آشنایی با اثرات آلودگی هوا
براساس گزارش CNN، این وضعیت با وجود تلاشهایی که در زمینه مهار آن انجام شده، به نقطه اوج خود رسیدهاست و به گفته سومیتا کاتری قائممقام مرکز آسم در کلینیک کلیولند، باوجود اینکه مردم راههای زیادی را به اجرا گذاشتهاند، آلودگی هوا همچنان مشکلی جدی به شمار میرود.
آلودگی هوا در هفتههای اخیر گریبان شهرهای مختلفی از جمله سیدنی، لندن، پاریس و تهران را گفتهاست و باعق تعطیلی مدارس در بسیاری از شهرهای بزرگ به ویژه شهرهای چین شدهاست. این معضل در سرتاسر جهان موجب مرگ یک نفر از هر 9 نفر میشود. این آمار توسط کمپینی وابسته به سازمان جهانی بهداشت فراهم شدهاست که اطلاعاتی را درباره چگونگی تاثیر آلودگی هوا بر سلامت و میزان مرگ و میر انسانها در کشورها و شهرهای جهان فراهم میآورد. براساس این آمار سالانه یک میلیون نفر در اثر ابتلا به بیماریهای مرتبط با آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند.
اگرچه کشورهای مختلف برای رفع این معضل سیاستهای مختلفی را در پیش گرفتهاند، اما آژانس محافظت از محیطزیست در آمریکا راهکارهایی را نیز برای افراد پیشنهاد دادهاست تا انسانها بتوانند محیط اطراف خود را قابل تنفس سازند.
شاخص آلودگی هوا با بررسی پنج نوع آلاینده به دست میآید: اوزون، ذرات معلق، مونوکسید کربن، دیاکسید سولفور و دیاکسید نیتروژن. محدوده این شاخص از صفر تا 500 است و امتیاز 150 برای همه ناسالم و امتیاز 300 خطرناک توصیف میشود.
در چنین شرایطی میتوان با به کاربستن این راهکارها هوای تمیزتری را تنفس کرد:
در خانه بمانید
درصورت امکان، درخانه یا در محیطهای سرپوشیده ماندن یکی از بهترین شیوهها برای کاهش ورود آلایندهها به درون ریهها است. بسته نگه داشتن پنجرهها و استفاده از سیستمهای تهویه هوا بسیار تاثیرگذار است و افرادی که سیستم تهویه ندارند، میتوانند از سیستم تصفیه هوا استفاده کنند.
آشنایی با تاثیرات آلودگی هوا بر کیفیت هوای محیطهای داخلی
هفته گذشته رسانههای دولتی چین اعلام کردند مقامات آموزشی در این کشور سیستمهای تصفیه هوا را به عنوان یک استاندارد در مدارس این کشور به کار خواهندبرد تا دانشآموزان کمتر در معرض گازهای سمی و ذرات مخرب قرار گیرند.این فناوری میتواند آلایندههای داخلی و خارجی ، از دود اگزوز گرفته تا گرده گلها و دیگر عوامل آلرژیزا را فیلتر کند. بررسیها نشان دادهاند استفاده از چنین سیستمی میتواند 70 درصد از مقدار ذرات کوچکتر از 0.3 میکرون را کاهش دهد. ذرات آلاینده کوچکتر از 2.5 میکرون ذراتی بسیار مضر به شمار میروند که در هوا قابل مشاهده نیستند.
انتخاب ماسکهای مناسب
تجهیزات محافظت شخصی از جمله ماسکهای صورت میتواند کارایی فراوان داشتهباشد، به ویژه در فضای خارجی و در زمانهایی که خروج از خانه اجتنابناپذیر است. همچنین استفاده از مسیرهای کم خودرو،برای مثال خیابانهای تردد ممنوع و عبور از میان پارکها میتواند از قرارگیری در معرض آلودگی بکاهد.
ماسکهای کاغذی ویژه مسدود ساختن ذرات بزرگ هستند و این درحالی است که ذرات ریز بیشترین تهدید را متوجه انسانها میسازند و ماسکهای کاغذی در برابر این ذرات کوچک هیچ دفاعی ندارند. تاثیرگذارترین ماسکها برای آلودگی ماسکهای صنعتی هستند. این ماسکها که به N-95 و P-100 شهرت دارند معمولا برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای واگیردار توسط پزشکان مورد استفاده قرار میگیرند.
پاکسازی منزل
تمیز نگه داشتن خانهها و از بین بردن آلایندههای موجود در خانه میتواند خطر بیماری را از افراد دور کند. استفاده از جاروهای نمدار برای تمیز کردن خانهها از گرد و غبار و عدم استفاده از فرش یا موکت در خانه از جمله راهکارهای کاهش ذرات معلق در محیط خانه است زیرا به این شکل ذراتی که سیستم تهویه یا تصفیه درتلاش برای نابودی آنها هستند به حرکت در نمیآیند. عدم استفاده از جاروبرقیهایی که به فیلتر مجهز نیستند نیز میتواند به پخش نشدن آلایندها در فضا کمک کند و همچنین به افراد توصیه شده تا در اتاقهای تمیز و کم در و پنجره بخوابند تا کمتر در معرض ذرات معلق هوا قرار گیرند.
بهداشت فردی
تعویض لباسها و دوش گرفتن پس از ورود به منزل میتواند روند تاثیرگذاری آلایندههایی که روی بدن و لباس فرد نشستهاند را متوقف سازد. ذرات آلاینده مانند اوزون و مونوکسید کربن بر بدن تاثیری التهابی دارند و میتوانند عوارض طولانیمدتی بر سلامت فرد باقی بگذارند.
باوجود این راهکارها، محققان معتقدند اصلیترین شیوه برای متوقفسازی آلودگی در شهرهای بزرگ، حل کردن ریشهای این معضل از طریق سیاستگذاریهای جدید توسط مقامات شهرها و کشورها است. کشورها باید با پاینبند ماندن به تعهدات خود،استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی و همچنین کاهش یا متوقفسازی استفاده از سوختهای دیزلی به مهار ریشهای این مشکل بپردازند.
همشهری آنلاین