از خواص و مزایای استفاده از گیاه شاتره چه میزان اطلاع دارید این گیاه برای درمان چه بیماری هایی مفید است می خواهیم به بررسی فایده های درمانی این گیاه در این مطلب بپردازیم متخصصین طب سنتی در چه زمینه هایی از این گیاه استفاده می کنند .

۱- شاتره گیاهی است علفی به ارتفاع ۸۰ سانتی‌متر که در مزارع، باغ‌ها و زمین‌های کشاورزی به حالت خودرو می‌روید.

۲- قسمت مورد استفاده شاتره تمام قسمت‌های هوایی آن است.

۳- این گیاه در طب سنتی، برای درمان اگزما و دیگر بیماری‌های پوستی به کار می‌رفته؛ همچنین به عنوان ملین و مدر مصرف می‌شده است.

۴- در دهه گذشته، این گیاه دوباره مورد توجه قرار گرفت؛ زیرا بنا به گزارش‌هایی، به احتمال زیاد عصاره آن در بهبود بیماری‌های سیستم قلبی-عروقی و دستگاه کبدی صفراوی مؤثر است.

۵- از نظر داروشناختی، شاتره صفراآور است. آلکالوئید پروتوپین موجود در شاتره می‌تواند در مواردی باعث کاهش صفرا شود. شاتره همچنین در مشکلات قلبی-عروقی مصرف می‌شود.

۶- در طب عوام از شاتره به عنوان ادرارآور، مسهل و جهت رفع مشکلات پوستی، از جمله اگزما استفاده می‌شود. اثر اخیر را مربوط به وجود اسیدفوماریک در آن می دانند. اسیدفوماریک امروزه به شکل سنتزی تهیه و در بعضی از فرمولاسیون‌های پوستی نظیر داروهای پسوریازیس مصرف می‌شود.

۷- مصرف مقدار عادی و دارویی شاتره عوارض جانبی ندارد؛ ولی مصرف مقادیر بسیار زیاد به دلیل وجود آلکالوئیدهای ذکرشده ممکن است باعث لرز، تشنج و مرگ شود.

۸- تاکنون در زمینه مصرف شاتره در دوران بارداری و شیردهی مطالعه‌ای صورت نگرفته است؛ بنابراین بهتر است در این دوران مصرف نشود.

۹- توصیه می‌شود دم کرده شاتره را گرما‌گرم مصرف کنید؛ چون ممکن است با سرد شدن، مواد مؤثر رسوب کنند

. ۱۰- در بسیاری از موارد دیده شده که برای به دست آوردن اثرات مذکور شاتره از عرق شاتره موجود در بازار استفاده می‌کنند. عرق شاتره مقدار بسیار ناچیزی اسانس دارد و مواد مؤثر اصلی در آن اصلا وجود ندارد. بنابراین دارای خواص اصلی شاتره نیست. بهتر است از محل‌های قابل اطمینان عرق آن را تهیه نمایید.

۱۱- برای مشکلات کبدی، صفراوی و پوستی باید از دم‌کرده آن استفاده کرد و در این موارد عرق آن بی‌تأثیر است.

سلامتیسم