سرطان پستان از کجا آغاز می شود؟

سرطان پستان، ناشی از رشد خارج از قاعده سلول‌های غیرطبیعی در پستان است. در تمام دنیا، این بیماری شایعترین سرطان در بانوان و یکی از قابل درمان‌‌ترین آنها است.

مانند تمام انواع سرطان، سرطان پستان از یک سلول آغاز می شود. سلول‌ها، کوچکترین اجزای ساختمانی موجود زنده هستند که می‌توانند در بدن به طور مستقل فعالیت کنند. سلول‌های سالم در محدوده قوانین مشخصی رشد می کنند و رشد آنها نیز بعد از رسیدن به تکامل سلولی متوقف می‌شود ولی سلول‌های سرطانی خیلی سریعتر رشد می کنند و تا اندازه ای این رشد را ادامه می دهند که باعث تخریب سلولهای سالم شوند. برخلاف سلول‌های سالم، سلولهای سرطانی نمی توانند رشد خود را قطع کنند. این رشد و تکثیر غیرعادی نتیجه تغییرات یا جهش‌هایی در ماده ژنتیکی داخل آنها است. این وضعیت می تواند از والدین به ارث برسد یا اینکه در اثر مواجهه زیاد و طولانی مواد جهش زا ایجاد شود البته عوامل دیگری نیز در ایجاد این بی نظمی در رشد سلولی تأثیر دارند.

برای اغلب خانمهای مبتلا به سرطان پستان به گونه ای ازجراحی نیاز است. انواع جراحی برای کنترول موضعی شامل :

1) جراحی با حفظ پستان ( جراحی قسمتی از پستان و خارج کردن غدد لمفاوی زیر بغل )

2) جراحی تمام پستان

3) جراحی تمام پستان و نمونه برداری وخارج کردن غدد لمفاوی زیر بغل

بعلاوه خانمها ممکن است تصمیم به ترمیم پستان درهنگام جراحی اولیه یا بعدا بگیرند.

دکتر غلامرضا کورکی

متخصص بیماری های پستان (اعمال جراحی-کنترل و بررسی توده ها و سرطان پستان)


تماس مستقیم ۰۲۱۲۶۷۶۱۶۰۸ – ۰۹۱۴۱۱۵۶۴۸۸
۰۹۱۲۴۹۶۶۵۶۲

برای اطللاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید

دکتر کورکی متخصص جراحی پستان

جراحی با حفظ پستان:

لامپکتومی یعنی خارج کردن تومور پستان ( که به آن لامپ می گویند ) ویک حاشیه سالم در اطراف توده پستان.اگردر بررسی بافت برداشته شده به وسیله لامپکتومی نشان داده شود که درحاشیه هنوز بافت سرطانی وجود دارد جراح باید مجددا جراحی کرده و بافت اضافه تری را خارج کند.در ضمن جراحی باید غدد لنفاوی زیر بغل همان طرف توسط جراح خارج گردد. در حال حاضر تمام بیمارانی که با این روش جراحی میشوند باید اشعه درمانی شوند. زمان اشعه درمانی از شش هفته بعد از جراحی به بعد است.

درنوع دیگر جراحی با حفظ پستان ،جراح قسمتی از پستان یا ربع پستان ( بافت وسیعتری از پستان ) را خارج می کند ( به علاوه خارج کردن غدد لنفاوی زیر بغل ) .بعد از شش تا هفت هفته از این جراحی پرتودرمانی شروع میشود.

عوارض جانبی این جراحی تورم موقت و درد و سفتی بدلیل اسکار محل جراحی می باشد که در محل هر جراحی دیگر هم ایجاد می گردد.برای اکثر خانم های با سرطان پستان که جراحی با حفظ پستان برای آنها انجام میشود نتیجه با جراحی پستان به طور کامل برابر بوده و تفاوتی بین طول عمر بیماران و عود سرطان در بین این دو روش درمان وجود نداشته است.

بهر حال جراحی با حفظ پستان یک انتخاب برای همه بیماران نبوده و معمولا برای بیماران با خصوصیات زیر توصیه نمیشود :

زنهایی که در محل پستان درگیرقبلاٌ اشعه درمانی شده اند

خانمهایی که دو یا چند کانون سرطانی در یک پستان داشته و فاصله آنهااز هم به قدری باشد که با یک شکاف جراحی نتوان همه را خارج کرد

خانمهایی که قبلا تومور پستان داشته و در جراحی مجدد جراح نتواند تومور را با حاشیه پاک خارج کند

خانمهایی با بیماری بافت همبند مانند اسکلرودرمی که حساسیت زیاد به پرتودرمانی دارند

خانمهایی حامله که نیاز به اشعه درمانی در ضمن بارداری پیدا میکنند ( به دلیل حساسیت جنین به پرتودرمانی )

خانمهایی که پستان خیلی بزرگ و یا خیلی کوچک دارند

ماستکتومی ( خارج کردن تمام پستان ) : درماستکتومی ساده ویاکامل جراح تمام پستان را خارج میکند.این نوع جراحی گاهی برای مرحله صفر بیماری به کار میرود.

ماستکتومی رادیکال ( شدید ) تعدیل شدهModified radical mastectomy : به نوعی از جراحی اطلاق می شود که تمامی بافت پستان به همراه تعدادی ازغدد لنفاوی زیربغل توسط جراح خارج میشود.این شایع ترین نوع جراحی است که برای بیماران انجام میشود.

ماستکتومی رادیکال یک جراحی خیلی وسیع است که تمام پستان،غدد لنفاوی زیربغل وعضله جدارقفسه صدری ( عضله پکتورال ) که زیر پستان است خارج میشود . این جراحی در ابتدا خیلی رایج بود . اما بدلیل بدشکل کردن شدید و عوارض جانبی که ایجاد میکرد منسوخ شده است و ثابت شده ماستکتومی رادیکال تعدیل شده همان اثر را دارد.

عوارض جانبی احتمالی ماستکتومی ولامپکتومی شامل عفونت زخم ، تجمع خون در زخم ، وتجمع یک مایع بدون رنگ درمحل جراحی به نام”سرم”میباشد . اگر غدد لنفاوی زیر بغل نیز خارج شود عوارض جانبی دیگری نیز ایجاد خواهد شد که در مبحث جراحی زیر بغل شرح داده میشوند .

جراحی زیر بغل: جهت تعیین اینکه آیا بیماری پستان به غدد لنفاوی زیر بغل راه یافته یا نه در ضمن عمل جراحی، غدد لنفاوی زیر بغل خارج شده و در زیر میکروسکوپ بررسی میشود .

همانگونه که قبلاشرح داده شدجراحی زیربغل قسمتی ازجراحی پستان کامل یا تعدیل شده میباشد و همچنین درهنگام لامپکتومی نیز انجام می شود.اینکه آیا درمان کمکی یا ادجوانت نیازمیباشد یا خیر به حضور یا عدم حضور سلولهای سرطانی در غدد لنفاوی زیر بغل ربط دارد . ابتدا فکر می شد خارج کردن هرچه بیشتر این غدد احتمال انتشار بیماری به نقاط دیگر بدن را کمتر کرده و احتمال بهبودی را بالاتر می برد . حالا مشخص شده سلولهای کانسر پستان که به خارج پستان وغدد لنفاوی منتقل شده اند با درمان سیستمیک بهتر درمان میشوند . لذا هدف اصلی از جراحی زیر بغل در حال حاضر کمک در اتخاذ یک روش درمان مناسب تر می باشد .

مهمترین عارضه جانبی جراحی غدد لنفاوی زیربغل لمفادم میباشد ( تورم دست ) که در10-20% زنهای با سرطان پستان اتفاق می افتد.این عارضه در اثر انسداد در مسیر عبور لمف از دست صورت میگیرد . خون توسط شریان به دست وارد میگردد و پس از تبادلات باید توسط وریدها و عروق لنفاوی از دست خارج گردد. عروق لنفاویدر مسیر خود باید از غدد لنفاوی بگذرند. اگرهنگام جراحی در مسیر عبور لمفاختلال ایجاد شودلمف در دست تجمع کرده سبب تورم دست می گردد.این تورم معمولا بدون درد و قرمزی و داغی است. اقداماتی را میتوان انجام داد که عوارض و شدت لمفادم را کمتر کند که در قسمت “چه اتفاقی بعد از درمان کانسر پستان خواهد افتاد؟ ” شرح داده خواهد شد .

بیمارانی که تورم وقرمزی ویا سفتی و درد در دست بعد از جراحی غدد لنفاوی زیر بغل پیدا میکنند باید با پزشک یا پرستار مربوطه جهت مشاوره تماس گیرند.

بیماران همچنین ممکن است از محدودیت گذرا یا مداوم در حرکت دست و شانه بعد از جراحی شاکی باشند . بی حسی و خواب رفتگی در قسمت بالا و داخل بازو یک عارضه شایع دیگر است که بدلیل عبور اعصاب این ناحیه از ورای منطقه جراحی شده غدد لمفاوی و قطع یا آزردگی آنها ضمن جراحی پیش می آید.

بیوپسی از غده لمفاوی نگهبان :در این روش یک ماده رادیواکتیو یا یک ماده رنگی را در منطقه تومورال تزریق میکنند .

رنگ یا ماده رادیواکتیو به وسیله عروق لمفاوی به غده لنفاوی نگهبان حمل میشود. اولین غده لمفاوی که لنف از منطقه تومورال به آن منتقل میشود ، بیشترین احتمال را دارد که سلولهای سرطانی نیز از طریق عروق لنفاوی به آنها رسیده باشند. اگر غده لنفاوی نگهبان در گیر شده باشد غدد لنفاوی بیشتری خارج میشود . غده نگهبان توسط جراح در اطاق عمل به وسیله دید مستقیم ، رنگ و یا دستگاه مخصوص کشف ماده رادیواکتیو تشخیص داده شده و خارج میشود .

اگر این غده نگهبان درگیر نباشد از خارج کردن غدد دیگر پرهیز میشود. با این روش درتعداد کمتری از بیماران نیازبه جراحی وسیع زیربغل پیش می آید. خارج کردن غدد لنفاوی در حال حاضر روش استاندارد می باشد هر چند ریسک لمفادم را به همراه دارد. بررسی هایی در حال انجام است تا مشخص کنند کدام بیمار از بررسی لنف نود نگهبان سود می برد وکدام بیمار از جراحی استاندارد زیر بغل.

دکتر غلامرضا کورکی

متخصص بیماری های پستان (اعمال جراحی-کنترل و بررسی توده ها و سرطان پستان)

تماس مستقیم: ۰۲۱۲۶۷۶۱۶۰۸ – ۰۹۱۴۱۱۵۶۴۸۸ ۰۹۱۲۴۹۶۶۵۶۲

دکتر کورکی متخصص جراحی پستان