بیماری ام اس نوعی بیماری التهابی است که در اثر التهاب ناشی از آسیب های مغزی ایجاد می شود.یکی از سوالاتی که افراد مبتلا به ام اس دارند،نقش تغذیه در کنترل این بیماری است.نوع تغذیه و رژیم غذایی افراد در کنترل هر بیماری ای موثر است و بیماری ام اس هم از این حیطه خارج نمی باشد.در این مطلب قصد داریم شما را با رژیم های غذایی ای آشنا نماییم که می تواند از بروز التهاب پیشگیری نماید.
اماس چیست؟
مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس نوعی بیماری خود ایمنی و التهابی است که در آن سلولهای دفاعی بدن به اشتباه به میلین که همان غلاف محافظت کننده فیبرهای عصبی در مغز و نخاع است حمله می کنند. در این صورت نیز میلین از بین رفته و در اطلاعات ارسال شده توسط مغز به ارگانهای بدن اختلال به وجود می آید و در طولانی مدت فرد مبتلا دچار ناتوانی جسمی میشود. در برخی موارد بیمار نسبت به بیماری خود ناآگاه است و پزشک برحسب اتفاق موفق به تشخیص آن میشود. مشخصه ی اصلی بیماری ام اس پلاک است و به بخش هایی از مغز گفته میشود که در آن میلین تخریب شده و در ام آر آی به صورت نواحی سفیدرنگ دیده می شوند. به طور کلی شایع ترین نوع بیماری که حدود 60 تا 65 درصد موارد را تشکیل می دهد نوع عودکننده و بهبود یابنده است. در این نوع هر چند ماه یکبار علائمی مانند تاری دید، ضعف بدنی یا علائم جدید بروز می کنند و سپس بهبود می یابند.
مصرف زیاد کره باعث تشدید التهاب و علائم بیماری میشود. کره حاوی 80 درصد چربی و در واقع یکی از منابع چربی های اشباع شده است. مصرف کره همچنین به معنای کاهش مصرف روغن های گیاهی است. این نوع روغن ها حاوی میزان زیادی اسیدهای چرب غیراشباع است
در حالت کلی 3 عامل اصلی در ابتلا به این بیماری نقش دارد که عبارت است از ناحیه ی جغرافیایی محل تولد، جنسیت و ژنتیک. ام اس علائم مختلفی دارد اما مهمترین مشخصه اصلی این علائم ادامه دار بودن آن به مدت 24 ساعت است. شایعترین علامت این بیماری خواب رفتن اندام ها، سوزن سوزن شدن، یخ کردن یا داغ شدن دست و پا است. البته این علائم زمانی جزو علائم ام اس است که در هر دو دست و دو پا بروز کرده و 24 ساعت به طول بیانجامد. از دیگر علائم این بیماری تاری دید (در یک چشم و به مدت 24 ساعت)، ضعف، خستگی زیاد، از دست دادن تعادل بدن و غیره است که باید مورد بررسی پزشک قرار گیرد.
پرهیزهای غذایی در بیماری ام اس
گوشت قرمز پرچرب: برای روده ها مشکل ساز است
گوشت های قرمز پرچرب حاوی میزان زیادی چربی هستند. برخی از این گوشت ها در هر 100 گرم حدود 12 گرم چربی دارند که 50 درصد آن را چربی های اشباع شده تشکیل می دهند. این نوع چربی ها به دلایل متعددی مشکل زا هستند. در واقع چربی های اشباع شده باعث افزایش نفوذپذیری جداره روده ای شده و به این ترتیب زمینه ورود سموم به بدن مهیا میشود. این مسئله نیز در واکنش های ایمنی بدن اختلال ایجاد می کند و ام اس نیز یک بیماری ایمنی محسوب میشود. در نتیجه باعث وخیم شدن اوضاع بدن میشود. از طرف دیگر چربی های اشباع شده باعث افزایش التهاب بدن و در نتیجه افزایش میزان حملات ام اس میشود. بنابراین توصیه میشود که از ماهی یا گوشت های کم چرب (چربی کمتر از 6 درصد) استفاده کنید.
چیپس و هله هوله ها: تشدید بیماری
چیپس ها در هر 100 گرم حدود 1.8 تا 3 گرم نمک دارند در حالی که میزان مصرف روزانه نمک 5 گرم است. در سال 2014 محققان آرژانتینی انستیتوی مطالعات نورولوژی بوینس آیرس به این نتیجه رسیدند که میزان بالای نمک باعث رشد و تشدید بیماری ام اس میشود. توصیه میشود به جای استفاده از نمک زیاد برای طعم دهی به غذاها از سبزیجات خام و سرشار از ویتامین و آنتی اکسیدان هایی که با التهاب مقابله می کنند استفاده کنید.
ماهی تن: حاوی جیوه زیادی است
به گفته متخصصان ماهی های بزرگ بیشترین میزان آلودگی به فلزات سنگین را دارند. جیوه به خصوص برای سیستم عصبی سمی است. میزان بالای این فلز سنگین نقش مهمی در بروز ام اس دارد. بهتر است از ماهی های کوچک مانند ماهی ساردین استفاده کنید. این نوع ماهی ها آلودگی کمتری داشته و ارزش غذایی ماهی های چرب را دارا هستند.
مشروبات الکلی: مضر برای مغز و تشدید کننده علائم
نتایج بررسی هایی که در سال 2013 در دانشگاه ایالتی لویزیانا انجام شده و در American Journal of Pathology به چاپ رسیده است نشان می دهد الکل باعث انبساط رگهای خونی میشود که باعث افزایش آسیب های مغزی ام اس شده و علائم را تشدید می کند. توصیه میشود به جای مصرف این قبیل نوشیدنی ها از آب میوه ها، آب سبزیجات تازه و سرشار از ویتامین ها استفاده شود. این نوشیدنی های سالم برای مقابله با خستگی مؤثر بوده و دستگاه ایمنی بدن را تقویت می کنند.
کره: باعث تشدید علائم میشود
مصرف زیاد کره باعث تشدید التهاب و علائم بیماری میشود. کره حاوی 80 درصد چربی و در واقع یکی از منابع چربی های اشباع شده است. مصرف کره همچنین به معنای کاهش مصرف روغن های گیاهی است. این نوع روغن ها حاوی میزان زیادی اسیدهای چرب غیراشباع است. توصیه میشود بیشتر از روغن های گیاهی مانند روغن کلزا استفاده کنید که حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند. مصرف کافی چربی های غیراشباع برای پیشگیری از نفوذپذیری جداره روده و همچنین کاهش التهاب ناشی از ام اس لازم و ضروری است.
منبع: تبیان