دست ها نقش بسیار مهمی را برای بدن ایفا میکنند و این نقش مهم بیشتر از 50 درصدش را مدیون انگشتان میباشد.دست و انگشتان انسان میتوانند حرکات گوناگون ارادی را به انجام برسانند و لمس میباشند.انسان بصورت عادی در هر دست و پایش 5 انگشت دارد که سر جمع 20 انگشت میباشند و انگشتان دست نقش مهمتری را در مقابل انگشتان پا ایفا مینمایند.
انگشتان دست بخصوص انگشتان چهارم و پنجم در وضعیت خم شده باقی مانده و شکل “پنجول مانندی” به خود میگیرند و تلاش برای صاف کردن انگشتان ناموفق است .
عصب اولنا یکی از سه عصب اصلی دست است . که وظیفه تأمین حس و حرکت در قسمتی از دست را برعهده دارد. عصب اولنا در ناحیه آرنج ،در سمت داخل از پشت زائده استخوانی برجستهای که در آن ناحیه قرار دارد عبور میکند .
به هر علت این عصب در داخل این ناودان تحت فشار قرار گیرد ، آزرده شده و علائمی پدیدار میشود که مشخصه این عارضه میباشد .
* تنگی در این کانال میتواند علتهای گوناگونی داشته باشد :
* تغییرات ناشی از ساییدگی و آرتروز یا کج جوش خوردگی شکستگیهای ناحیه آرنج
ذاتی یا به علت عوارض ناشی از کج جوش خوردن استخوان یا آسیب غضروف رشد در دوران کودکی
عادتی یا شغلی : اگر آرنج برای مدت طولانی به طور کامل خم بماند یا در برخی به طور مرتب خم و راست شود عصب اولنا تحریک شده و آزرده
* علایم بالینی در بی حسی انگشتان به علت گیر افتادن عصب اولنا در آرنج چیست ؟
احساس حالت خواب رفتگی ، گز گز ، مورمور یا به عبارتی سوزن سوزن شدن در انگشت کوچک ، حلقه و کناره داخلی دست
بی حسی انگشتان به علت گیر افتادن عصب اولنا در آرنج چگونه تشخیص داده میشود ؟
پزشک معالج با آگاهی و اشراف کامل به نحوه توزیع اعصاب در دست میتواند با یک معاینه دقیق اختلال در عملکرد عصب اولنا را تشخیص بدهد .انگشتان دست بخصوص انگشتان چهارم و پنجم در وضعیت خم شده باقی مانده و شکل “پنجول مانندی” به خود میگیرند و تلاش برای صاف کردن انگشتان ناموفق است .پزشک معالج در معاینه دیگری که برای تشخیص عارضه از آن بهره میبرد از فرد میخواهد آرنج خود را برای مدتی خم نگه دارد . در مواردی که هنوز عارضه خفیف بوده و حالت خواب رفتن بهصورت دایمی وجود ندارد ، با این حرکت در زمانی کمتر از شصت ثانیه در انگشتان چهارم و پنجم حالت سوزن سوزن شدن بهوجود میآید .
پزشک معالج برای معاینه ضربات خفیفی به صورت “دق” در مسیر این عصب در آرنج وارد میکند . در موارد ابتلا به این عارضه با این معاینه حالت برق گرفتگی و تیر کشیدن تا انگشتان چهارم و پنجم دست احساس میشود . با مجموعه شرح حال ، مشاهدات و معاینات به عمل آمده ، وجود اختلال در عملکرد عصب اولنا و منشأ عارضه در ناحیه آرنج تأیید میشود . جهت قطعیت تشخیص ، اثبات محل دقیق ضایعه عصبی و تعیین شدت آن ، نوار عصب و عضله به کمک میآید .بهترین روش فرا بالینی برای تشخیص و درمان این عارضه همان نوار عصبی-عضلانی است .
دکتر علیرضا مقتدری [ فلوشیپ اینترونشنال درد ]
منبع : شفا آنلاین