24

مطالب و موضوعات بسیار گشترده ای در رابطه با کم کردن وزن و لاغری وجود دارد که بسیاری از آنها بی پایه و اساس بوده و بسیاری دیگر نیز پایه و اساس علمی داشته است. شاید شما نیز در رابطه با درمان چاقی با مواد غذایی تند چیز هایی شنیده باشید.

 

نتایج مطالعات جدید می تواند همه آدم هایی را که دچار اضافه وزن هستند و می خواهند لاغر شوند خوشحال کند.شاید آنها خیلی راحت بتوانند با پیاز، فلفل و هرچیزی که غذاهایشان را تند کند، کمتر غذا بخورند و در نتیجه لاغر شوند اما آیا این واقعا کلید مشکل جهانی چاقی است؟

 

 

 

راه های اصلی و فرعی

 

تقریبا هر روز می توانید در لابه لای اخبار، نکته های جدیدی را در مورد شیوه های لاغری، مبارزه با چاقی و رسیدن به وزن ایده آل پیدا کنید. البته اصلی ترین راه حل ها طی زمان فرق نکرده اند: کمتر بخورید، بیشتر ورزش کنید، از برخی گروه های غذایی خاص بیشتر بخورید و از برخی دیگر کمتر، سالاد بیشتر بخورید، تعداد وعده های غذایی تان را بیشتر کنید و حجم کلی غذایی که می خورید را پایین بیاورید، هر لقمه را بارها بجوید، لقمه هایتان را کوچک کنید، تا می توانید آب بنوشید و …

اما برخی نکات هم هستند که معمولا در میان اصول کلی جایی ندارند اما شاید بتوانند برای خیلی از کسانی که به دنبال کاستن اضافه وزنشان هستند مفید باشند.

 

 

غذاهای هندی محبوب تر می شوند؟

 

مطالعات اخیری که در هلند، روی تعداد زیادی از افراد و طی چند سال انجام شده، نشان داده رابطه ای میان طعم و مزه غذاها و مقدار غذایی که خورده می شود، وجود دارد. خب، احتمالا فکر می کنید این نکته چیز جدیدی است و طبیعی است که هر چه غذا خوشمزه تر باشد، انسان را بیشتر به سمت خودش می کشاند و طبیعی است که احتمال پرخوری با آن بیشتر باشد، اما مسئله این نیست. مسئله این است که مطالعات هلندی ها نشان داده که برخی طعم های خاص از جمله طعم و مزه تند، می تواند باعث لقمه های کوچک تر و در نتیجه کمتر غذا خوردن شود. در واقع این مطالعات مدعی است که غذاهای تند را در لقمه های کوچک تر می خورید و زودتر هم احساس سیری خواهید کرد. نتایج این تحقیقات نشان می دهد که می توان از بوها و طعم های مختلف برای کوچک کردن لقمه های انسان ها استفاده کرد.

 

 

یک اتفاق بزرگ

 

دکتر هانس ویلی کریستینسن، متخصص تغذیه و استاد ارشد دانشگاه سلطنتی هلند که در تحقیقات اخیر حضور داشته، می گوید: « این یک کشف بزرگ است؛ یک جهش بزرگ علمی.» وی که به همراه ۱۷ پزشک، پرستار و متخصص تغذیه در این مطالعات حاضر بوده، می افزاید: «اصلی ترین نتیجه ای که در این تحقیقات به دست آمده این است که غذاهای تند که طعم و بوی تندی دارند، می توانند باعث کوچک شدن لقمه های هر فرد شده و او را زودتر سیر کند، اما این موضوع در تضاد با برخی عقاید سنتی بسیار ریشه دار قرار می گیرد. برخی از غذاهایی که به غذاهای لاغری شهرت دارند در این گروه از طعم ها و مزه ها جای نمی گیرند.»

 

 

هم بو مهم است و هم مزه

 

در یکی از بخش های این مطالعه، دانشمندان یک دسر ترکیبی از کیک، بستنی و وانیل را، که ۴۹ نفر شرکت کننده همگی طعم آن را قبلا امتحان کرده و بسیار پسندیده بودند با سس های مختلف که طعم و بوی متفاوتی داشتند، روبه روی همان گروه گذاشتند. در نهایت مشخص شد هرقدر طعم و بوی سس این دسر تندتر بود، میزانی که افراد از آن می خوردند هم کمتر می شد. دکتر کریستینسن در این باره می گوید: «ما به دو صورت این امتحان را انجام دادیم؛ دفعه اول، یک فرد غریبه برای هر فرد میزانی از دسر را می کشید و افراد هر وقت فکر می کردند کافی است دکمه ای را فشار می دادند و دفعه دوم خود افراد می توانستند از داخل ظرف دسر را بکشند. در هر دو دفعه افراد ابتدا با بوی سس ها در تماس قرار می گرفتند، نتیجه مطالعه این بود که هرقدر بوی سس ها تندتر می شد، افراد کمتر دسر می کشیدند و جالب اینکه هرقدر طعم دسر تندتر بود، میزان خوردن آن بخش کشیده شده هم کمتر و کمتر می شد. در واقع این بخش نشان می دهد که در چه اندازه خوردن، هم بوی غذا اهمیت دارد و هم طعم آن.»

 

 

بویی که ۱۰درصد شما را لاغر می کند

 

گروه تحقیقاتی هلند، که در شهرهای آمستردام و اوترخت این کشور این مطالعه را انجام داده بودند، به این نتیجه رسیدند که تندتر کردن طعم و بوی غذاها می تواند ۵ تا ۱۰درصد از حجم غذای مصرفی و میزان کالری مصرفی شما بکاهد.

 

در واقع این تایید همان نظریه هایی است که به طور سنتی اعتقاد دارند که غذاهای تند هندی و نیز سیر و پیاز، می توانند باعث لاغری شوند.

 

نتایج این تحقیقات مورد توجه بسیاری از پزشکان قرار گرفته است و شاید در آینده به راحتی متوجه شوید که غذاهای تند و تیز با بوی تند به اصلی ترین غذاهای انسان های جهان بدل شود، اما در این میان برخی پزشکان درباره نتایج این تحقیقات ابراز شک و تردید کرده اند. دکتر ویس پلانتی، متخصص تغذیه از آکادمی ملی آکسفورد در این باره می گوید: «چاقی، لاغری و کاهش وزن مسائلی چندمتغیری هستند، یعنی نمی توان بدون در نظر گرفتن میزان متابولیسم هر انسان، میزان سیری و گرسنگی او و… صرفا نتیجه گرفت که تند بودن طعم و بوی غذا می تواند در میزان غذا خوردن همه انسان ها تاثیر بگذارد. در ضمن شما نمی توانید خیلی راحت بگویید با کم شدن لقمه ها، کمتر می خورید و زودتر لاغر می شوید. شاید بلافاصله پس از کمتر خوردن این دسر، سراغ غذاهای دیگر بروید و اصلا به این فکر کنید که آیا می توانید همه غذاها را به شکل تند سرو کرد؟»

 

 

هشت کف دست غذا بخورید

 

دورا ولش، مدیر مرکز تحقیقات و مطالعات تغذیه ای «نوتری هال» هم می گوید: «بهترین راه کنترل غذا خوردن، کنترل وعده های غذایی است. باید بدانید که وعده های اصلی غذایی باید به اندازه ۲ دست شما یعنی تقریبا معادل اندازه معده تان باشد. طی روز هم دو میان وعده بخورید که هر کدام از آنها اندازه یک دست مشت کرده شما باشند. در واقع برای راحتی کار می توانید به این فکر کنید که طی روز باید ۸ کف دست غذا بخورید، ۶ کف دست در سه وعده اصلی و دو کف دست در دو میان وعده.» دکتر ولش می گوید: «قطعا اگر به اندازه بخورید و غذاهای سالم میل کنید، می توانید تندرست باشید. حالا اگر می خواهید وزن کم کنید یا دچار چاقی هستید، می توانید از راه های مختلف استفاده کنید که یکی از آنها همین استفاده از غذاهای تند است، اما فراموش نکنید که به دست آوردن وزن متناسب و سالم غذا خوردن صرفا با رعایت یک نکته ممکن نمی شود.»