Dermatitis نام انگلیسی درماتیت میباشد که اگزما عبارت معروف تر آن است.اگزما یا درماتیت معنی التهاب پوست را میدهند.یکی از اختلال های پوستی شایع که در میان خانم های جوان بیشتر دیده میشود درماتیت دست میباشد که 20 تا 35 درصد از درماتیت پوست را در اختیار میگیرد.درماتیت دست چه علتی دارد و راه درمانش چیست؟

انواع، علت و درمان

درماتیت دست یک گروه از اختلالات حاد و مزمن اگزمایی بسیار شایع است که نواحی پشت و روی پوست دست را درگیر میکند.

درماتیت دست به نام اگزما نیز شناخته میشود که باید آن را درمان نمود و به جوان سازی پوست دست و شادابی آن کمک کرد.

چه کسانی به درماتیت دست مبتلا میشوند ؟

درماتیت دست یک اختلال پوستی شایع (خصوصا در بین خانمهای جوان) است که ۲۰ تا ۳۵ درصد از موارد درماتیت پوستی را به خود ختصاص میدهد. این مشکل ممکن است در هر سنی از جمله خردسالی، بروز کند. این مشکل خصوصا در بین افرادی که سابقهی ابتلا به اگزمای آتوپیک را دارند، بیشتر شایع است.

* درماتیت دست همچنین در بین کارکنان مشاغل خاصی، بیشتر شایع است، از جمله کارهایی مانند تمیزکاری، پذیرایی، فلزکاری، آرایش مو، مراقبتهای بهداشتی و کار مکانیکی. علت این امر، این است که در این مشاغل دست فرد با مواد محرک پوست تماس پیدا میکند. البته، آلرژی به برخی مواد خاص نیز میتواند باعث درماتیت پوست دست شود.

علت بروز درماتیت دست چیست ؟

درماتیت یا اگزمای دست معمولا بر اثر ترکیبی از عوامل ایجاد میشود، از جمله :
ژنتیک و عوامل ناشناخته ( درماتیت دست ارثی )
آسیب ( درماتیت تماسی تحریکی )
واکنش سیستم ایمنی بدن ( درماتیت تماسی آلرژیک )
اگزما یا درماتیت دست که معمولا به علت انجام کار خاصی ایجاد میشود و با انجام آن کار شدت مییابد،درماتیت شغلی نامیده میشود.

* محرکهای پوستی که میتوانند باعث اگزما شوند عبارتند از: آب، پاک کنندهها، حلالها، مواد اسیدی، مواد قلیایی، سرما، گرما و سایش. این عوامل باعث آسیب به لایهی شاخی پوست (اِستراتوم کورنِئوم) میشود و سلولهای چربی روی سطح پوست را از بین میبرد و در نتیجه عملکرد این لایهی محافظ پوست را دچار اختلال میکند. از دست دادن آب بدن و التهاب نیز موجب صدمهی بیشتر به لایهی محافظ، روی سطح پوست میشود.

* آلرژی تماسی در واقع نوعی یک واکنش حساسیتی تاخیری است که موجب قرار گرفتن سلولها در فاز برانگیختگی و فاز حافظه میشود و در نتیجه لنفوسیتهای T، تحریک شده و مادهی سیتوکسین ترشح میشود.

علائم بالینی درماتیت دست چیست ؟

درماتیت دست ممکن است روی پوست کف دست یا پشت دست یا هر دو ایجاد شود. قسمتی از پوست که دچار درماتیت شده معمولا خارش زیاد دارد، اغلب میسوزد و گاهی اوقات نیز دردناک است. این عارضه دارای فازهای مختلفی از جمله حاد، عود مجدد و مزمن است.

درماتیت حاد دست با علائم زیر بروز میکند :

لکه، جوش یا پلاکهای قرمز رنگ
تورم
تاول و ترشح مایع از پوست
ترک حوردن پوست

درماتیت مزمن با علائم زیر مشخص میشود:

خشکی و پوسته پوسته شدن

چرمی شدن پوست (ضخیم شدن پوست بر اثر خارش)

درماتیت دست دارای علل و علائم بالینی مختلفی میباشد.

درماتیت آتوپیک
درماتیت آتوپیک دست براثر ضعف بنیادی در عملکرد لایهی محافظ پوست، ایجاد میشود و بر اثر تماس با محرکهای پوستی نیز تحریک میشود. درماتیت آتوپیک ممکن است کف دست یا پشت هر دو دست را درگیر کند. این درماتیت ممکن است به شکل اگزماهای پوستی قرصی شکل باشد. احتمال بروز اگزما در سایر نقاط بدن مانند پاها، ساعد و بازوها و محلهای خم شدن و تاخوردگی پوست در بدن، وجود دارد.

درماتیت نومولار
درماتیت نومولار که با نامهای درماتیت دیسکی یا سکهای نیز شناخته میشود، اغلب پوست پشت دست و انگشتان را درگیر میکند و نواحی از پوست که دچار اگزما شده اند به صورت مدور و با مرز مشخص هستند. سایر قسمتهای بدن ممکن است درگیر بشوند یا نشوند.

درماتیت تاولی یا DYSHIDROTIC
درماتیت Dyshidrotic که با نامهای pompholyx و cheiropompholyx نیز شناخته میشود موجب تشکیل تاولهایی به رنگ پوست در کف و کنارههای دست شده که به شدت خارش دارند. علائم مشابه با علائم دست، معمولا در کف پاها نیز ایجاد میشود. احتمال آن وجود دارد که این نوع درماتیت بر اثر تحریک پوستی ناشی از فشار روانی و عرق کردن زیاد، ایجاد شود.

منبع : شفا آنلاین