنند، حساسیت آن را تشدید کنند یا به دیواره مری آسیب برسانند؛ خوراکی هایی که با گوجه فرنگی پخته می شوند مثل سس گوجه فرنگی، سس پیتزا و سس سالسا همه از این دسته اند .
کلم بروکلی جزء سبزی هایی است که تولید گاز کرده و افرادی را که سندرم روده تحریک پذیر دارند، دچار مشکل می کند، بروکلی در دسته بندی فیبرهای محلول جا می گیرد و فیبری است که تا رسیدن به روده بزرگ، جایی که دستگاه گوارش تولید گاز می کند، تجزیه نمی شود .
علاوه بر این، بروکلی حاوی مقدار اندکی رافینوز یا شکر حبوبات است که تجزیه آن هم تولید گاز می کند؛ این ماده در لوبیا هم یافت می شود .
لبنیات: طبق برآوردهای انجام شده ۳۰ تا ۵۰ میلیون نفر از بزرگسالان آمریکایی قادر به تحمل لاکتوز نیستند؛ انسان ها تنها گونه ای از موجودات هستند که قادرند بعد از شیر مادر باز هم شیر بخورند و بسیاری از افراد با قدم گذاشتن به دوران بزرگسالی دیگر توانایی هضم لاکتوز، (قند موجود در شیر) را ندارند .
عدم تحمل لاکتوز به کمبود آنزیم لاکتاز در بدن برمی گردد که توسط سلول های جداره روده کوچک تولید می شود، بنابراین هر لاکتوزی که هضم نمی کنید تبدیل به طعمه ای برای باکتری روده شده و موجب تولید گاز توسط باکتری می شود؛ شیر، بستنی، پنیر و محصولات لبنی که برچسب بدون لاکتوز خورده اند مشکل شما را حل می کنند؛ همین طور می توانید شیر حاوی لاکتاز مصرف کنید و پنیر های سفت، زیرا به طور طبیعی نسبت به پنیرهای نرم، لاکتوز کمتری دارند .
غذاهای بسیار چرب مثل غذاهای سرخ شده علایم رفلاکس اسید و سندرم روده تحریک پذیر را افزایش می دهند، به این علت که غذاهای چرب دیرتر در بدن تجزیه می شوند، بنابراین مدت زمان بیشتری در معده می مانند، در نتیجه بدن به طور خودکار اسید معده بیشتری برای کمک به گوارش ترشح می کند؛ به خاطر داشته باشید که به طور کلی پرخوری نیز می تواند عمل هضم غذا را به تأخیر بیندازد و باعث شود معده اسید بیشتری ترشح کند .
انسان ها تنها گونه ای از موجودات هستند که قادرند بعد از شیر مادر باز هم شیر بخورند و بسیاری از افراد با قدم گذاشتن به دوران بزرگسالی دیگر توانایی هضم لاکتوز، (قند موجود در شیر) را ندارند .
شکلات، خوراکی دوست داشتنی است که خوردنش شب و روز نمی شناسد و ثابت شده برای سلامت قلب و عروق مفید است و خطر سکته را کاهش می دهد، اما در عین حال موجب سوء هاضمه و سوزش سر دل می شود .
شکلات حاوی تئوبرومین، ترکیبی است که به طور طبیعی در بسیاری از گیاهان مثل کاکائو، چای و قهوه یافت می شود، این ترکیب قادر است ماهیچه انتهای مری را شل کند و باعث تراوش اسید معده به مری شود، شکلات همچنین حاوی کافئین است، عامل دیگری که باعث می شود معده، اسید اضافه تولید کند .
اگر ترش می کنید این چای و آدامس ممنوع
اگر نمی خواهید عفونی شوید
از قدیم توصیه کرده اند که …
نوشیدنی های یخی (همراه غذا)
دشمن محبوب زخم معده
مواظب باشید اسیدی نشوید
سالاد ممنوع برای افراد حساس
اگر آنزیم ندارید
زخم معده دارید؟ روغن غذا را کم کنید
اسید اضافه در مری