قطعاً یکی از هیجانی ترین و بهترین دوران زندگی هر خانمی دوران بارداری آن میباشد که هیچکس و هیچ چیز قادر نیست از این هیجان و احساس زیبا کم بنماید ولی در این دوران حساس ناراحتی های بوجود می آید که خانم باردار را آزار میدهند.یکی از این ناراحتی ها بروز بیماری یبوست میباشد که گاهی اوقات بواسیر(هموروئید) هم دنبال کننده آن است.
یبوست مشکلی شایع در حاملگی است و حداقل نیمی از زنان حامله دچار آن می شوند. این مشکل ناشی از فشار رحم در حال بزرگ شدن بر روی رکتوم (راست روده – قسمت انتهایی روده بزرگ که به مقعد ختم می شود) و اثر هورمون های حاملگی که باعث کاهش انتقال غذا در دستگاه گوارش می شوند است. قرص آهن می توانند یبوست را بدتر کند.
دلایل زیادی باعث بروز این بیماری در خانم باردار می شود که در متن زیر به برخی از آنها اشاره کرده ایم.
◉ هورمون ها
تغییرات هورمونی در دوران بارداری، به خصوص در ماه های آخر، شل شدن برخی ماهیچه ها مانند ماهیچه ها یا عضله هایی که باعث فشارآوردن به غذاها به سمت دستگاه گوارش می شود، را در پی دارد.
این کار باعث انتقال سریع غذاها به سمت روده می شود و در نتیجه خانم باردار این مشکل را پیدا می کند.
◉ کم آبی
اگر از حالت تهوع در ماه های اولیه بارداری رنج می برید، باید مقدار تعیین شده ای غذا و نوشیدنی برای حرکت روده هایتان بخورید.
اگر باز هم حالت تهوع ادامه داشت، احتمالا به دلیل عملکرد غلط روده ها و دفع سخت مدفوع یا همان دچارشدن به یبوست است که به دلیل کم آبی بدن، باعث ادامه دار شدن حالت تهوع می شود.
◉ قرص آهن
مکمل آهن یکی دیگر از مواردی است که باعث ایجاد یبوست در دوران بارداری می شود.
مکمل آهن گاهی در روند هضم غذا مشکل ایجاد می کند.
بخشی از این آهن از جریان خون خارج می شود و برخی هم به سمت روده ها می رود و در ترکیب با سایر مواد، باعث حالت سفتی در شکم می شود.
◉ درمان در بارداری و شیردهی
پزشکان برای حل مشکل یبوست در این دوران توصیه می کنند که بیشتر آب بنوشید چون به حرکت روده ها کمک می کند.
اگر در دوران بارداری دچار یبوست شدید، سعی کنید پوست میوه را جدا نکنید، چون پوست میوه ها سرشار از فیبر هستند و در نتیجه به افزایش سرعت حرکت غذاها به سمت روده و اجابت مزاج شما کمک می کنند. البته میوه را کاملا با آب و کمی مایع ظرفشویی بشویید.
روشهای ایمنی برای درمان یبوست در حاملگی وجود دارد که هیچ گونه خطری برای مادر یا نوزاد ندارد. پزشک عمومی در ابتدا از مادر میخواهد تا فیبر و مایعات بیشتری مصرف کند و ورزش ملایم انجام دهد.
اما اگر تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی تأثیرگذار نبود، ملین برای دفع منظم و آسان مدفوع تجویز میشود. مصرف اکثر ملینها برای بانوان باردار بدون خطر است، چون آنها توسط دستگاه گوارش جذب نمیشوند. بنابراین این داروها اثر جانبی بر روی نوزاد نخواهند داشت.پزشکان بدون مرز
منبع : شفا آنلاین