با افزایش سن و رسیدن به دوره میانسالی و کهنسالی انرژی بدن کاهش می یابد و مقاومت بدن نسبت به مبارزه به بیماری های کم می شود به همین خاطر افراد کهنسال باید نسبت به تحرک و ورزش کردن بیش از بیش تلاش کنند تا با ورزش ایمنی بدن خود را برای مقابله با بیماری ها افزایش دهند.
یک پژوهش جدید نشان میدهد که برای افراد میانسال و مسن، عدم تحرک و ورزش نکردن مهمتر از با عوامل ژنتیکی بوده و آنها را مستعد بیماری زوال عقل میکند.
به گزارش ایسنا به نقل از مدیکال نیوز تودی، در سراسر جهان، حدود 47.5 میلیون نفر مبتلا به زوال عقل زندگی میکنند که این رقم تا سال 2030، افزایش یافته و به حدود 75.6 خواهد رسید.
بیماری آلزایمر رایج ترین شکل زوال عقل بوده و در حدود 60 تا 80 درصد از تمام موارد را شامل میشود .در ایالات متحده به تنهایی حدود 5.4 میلیون نفر به این بیماری مبتلا هستند.
یکی از بزرگترین عوامل خطر برای بیماری آلزایمر ژن آپولیپوپروتئین APOE e4 است .به گزارش انجمن آلزایمر، بزرگسالانی که دارای یک کپی از ژن APOE e4 هستند، سه برابر بیشتر از سایرینی که این ژن را ندارند به بیماری دچار میشوند.
در حالی که کسانی که دو کپی از این ژن را دارند 8 تا 12 برابر بیشتر احتمال ابتلا به آلزایمر دارند.
با این حال، محققان این پژوهش جدید از جمله جنیفر هیس، استادیار گروه حرکت شناسی در دانشگاه مک مستر کانادا نشان میدهند که خطر ابتلا به زوال عقل در افراد مسن کم تحرک بسیار بیشتر است.
یک پژوهش که در سال 2015 در Journal of Aging and Physical Activity منتشر شده نشان میدهد که بزرگسالان 60 سال و بالاتر حدود 9.4 ساعت از روز خود را در بیتحرکی به سر میبرند که این رقم حدودا معادل 65 تا 80 درصد از ساعات بیداری روز آنها است.
در این مطالعه، هیس و همکارانش شروع به بررسی ارتباط بین فعالیت فیزیکی و خطر زوال عقل در میان افراد مسنی که دارای ژن APOE e4 و فاقد آن هستند کردند.
محققان با تجزیه و تحلیل فعالیت فیزیکی و توسعه زوال عقل 1646 فرد مسن به این یافتهها دست یافتند.
تمام شرکت کنندگان در زمان شروع پژوهش فاقد بیماری زوال عقل بوده و تا پنج سال بعد نیز دنبال شده و بر وضعیت آنها نظارت شد.
محققان دریافتند در میان افرادی که دارای ژن APOE e4 نیستند، کسانی که ورزش تحرکی نداشته و ورزش نمیکنند بیشتر از آنها که ورزش میکنند در معرض خطر ابتلا به زوال عقل قرار دارند.
این در صورتی است که برای افرادی با ژن APOE E4 ، تفاوت قابل توجهی در ابتلا به زوال عقل چه در صورت داشتن تحرک و چه در صورت کم تحرکی وجود نداشت.
به گفته محققان، این یافتهها نشان میدهد که عدم تحرک و ورزش برای توسعه زوال عقل خطرناک تر از داشتن ژن APOE e4 است.
البته این نمیتواند خبر بدی برای افراد مسن باشد و باعث ترس آنها شود چرا که نتایج مطالعه نشان میدهد که افزایش فعالیت بدنی میتواند از افرادی که دارای ژن APOE e4 نیستند در برابر توسعه زوال عقل محافظت کند.
در نهایت این پژوهش نشان دهنده این است که سبک زندگی افراد و نوع فعالیت آنها بر مغز آنها تاثیر بسزایی خواهد داشت.
این پژوهش در Journal of Alzheimer’s Disease. به چاپ رسیده است.
منبع/ایسنا